02 / 05 / 2024

Artvin Ardanuç-Ardahan yoluna Meclis araştırma komisyonu!

Artvin Ardanuç-Ardahan yoluna Meclis araştırma komisyonu!

25 milletvekili Artvin ilinde uzun yıllardan beri devam eden ancak hâlâ tamamlanamayan Ardanuç-Yalnızçam-Ardahan kara yolu için Meclis araştırma komisyonu açılmasını talep etti..



Artvin Ardanuç-Ardahan yoluna Meclis araştırma komisyonu!


TBMM toplantısında 25 milletvekili Artvin ilinde uzun yıllardan beri devam eden ancak hâlâ tamamlanamayan Ardanuç-Yalnızçam-Ardahan kara yolu inşaatının 1993 yılından beri tamamlanamamasının nedenlerinin belirlenip, yerinde araştırılması amacıyla Anayasa'nın 98'inci ve İç Tüzük'ümüzün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırma komisyonu açılmasını talep etti. 


Gerekçe:


Artvin ili Ardanuç-Yalnızçam-Ardahan bağlantı yolu 62 kilometre uzunluğunda olup, 31 kilometrelik bölümü Artvin ili Ardanuç sınırları içerisinde bulunmaktadır. 1993 yılında başlayan bu yol çalışması yılan hikâyesine dönmüş ve yol inşaatı maalesef ki hâlen devam etmektedir.


23'üncü Dönem Artvin milletvekilimiz Sayın Metin Arifağaoğlu'nun 2007 yılında Ulaştırma Bakanlığına konuyla ilişkin yönelttiği soru önergesi cevapsız kalmıştır.


2009 yılında Ulaştırma Bakanlığına yöneltilen soru önergesine yolun 2009 yılı sonunda biteceğinin cevabı verilmiş, 2013 yılının son günlerine girdiğimiz bu vakitlerde yol inşaatı hâlâ bitmemiştir. Bu durum bölge insanını oldukça rahatsız etmektedir.

Yolun 8,5 km'lik bölümü 2011 yılında tekrar ihale edilmiştir. Bir yılan hikâyesine dönen ve yirmi yılı aşkın bir süreye denk gelen bu çözümsüzlüğün giderilmesini bütün yöre halkı beklemektedir.


Yine, konuyla ilişkin 15 Aralık 2011 tarihinde 7/2092 esas sayılı yazılı soru önergemize Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın vermiş olduğu cevapta;


"Ardanuç Yalnızçam yolu 62 kilometre uzunluğunda olup 31 kilometresi Artvin ili, 31 kilometresi Ardahan sınırları içerisindedir. Artvin ilindeki 31 km'lik bölümün ilk 12 km'si sathi kaplamalı olarak trafiğe açılmıştır. Devamındaki 8,5 km'lik kesiminin ilk 2 km'si alt temel seviyesinde çalışmalar gecikmiştir. Bugün itibarıyla kamulaştırma problemleri büyük oranda çözülmüş olup; 2012 yılında İlk 2 km'nin 2013 yılında ise kalan 6,5 km'nin sathi kaplama seviyesinde tamamlanarak hizmete açılması hedeflenmektedir. Kalan son 10 km'lik kesimde ise yapılan üst yapı iyileştirme çalışmaları ile trafik akışı rahatlatılmıştır.


…söz konusu Ardanuç Yalnızçam yolunun projesine uygun bir şekilde 2014 yılında tamamlanması planlanmaktadır." ifadelerine yer vermiştir.


Son olarak, 2014 yılında tamamlanacağı vaat edilen yolun 3 km'lik kısmı asfalt yapılmış, geri kalanında hiçbir çalışma yapılmadığı görülmektedir.


Yukarıda belirtilen hususlar ışığında, Ardanuç-Yalnızçam-Ardahan kara yolu inşaatının 1993 yılından beri tamamlanamamasının nedenlerinin belirlenip Meclis araştırma komisyonu tarafından görülmesi, araştırılması ve olumsuzlukların yerinde tespit edilmesi amacıyla Anayasa'nın 98'inci ve İç Tüzük'ümüzün 104'üncü ve 105'inci maddeleri gereğince Meclis araştırma komisyonu açılmasını saygılarımızla arz ederiz.


Artvin Yalnızçam-Ardahan bağlantı yolu mecliste konu oldu!




Geri Dön