Arsası olan üzerine hazır ev yaptırıyor!
Hazır ev tam bir sektör haline geldi. Artık arsanız varsa kısa sürede ahşap, ya da çelikten uzun yıllar yaşanacak evler yaptırmak mümkün
Maliyetlerin düşük olduğu bu tür evler için kredi de çekilebiliyor. Yaz henüz yüzünü göstermedi. Ancak hazır ev üreticileri için yazın hazırlıkları başladı. Arsası olan kişiler ya memleketlerine ya da beğendikleri yerlerden satın aldıkları arsalarının üzerine ev yaptırmak için hazır ev firmalarının kapılarını çalarken biz de hazır ev nasıl yaptırılır ve maliyetleri nedir sorularına yanıt aradık. Öncesinde yapılacaklar listesini de oluşturduk.
Dört mevsim yaşanıyor
Hazır evlerde seçenekler ve modeller de çok geniş. Bu tür evleri bahçeli, verandalı, tek katlı veya dubleks yaptırmak mümkün. Deprem korkusu yaşamadan, imara açık her yerde hazır ev yaptırmak mümkün. Üstelik bu evlerde dört mevsim yaşama imkanı da var.
Çelik veya ahşap yapabilirsiniz
Hazır evleri ister çelik ister ahşap olarak inşa edebilirsiniz. Her ikisi de en büyük doğal afet olan depreme karşı oldukça dayanıklı. Uzmanlar, endüstriyel bir ürün olan çelik evlerin, betonarme binalardan yaklaşık yüzde 90 daha hafif olduğu için yanal deprem yüklerine karşı oldukça dayanıklı olduğunu vurguluyor. Yüksek ısı ve ses yalıtımı sağlayan çelik evler, su ve korozyona karşı dayanıklı olduğu gibi yangına karşı da üstün bir güvenlik sunuyor. Rutubet ve nem olmayan çelik yapılarda, böcek ve haşere de barınmıyor.
İlk iş belediyenin kapısını çalmak
Hazır ev yaptırmak için en önemli ayrıntı arsanın ait olduğu belediye sınırlarındaki belediyeyi ziyaret etmek. Hatta bu tür bir ev yaptırmak için arsa arayışınız varsa arsayı almadan önce belediyeye gitmek çok daha yerinde bir karar olur. Çünkü temel ruhsat masrafı ilden ile ve ilçeden köye çok ciddi farklılıklar gösteriyor. Bazı belediyeler temel ve ruhsat masrafları için 10 bin lira isterken bazıları bu rakamı 30 bin liraya kadar çıkarabiliyor.
Beton atmak da size ait
Çelik ya da ahşap hazır ev yaptıracaksanız nakliye ve nakliye sigortası, zemin betonu, hafriyat ve çevre düzenlemesi, fayans ve halı gibi zemin ve duvar kaplamaları, binayla zemin betonu arasındaki yalıtım işleri, kalorifer ya da klima gibi ısıtma soğutma tesisatlarının masrafları da size ait. Bunun için de yaklaşık 10 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.
Anahtar teslim isteyin
Bir de hazır ev yaptırmak istediğinizde sürpriz masraflarla karşılaşmamak için anahtar teslim yapan firmaları tercih etmekte fayda var. Anahtar teslim dediğimizde yukarıda sizin yapacaklarınızı da firmanın yapacağını düşünmeyin. Onlar tamamen sizin koşturacağınız işler. Anahtar teslim işler için firmanın yapacakları hazır evin iç ve dış kapıları, iç ve dış cephe boyaması, PVC pencere ve camları, bina içi elektrik kabloları, priz ve düğmeleri, lavabo, tuvalet, duş teknesi gibi sıhhi tesisatları, temiz ve atık su boruları, telefon hattı ve zil olarak sıralanıyor.
75 metrekare ev fiyatı
Bu tarzda bir ev yaptırırken en düşük rakamları baz alarak hesaplama yaptığımızda bağlı belediyeden ruhsat almak için 10 bin lirayı gözden çıkarmanız gerekiyor. Sonrasında zemine beton atılması gerekiyor. Bunun içinde arazinin düz olduğunu varsaydığımızda 1500 lira gibi bir harcama gerekiyor. Bunlar yapıldıktan sonra ise sıra evin siparişine geliyor. 75 metrekarelik iki katlı bir evin de anahtar teslim fiyatı 45 bin lira civarında bir rakam tutuyor. 3 bin 500 lirada abonelikler ve görünmeyen masraflar dersek yaklaşık 60 bin liraya arsa hariç ev yaptırmak mümkün olabiliyor. Birkaç arkadaş bir araya gelerek aynı arazi içinde yaptırılacak hazır evlerin genel giderlerini düşürmek de mümkün. Böylece temiz ve atık su sistemi için döşenecek boru veya açılacak kanalizasyon, eve çekilecek elektrik kabloları, arazinin etrafını çevirecek çitlerin masrafları ortak paylaşılabilir.
Kredi kullanabilirsiniz
Türkiye Finans, hazır evler için düşük faiz oranıyla tüketiciye finansman sağlıyor. Konut ipoteği verildiğinde finansman türünü mortgage-ihtiyaç kredisi sayan katılım bankası, 72 aya kadar vade yapıyor.
EMİNE AÇAR/BUGÜN