Konut kredisinde faiz indirimi yatırımcıyı endişelendirdi!
FT'ye göre iş dünyasına dönük operasyonlar yatırımcıyı endişelendiriyor. Alım grupları Türkiye'yi terk ederken Zeybekci de "Kendimizi anlatmakta zorlanıyoruz" dedi.
Darbe girişiminin üzerinden bir aydan uzun süre geçmesine rağmen Türkiye'nin yurtdışı algısında bir arpa boyu yol alınamadı.
İngiliz gazetesi FT polisin darbe girişimi sonrası birçok firmayı hedef alması ve iş insanlarının gözaltına alınmasının yatırımcılarda endişe yarattığını savundu.
Dünya Bankası Grubu'ııun özel sektör ile çalışan kuruluşu IFC (Uluslararası Finans Kurumu) Türkiye Ülke Yöneticisi Aisha Williams da Fourtune Türkiye'ye yaptığı açıklamada "Türkiye'de jeopolitik gelişmelerden dolayı yatırımcı güveni inip çıkıyor. Hükümetin açıkladığı reform paketlerinin uygulanmasının gecikmesi de yatırımcı güvenini etkileyebilir.Biz özel sektörü takip ediyoruz. Talep olduğu sürece yatırım yapıyoruz. Ancak, tamamen yatırım ortamı etkilenirse diğer finansman kuruluşları gibi biz de etkileniriz. Türkiye'de 50 yıldır yatırım yapıyoruz. Türkiye'nin kötü zamanları da oldu, her zaman yaşanıyor" ifadesini kullandı. Hükümet kanadından ise yurtdışındaki yatırımcının güvenini kazanma konusunda farklı açıklamalar geliyor.
Zorlanıyoruz
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yaşananları yurtdışında anlatmaya zorlandıklarını belirterek "Kendimizi dünyaya anlatmakta biraz sıkıntı yaşadığımız doğrudur. Bu darbe girişimi öncesinde her şeyin öngörülebilir olduğu, yatırım ortamının gayet iyi olduğu bir Türkiye varken, ertesi gün her şeyin darmadağın olduğu bir Türkiye olma riskine sahip bir ülke görüntüsü verdi. Bu durumu Türkiye'de yatırımı olan dostlarımıza anlattırıyoruz" yorumunu yaptı.
Uzun süreli av
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise darbe girişimi sonrası, yatırımcılarla görüşmeye devam ettiğini belirterek, küresel yatırımcıların Türkiye algısının düzeldiğini savundu. Şimşek, önceki gün telekonferansla 895 küresel yatırımcı ve analistle görüştüpnü söyledi.
İngiliz Financial Times (FT) gazetesi çokuluslu şirketlerin yöneticilerinin gözaltında olduğuna işaret ederek, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve Hükümetin hâla piyasaları ve kredi derecelendirme kuruluşlarına güvence vermeye çalıştığı bir zamanda kurumsal sektörü hedefe alması işadamlarını ve yatırımcıları rahatsız etmeyi riske ediyor" diye yazdı.
Gazete İstanbul'daki büyük bir firmanın üst düzey yöneticilerinden birinin de şu görüşüne yer verdi:
"Yatırımcıların görmesi gereken şey iktisadi faaliyetler üzerinde süregelen bir tehdit yerine hızlı ve sorumlu kararlardır. Gördüğümüz şey uzun süreli bir av ve kimlerle iktisadi ilişkilerimi devam ettirmem ve kimleri bir yana koymam gerektiğine karar vermeyi zorlaştırıyor. Kimliğimin açıklanmasını istemiyorum. Çünkü yaşananları eleştirenler hıyanetle suçlanıyorlar."
Ülkenin tüketime dayalı ekonomisini canlandırmak için, özellikle konut kredisindeki faizlerin düşürülmesi için bankalara yapılan bir talep gibi, yatırımcıları endişelendirici adımlar da attığını yazdı.
Cumhuriyet