27 / 04 / 2024

Arsa satışında gelir vergisi 2015!

Arsa satışında gelir vergisi 2015!

Arazi, arsa, bina, maden suları, memba suları, madenler ve gayrimenkul olarak tescil edilen hakların elden çıkarılması durumunda elde edilen değer artış kazancı için vergi ödeniyor. İşte arsa satışında gelir vergisi 2015...



Arsa satışında gelir vergisi 2015!

Arazi, arsa, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların mütemmim cüzileri ve teferruatı; Voli mahalleri ve dalyanlar;  Gayrimenkul olarak tescil edilen hakların elden çıkarılması durumunda elde edilen değer artış kazancı için vergi ödeniyor.


Ancak vergilendirmede bazı kıstaslar bulunuyor. Gayrimenkulünü elden çıkaran herkes vergi ödemiyor. 01.01.2007 tarihinden itibaren iktisap edilen gayrimenkullerin elden çıkarılması sonucu doğacak kazancın vergilendirilmesinde beş yıllık süre söz konusu oluyor.


Bu süre içerisinde taşınmazını elden çıkaranlar öncelikle beyanname verip; akabinde vergilerini ödüyor.


Ancak 5 sene dolmadan taşınmazını elden çıkaran herkes vergi ödemiyor. Değer artış kazançlarının beyan konusu edilip edilmeyeceği, elde edilen iradın istisna haddinin altında kalıp kalmadığına bağlı oluyor.


İstisna haddini aşan tutarda gelir elde edilmesi halinde yıllık beyanname veriliyor. 


2015 yılında uygulanacak istisna bedeli, 30 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ ile açıklamış olup; 2015 takvim yılı gelirlerine uygulanmak üzere 10.600 TL olarak tespit edildi.


2014 yılında elden çıkarılan arsalar için öncelikle beyanname verilmesi ve iki eşit taksit halinde verginin ödenmesi gerekiyor.


Beyannameler ile ilk taksit Mart ayında veriliyor. Verginin ikinci taksiti ise Temmuz ayında ödeniyor.


Arsa satışında istenen belgeler!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön