09 / 05 / 2024

Arsa ve arazi fiyatları neden artıyor?

Arsa ve arazi fiyatları neden artıyor?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde gayrimenkul sektörünü değerlendirdi. İşte arsa ve arazi fiyatlarında yaşanan artışa da değinen Abdurrahman Yıldırım'ın 'Arsa ve arazide güçlü alım rant arayışı mı?' başlıklı yazısı...



KONUT FİYATLARI BÜYÜK SIÇRAMA MI GÖSTERDİ?

- Üstelik böyle güçlü bir satış, konut kredi faizlerinin iki katına yükseldiği, bu nedenle ipotekli satışların yüzde 48 gerilediği bir yılda yakalandı. Ya faizler de düşük olsaydı ne olacaktı?

- Zaten satışların güçlenmesiyle konut fiyatlarının artışı ekim ayında yıllık yüzde 40’ı buldu. Betam’ın kasım ve aralık ayını ilave ettiği, sahibinden.com’daki ilanlardan hesapladığı konut fiyat artışı 2021’de yüzde 91’e vardı.

- Betam’ın konut fiyat endeksi, TCMB’nin konut fiyat endeksinden daha hızlı artıyordu. Ancak son iki aydaki artış çok hızlı. Eylülde yüzde 42.3, ekimde yüzde 47.5 olan yıllıkta konut fiyatı artışı, kasımda yüzde 58.9’a, aralıkta da yüzde 91.0’a fırladı.

Arsa ve arazi fiyatları neden artıyor?

- Merkez Bankası konut fiyat endeksi ise en son ekim ayında açıklandı ve aylık yüzde 5.5 yükseldi. Yıllık artış da yüzde 40 ile 2010 sonrasının en yükseğine çıktı.

- Gayrimenkul piyasasının diğer ayağı olan konut dışı arsa, arazi ve ticari emlak satışları ise daha canlı bir yıl geçirdi. İlk kez konut dışı emlak satışlarının toplamı, konut satışlarını geride bıraktı ve yüzde 22 artarak 1 milyon 528 bine yükseldi. Konut satışları yüzde yarım düştü ve 1 milyon 491 bin oldu.


Geri Dön