18 / 05 / 2024

Artan kiralar Venedik halkını canından bezdirdi

Artan kiralar Venedik halkını canından bezdirdi

Kalabalık ve pahalılık nedeniyle nüfus 60 bine düşünce kent halkı, sembolik bir cenazeyle Venedik'i toprağa verdi



İTALYA'NIN "yaşayan müze" olarak bilinen su kanalları ve gondollarıyla ünlü tarihi Venedik kentinde yaşayan nüfus neredeyse kalmadı. 1950'li yıllarda 180 bin kişinin yaşadığı kente her gün onbinlerce turistin akın etmesiyle birlikte artan kiralar ve yaşam pahalılığı halkı canından bezdirdi. Yılda 13 milyonu aşan turistler yüzünden Venedik halkı birer birer kenti terk etmeye başladı. Üzerine bir de son yıllarda yaşanan sel baskınları yüzünden her an batma korkusu eklenince kentin nüfusu tarihin en düşük seviyesine ulaştı.

2030'da kimse kalmayacak

Son sayıma göre kentte sadece 59 bin 992 kişi ikamet ediyor. Halen kentte kalan yerli Venedikliler, dün Venedik'e bir cenaze töreni düzenleyerek kenti simgesel olarak toprağa verdi. Yetkililere seslenen yerel halk bu gidişle 2030'da kentte bir tek Venedikli'nin kalmayacağı uyarısında bulundu. Avrupa'nın en gözde tatil mekanlarından biri olan Venedik'e geçen yıl gelen 13 milyon turist 4.4 milyar euro para bıraktı. Gondol turu 80-100 euro. Otel ve yemek fiyatları ise 7 yılda 10 kat arttı. Bu yılın ilk 10 ayında 21 milyon turisti ağırlayan Türkiye ise 11 milyar euro gelir elde etti.

CENAZE GONDOLLA KALKTI

Venedikliler kentlerinin cenazesini gondolla taşıdı. Bu sırada ilahiler de okundu. Kent halkı Venedik'in içini gezecek turist sayısını kısıtlayan vize sistemine geçilmesini istiyor.
Vatan


Geri Dön