Arsa ve Arazi

Arsa yatırımı yaparken neye dikkat edilmeli? Kimler, nereden, nasıl arsa alıyor? İşte arsa yatımında öne çıkan trendler

Emlakjet, 2024 yılı Haziran ayı emlak verilerini bir raporuna göre  2023 yılında başlayan arsa talebi, gayrimenkul alımında yaşanan zorluklar ve ekonomik koşullar nedeniyle hızla artmaya devam ediyor. Peki arsa yatırımı yaparken neye dikkat edilmeli? Kimler, nereden, nasıl arsa alıyor? 

Yatırımcıların yüzde 57'si arsa yatırımını tercih ediyor. Emlakjet, 2024 yılı Haziran ayı emlak verilerileri raporunda arsa yatırımında güncel eğilimleri, bölgesel tercihleri ve yatırım kararlarını etkileyen faktörleri ele aldı. Peki Arsa yatırımı yaparken neye dikkat edilmeli? Kimler, nereden, nasıl arsa alıyor? İşte arsa yatımında öne çıkan trendler...

YATIRIMCILAR NEREDEN ARSA ALIYOR?

Arsa almak isteyenlerin yüzde 37’lik kesim arsa yatırımı için Marmara Bölgesi’ni öncelikli olarak tercih ederken yüzde 26 ile Ege ikinciyi sırayı aldı. 

Yüzde 16 ile Akdeniz, yüzde 15 ile Karadeniz Bölgesi arsa yatırımı için tercih edilen bölgeler oldu.  Arsa yatırımlarındaki bölge seçiminde deprem riskine karşı güvenli olması, sağlık, eğitim, ulaşım ve altyapı olanaklarının gelişmiş yerlerin öne geçtiği gözlendi.

 

ARSA ALIRKEN YATIRIMCILAR EN ÇOK BUNA DİKKAT EDİYOR

Emlakjet’in Haziran ayı arsa yatırımı anketine göre, kullanıcıların yüzde 40’ı için en önemli kriter arsanın imara açık olması. Yüzde 20’lik bir kesim ise arsa alırken öncelikli olarak lokasyona dikkat ediyor.

Emlakjet kullanıcılarının yüzde 45’i, hayalindeki bahçeli eve kavuşmak için arsa yatırımı yaparken, yüzde 20’lik bir kesim ise arsayı yatırım amaçlı satın alacağını belirtiyor.

KADINLAR DAHA ÇOK ARSA YATIRIMI YAPIYOR

Emlakjet Haziran ayı gayrimenkul anketine göre kadınlar yüzde 61’lik bir oranla arsa yatırımına daha sıcak bakıyor. Erkekler ise yüzde 39’luk bir oranda kaldı.

KONUT SEKTÖRÜNDEKİ DURGUNLUK ARSA YATIRIMINI CANLANDIRDI

Emlak sektöründeki durgunluğun, konut almak isteyenleri arsa yatırımına yönlendirdiğini belirten Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “2023 yılında ivme kazanan arsa yatırımı, güncelliğini korumaya devam ediyor.

Anket sonuçlarımız, yatırımcıların bu alana ilgisinin arttığını ve arsa yatırımını barınma ihtiyacına bir alternatif olarak gördüklerini gösteriyor.

Özellikle sonuçlarda görüldüğü üzere Marmara ve Ege bölgeleri arsa yatırımı için cazip bir seçenek sunuyor. Bu bölgeler, gelişmiş ekonomileri, turizm potansiyelleri, doğal güzellikleri, ulaşım imkanları ve modern altyapıları ile yatırımcılara yüksek getiri ve uzun vadeli değer artışı imkanı sunuyor” dedi.

 

Emlakjet olarak, yatırımcılara bu konuda rehberlik etmeyi ve güvenilir bir platform sunmayı hedeflediklerini belirten İdikat, “Platformumuzda farklı lokasyon ve özelliklerdeki binlerce alternatife ek olarak alanında uzman danışmanlar ve yapay zeka destekli bölgesel analizlerle aradığınız arsayı kolayca bulmanıza ve bilinçli yatırımlar yapmanıza yardımcı oluyoruz” ifadelerini kullandı. 

Ev satışları düştü, arsa ve arazi satışları rekor kırdı!

Gayrimenkul fonlarında yeni dönem başlıyor! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Yabancıya konut satışı dip yaptı! Rusların tercihi artık Antalya değil Dubai!