Artan faiz yatırımcıyı konuttan uzaklaştırdı!
Konut faizleri artınca, yatırımcılar konut yerine mevduat gibi başka yatırım araçlarına yöneldi. Bu nedenle artık sektörde sadece yaşamak için konut alımı yapılıyor.
Dünya Gazetesi yazarlarından Leyla İlhan bugünkü köşesinde konut satış oranları, konut fazilerini değerlendirdi. İşte, Leyla İlhan'ın yazısı...
Konut satışları kampanyalar ve verilen desteklerle iyi gidiyordu. Bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın üstüne çıkarak 1milyon 30 bin adeti buldu. Yıl bazındaki iyi gidişata bağlı olarak yıl sonunda bu rakamların 1.5 milyon adete geleceği bekleniyordu. Ancak ne yazık ki ekim sonuçları çok sevindirici gelmedi. Ekimde satışlar yüzde 5'e varan oranda düştü. Tabii ki yıl bazında yapılan kampanyalar ve tapu harcı indirimi yılın geneline yayılan satışların öne çekilmesine neden oldu. Bu talebin öne çekilmesi düşüşlerde bir etken. Ayrıca geleceğe ilişkin endişeler de bir faktör. Ancak ekim ayında sektörde düşüşün esas nedeninin faiz artışı olduğu söyleniyor.
Artan faiz özellikle yatırımcıyı sektörden uzaklaştırmış. Yatırımcının sektörden çıkışı ise kent merkezinin dışına çıktıkça daha kendini yoğun his ettiriyor. Çünkü faiz artınca yatırımcı konut alıcıları, konut yerine mevduat gibi başka yatırım araçlarına kaymış. Bu nedenle artık sektörde sadece yaşamak için konut alımı devam ediyor. Bu durum da yeni stokların eklendiği sektörde stok erime hızının yüzde 3.2’lere kadar gerilemesine neden oldu. Dolayısıyla canlanma için faizlerin yeniden yüzde 1'lerin altına düşmesi çok önemli. Şayet yıl bitmeden konut alıcısını teşvik eden yeni bir kampanya veya kolaylık sağlanamazsa satışların yıl sonunda hep dillendirilen 1.5 milyona gelmesi zora girebilir. Bu durumda ise en parlak tablo 1 milyon 400 bin adetler olarak görünüyor.
Darülaceze ne olacak?
Okmaydanı’nda 1895 yılında Sultan II. Abdülhamid Han tarafından kurulan 50’si çoçuk, 504’ü yetişin olmak üzere toplam 554 kişilik yatak kapasitesine sahip olan Darülaceze’nin taşınacağı uzun zamandır konuşuluyordu, Darülaceze başkanı yaptığı açıklamada bunun olacağını resmi olarak ortaya koydu. Kurumun yeni adresi Kurtköy ve Arnavutköy’e bağlı Yassıören bölgesi olacak. Yeni binalarda yatak kapasitesi 1500’e çıkacak. Tabiki bu kurumların sayısının artması ve yeni binalara taşınması önemli. Binanın inşaatının ise 2018’de başlaması planlanıyor. İnşaatın başlama ve tamamlama süresi düşünüldüğünde kurum en az 3 yıl daha Okmeyda’nındaki eski binasında hizmet verecek. Burada merak edilen konu şu: 30 dönümlük araziye sahip olan yapı taşınmadan sonra nasıl değerlendirilecek. Kulislerde bu konuda duyduklarım ise binanın tarihi niteliğinde dolayı satışa sunulamayacağı yönünde. Bundan dolayı binanın turizm sektöründe değerlendirilme ihtimalinin yüksek olduğu dile getiriliyor.