23 / 11 / 2024

Arsa ve konut işlerinde tüm işler hukuki garanti altına alınmalı!

Arsa ve konut işlerinde tüm işler hukuki garanti altına alınmalı!

Arsa ve gayrimenkul alım satımlarında ve yapımlarda tüm süreçler avukat yardımı ile hukuki garanti altına alınmalı. Aksi takdirde sonuçlar her zaman iyi olmayabiliyor




10 sene önce arkadaşımın arsasına ikiz bina yaptık. Biri benim biri onun olacaktı. Ben 50 milyar koydum, o da aynı parayı koydu binalar bitti. Ama bana binamın tapusunu vermiyor. Ben de "Ya binanın tapusunu veya paranın bugünkü değerini ver" diyorum, ikisine de yanaşmıyor. Ne yapabilirim • T.D.

Okuyucumun sorusu tipik ‘çıkmaza girdikten sonra beni kurtar’ hadisesi. Bizde bu tip olay çok yaygındır. Ne yazık ki problem doğmadan “Acaba böyle davransam zararım olur mu” diye sorulmaz. Problem doğar iş çıkmaza girer, “Ben nasıl kurtulurum” diye sorulur. Bunları okuyucumu suçlamak için söylemiyorum, bu bizim genel karakterimiz, ne yazık ki böyle yetiştirilmişiz. Bütün bunları niye yazdım

Çünkü okuyucumun sorununun çözümü yok. Arazi bir başkasının, satış vaadi yok, 50 milyar verilmiş yazılı makbuz yok, peki neye göre hak iddia edeceğiz Ne yazık ki görünürde çözüm öneremiyorum. Bazen alacak iddiası ile dava açılıyor, bir taraf elinde senet sepet yok, ya fiili olayı ispatlayacağım diye tanık gösteriyor veya karşı tarafa yemin teklif ediyor. Mahkemelerde yemin de bir delildir, bu mümkündür. Ancak 40 senelik meslek hayatımda daha yemin etmeyene rastlamadım. Tanık ise tek başına etkili olabilir mi Tartışılır. Bu nedenle olayınızın çıkış noktası şudur diyemiyorum, temennim bari karşı taraf yazımı okumasın.

Evet, problem yaşanır
Babam üç kardeşime birer daire verdi, birinde de kendisi oturuyor. Bana tapu vermiyor ama ölene adar benim, öldükten sonra senin sözleşmesi yapalım diyor. Bu durumda babam öldükten sonra kardeşlerim bu yerde hak iddia etmeyecek mi • H.H.

Yahu nedir şu kız çocuklarının çektiği, üç erkek kardeşe birer daire veren baba kız kardeşi niye ölüme bağlı tutuyor. Ne yalan söyleyeyim ben olsam arkamda “Bir an evvel ölse de daireye kavuşsam” diyecek birini bırakmak istemem. Babanızın söylediği hukuki cephesi ile şudur: Dairenin kuru mülkiyetini sana vereyim, intifa hakkını muhafaza edeyim. Ölümümde intifa hakkı kalkar sen de tam malik olursun. Evet bu çözümdür ama babanızın ölümünde kardeşleriniz problem çıkarmaya taraftar ise size yapılan bağışın tenkisi isteyebileceklerdir. Yani olay tam anlamı ile çözülmüş olmayacak. Ancak siz de Medeni Kanun’un 669’uncu maddesi hükmüne göre babanızın sağlığında kardeşlerinize yaptığı bağışlamaların terekeye iadesini isteyebileceksiniz. Ancak olay biraz fazla hukuk tekniğini gerektirdiğinden bu durumda bir meslektaşımın yardımını istemelisiniz gibi geliyor bana.

Tamer Heper/Posta


Geri Dön