Tapu pay payda hesaplama nasıl yapılır?
Genellikle kat karşılığı inşaat yaptırmak isteyen kimseler arsa payı hesaplaması için sağlama yapmak isteyebiliyor. Peki, tapu pay payda hesaplama nasıl yapılır? Arsa payı nasıl hesaplanır?Bu aşamada arsa payı hesaplaması her paydaşın kendine düşen payı doğru bir şekilde alabilmesi için son derece önem teşkil ediyor
Kat karşılığı inşaat anlaşmalarında arsa sahibi, müteahhitten alınan konut ve işyerlerine karşılık müteahhide arsa payı verirken, müteahhit ise arsa sahibinden alınan arsa payına karşılık arsa sahibine konut veya işyeri teslim ediyor.
Bu aşamada arsa payı hesaplaması her paydaşın kendine düşen payı doğru bir şekilde alabilmesi için son derece önem teşkil ediyor.
Kanunen kat mülkiyetinin başkasına devri veya miras yoluyla geçmesi halinde, ona bağlı arsa payı da birlikte geçer; arsa payı, kat mülkiyetinden veya kat irtifakından ayrı olarak devredilemiyeceği gibi, miras yoluyla da geçmez ve başka bir hakla kayıtlanamaz. Peki, tapu pay payda hesaplama nasıl yapılır?
BAĞIMSIZ BÖLÜMLERLE ARSA PAYI ARASINDAKİ BAĞLANTI
Bağımsız bölümlerle arsa payı arasındaki bağlantı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında açılanıyor. Kanunen;
Anagayrimenkulde, kat mülkiyetine bağlanmamış veya lehine kat irtifakı kurulmamış arsa payı bırakılamaz. Kat mülkiyetini kayıtlayan haklar, kendiliğinden arsa payını da kayıtlar.
Kat irtifakına konu olan arsa üzerinde bu hakla bağdaşması mümkün olmayan irtifaklar kurulamaz. Anagayrimenkulde kat mülkiyetinin kurulmasından önce o gayrimenkulün kütükteki sayfasına tescil veya şerhedilmiş olan haklar kat mülkiyetini de, kaide olarak arsa payı oranında, kendiliğinden kayıtlar.
ARSA PAYI HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Tapuda belirtilen toplam alanın metrekare cinsinden değeri, toplam bölümden size düşen paya bölünüyor. Bu bölme işleminden elde edilen sayının bölüm değeri ile çarpılması sonucunda arsa payı bulunmuş oluyor.
Elde edilen arsa payı tam olarak metrekare cinsinden kişinin sahip olduğu arsa hisse payına karşılık geliyor.
Ayrıca hesaplamaların doğru şekilde yapılması için Tapu Sicil Müdürlüğü’ne başvurularak arsa payı hesaplama işlemleri yaptırılabiliyor.
ARSA PAYI HESAPLAMA ÖRNEĞİ
Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından arsa payı değeri üzerinden hak sahiplerine düşen alanların büyüklüğü ve metrekare karşılığı hesaplama örneği şu şekilde:
- Tapuda binanın parseli 1.000 (bin) metrekare,
- 1.000 metrekare üzerinde 12 bağımsız birim olduğunu varsayalım. 12 no’lu gayrimenkulün tapu senedinde 20/169 arsa payı olduğu yazıyor.
- Bu örnekten hareketle arsa payı hesaplanırken şu formül ile ilerleniyor:
1000 metrekare / 169 x 20 = 118,343 metrekare
Elde edilen 118,343 metrekare arsa payı değeri oluyor.
Kat karşılığı inşaat sözleşmesi feshi nasıl yapılır?
Tapu dairesine gitmeden satış yapılabilir mi?
Sulh hukuk mahkemesi harcı 2022!