27 / 04 / 2024

Arsayla vatandaşlığa 'konut' ayarı geldi: Konut ve arsa fiyatları düşer mi?

Arsayla vatandaşlığa 'konut' ayarı geldi: Konut ve arsa fiyatları düşer mi?

Yabancıya vatandaşlık şartına, geçen günlerde yeni bir düzenleme yapıldı. Daha önce, “En az 400 bin dolar veya karşılığı tutarındaki taşınmaz” düzenlemesi, “Arsa üzerinde yapılı taşınmaz” şeklinde yenilendi. Peki bu düzenleme satışları ve fiyatları nasıl etkiler?



Türkiye’de en az 400 bin dolar tutarında gayrimenkul alımı ile yabancıya vatandaşlık öngören düzenlemede, geçen günlerde yapılan yeni düzenlemeyle kat mülkiyeti şartı konuldu. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle, önceden, “En az 400 bin dolar veya karşılığı döviz tutarındaki taşınmaz” şeklinde olan düzenleme, “400 bin dolar tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmaz” olarak değiştirildi. 

Uzmanlar, verilen bu kararı, gerileyen ev satışlarını canlandırmak için bir yönlendirme şeklinde değerlendiriyor. 

Arsayla vatandaşlığa konut ayarı geldi: Konut ve arsa fiyatları düşer mi?

ARSA TARLA SATIŞIYLA VATANDAŞLIK KALDIRILMIŞ OLDU

Dünya Gazetesi'nden Hamide Hangül'ün haberine göre; EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, alınan yeni kararın yerinde olduğuna dikkat çekti.

Yazıcı, konuya ilişkin açıklamasında "Kat irtifakı kurulmuş arsalarda arsa payı alarak vatandaşlık ve ikamete ilişkin bir işlem yapılmasına izin verilmesi çok doğru bir düzenleme. Fakat arsa payının tamamına topluca satın alarak üzerine yapılacak inşaattan vazgeçilmesi riski karşısında, yetkili kurumunun tedbir alması, atılan adımları daha da olumlu hale getirecektir" ifadelerine yer verdi. 

Bu düzenlemenin arsa, tarla satışıyla vatandaşlığı kaldırdığına, işin özünde yalnızca kat mülkiyeti kurulmuş ve inşaatı tamamlanmış yapılarda vatandaşlık verilmesi onun da 400 bin dolar rakamından daha yüksek olması gerektiği kanaatinde olduğuna dikkat çeken Yazıcı, "Yalnızca tamamlanmış yapı satışı söz konusu olursa, en azından yapı kullanılamıyorsa bile, arsa gibi boş durmaz, kiraya verilebilir, elektrik su doğalgaz bağlanılır" dedi ve sadece mülk alarak vatandaşlık almakla kalmamış olacağını belirtti. 

Arsayla vatandaşlığa konut ayarı geldi: Konut ve arsa fiyatları düşer mi?

KONUT İLE TİCARİ YAPIYA YÖNLENDİRME

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Komite Başkanı ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, bu düzenlemeyi bir genişletme şeklinde değerlendirmediklerinin, fakat vatandaşlık yoluyla gayrimenkul ediniminde konuta bir yönlendirme olduğunun altını çizdi. 

"Konutun veya ticari ünitenin de yapılarak alınmasına bir yönlendirme mevcut. Konut üretimini yükseltecek bir adım olabilir" açıklamasını yapan Hakan Akdoğan, gayrimenkul satışı yoluyla vatandaşlığın aslında, dünyada çok da tercih edilen bir yöntem olmadığına da dikkat çekti. 

Pek çok ülkede oturum hakkı, vize hakkı verildiğini dile getiren Akdoğan, konuta yönlendirmenin satışları artırıp artırmayacağı ile ilgili de "Ne kadar canlandırır, onu kestirmek oldukça zor. Çünkü yabancıya satışta düşüş yaşanıyor" ifadelerini kullandı. 

Arsayla vatandaşlığa konut ayarı geldi: Konut ve arsa fiyatları düşer mi?

FİYATLARI ETKİLEMEYECEK 

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, düzenleme ile beraber boş arsa, arazi alımıyla vatandaşlığın artık söz konusu olmadığına, üzerinde yapılı taşınmaz alındığında vatandaşlık hakkı olabileceğine dikkat çekti. 

Bunun farklı sebepleri olabileceğinin altını çizen Makbule Yönel Maya, "Konut geliştirici piyasasını canlandırmak, markalı konut projelerine yönlendirmek planlanan bir konu başlığı olabilir. İkincisi ve daha önemlisi ise boş arsa stoku fazlasıyla kısıtlı" dedi. 

Maya, tarım arazilerinin de tarımsal üretim için oldukça önemli olduğunu belirtti ve bunun da tarım arazileri ve arsaların korunması için getirilmiş bir düzenleme olabileceğini aktardı. 

Maya, kararın konut satış adetlerine etkisinin çok küçük olacağına, adetsel etkinin düşük olması sebebiyle fiyatlara yansımasının olmayacağına, arsa fiyatlarını da aşağı yönlü hareket ettirmeyeceğine vurgu yaptı. 

Mühendisler işi bırakıyor!

Emekli kiracılar mağdur oldu!

Warren Buffett Türkiye'de yaşasaydı uzun vadeli yatırımcı olur muydu?

Geri Dön