09 / 05 / 2024

Arsa ve arazi fiyatları neden artıyor?

Arsa ve arazi fiyatları neden artıyor?

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde gayrimenkul sektörünü değerlendirdi. İşte arsa ve arazi fiyatlarında yaşanan artışa da değinen Abdurrahman Yıldırım'ın 'Arsa ve arazide güçlü alım rant arayışı mı?' başlıklı yazısı...



KONUT DIŞI GAYRİMENKULÜN FİYATI DÜŞÜK MÜ KALDI?

- İlginin daha fazla konut dışı emlak piyasasına yönelmesini fiyatların göreli olarak konut kadar artmamasına bağlayabiliriz. Konut fiyatları, özellikle faizlerin 2020 yılında yüzde 9’a kadar düşmesi, kamu bankalarının aylık yüzde 0.64 ile kredi kullandırması sonucu hızlandı.

- Yine Merkez Bankası araştırmasından biliyoruz ki, faiz oranlarında 1 puanlık düşüş konut fiyatlarında 2.1 puanlık ters yönlü etkiye, yani artışa yol açıyor. 2020 yılındaki faiz düşüşü ile konut fiyatlarının artışı bu savı doğruluyor.

- Ama konut dışı emlakta fiyatların ne kadar arttığını bilmiyoruz. Çünkü fiyatlar izlenmiyor ve aynı kredi kolaylıkları konut dışı emlak alımları için söz konusu değil.

Arsa ve arazi fiyatları neden artıyor?

-Dolayısıyla faizi düşürülerek kullandırılan kredilerin de etkisiyle konutların fiyatı enflasyonun üzerinde arttı. Bunu net biçimde biliyoruz.

- Normal kredi şartlarına tabi olan konut dışı emlak fiyatlarının ise ne kadar arttığı bilinmiyor. Standardı yok, ölçümü de yapılmıyor. Spekülasyona, manipülasyona, hatta içerden bilgi almaya da çok müsait bir alan.

-En azından kredi kullandırmadaki ayrımcılıktan dolayı arsa ve arazi fiyatlarının konut fiyatları kadar artmadığı varsayılabilir. Zaten bu konuda bilgi yok. Konut dışı gayrimenkule 2021 yılında daha fazla ilgi gösterilmesinin buradan kaynaklandığını tahmin ediyoruz.

- Buna negatif faizden kaçarken, arsa ve arazi rantı için fırsat kollamak da diyebiliriz. Türkiye şartlarında iyi bir yatırımdır ve iyi bildiğimiz iştir, vergisi de düşüktür.

★★★


Geri Dön