28 / 12 / 2024

Artvin Barajı ve HES bugün hizmete girecek!

Artvin Barajı ve HES bugün hizmete girecek!

Çoruh Nehri’nin ana kolu üzerinde bulunan 10 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) projelerinden biri olan Artvin Barajı, bugün törenle hizmete girecek.



Artvin Barajı ve HES’in, TBMM 75. Yıl Muratlı, Borçka ve Deriner barajlarından sonra il sınırlarında Çoruh Nehri’nin dördüncü gerdanlığı olacağını söyleyen Artvin Valisi Kemal Cirit, “Artvin Barajı ve HES projesi, 332 megavat kurulu gücü, yıllık 1 milyar 26 kilovat saat yıllık enerji ile yaklaşık 350 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacaktır” dedi.


Yeniçağ



Haber Yeni Söz Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Çoruh Nehri'nin ana kolu üzerinde bulunan 10 baraj ve hidroelektrik santrali projelerinden biri olan ve yaklaşık 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı, yarın törenle hizmete girecek. 


Barajın Cumhurbaşkanı il Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katılacağı törenle hizmete alınması bekleniyor. Artvin Valisi Kemal Cirit, yaptığı açıklamada, Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ tarafından 7 Aralık 2010'da temeli atılan ve 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı ve HES'in, TBMM 75. Yıl Muratlı, Borçka ve Deriner barajlarından sonra il sınırlarında Çoruh Nehrinin dördüncü gerdanlığı olacağını söyledi. Artvin Barajının ülke ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyar 26 bin kilovatlık enerji üretimi ile yaklaşık 350 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacağını belirten Cirit, "Artvin Barajı ve HES projesi, Orta Çoruh Havzası'nda ve Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Proje, 332 megavat kurulu gücü, yıllık 1 milyar 26 kilovat saat yıllık enerji ile yaklaşık 35ü bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacaktır" dedi. 


Çoruh Nehrinde faaliyet yürüten Muratlı, Borçka ve Deriner barajları ile HES'lerin yanı sıra yapımı süren ya da yeni yapılacak baraj ve HES'lerin hizmete girmesiyle Türkiye'nin hidroelektrik santral enerji potansiyelinin yüzde 21'inin Çoruh Havzasından karşılanacağı ifade eden Cirit, "Temelden itibaren 180 metre yüksekliğe sahip olan Artvin Barajı ve HES inşaatı yaklaşık 1 milyar 486 milyon liraya mal oldu. Yusufeli ilçesine bağlı Narlık ve Zeytincik köyleri sınırları içerisinde inşa edilen baraj, yaklaşık 3 ay önce su tutmaya başladı. Dere yatağından 135 metre, temelden ise 180 metre yüksekliğe sahip olan beton ağırlık tipindeki baraj 2 üniteden oluşuyor" diye konuştu. 


"Bazı köyler etkilendi" 

Yusufeli sınırları içerisinde bulunan bazı köylerin barajdan etkilendiğini anlatan Cirit, sözlerini şöyle bitirdi: "Baraj yapımı dolayısıyla İnanlı köyü tamamen baraj suları altında kalırken, Çağlayan köyü de şalt sahası olarak kullanıldı ayrıca Demirkent, Esenyaka, Tarakçılar ve Sebzeciler köyünün bazı arazileri de baraj suları altında kaldı. Havuzlu köyünün bir kısmı su altında kalırken, bu köyde de heyelan riski nedeniyle bir kısmı daha istimlak edildi. Artvin Barajı ve HES inşaatı nedeniyle istimlak edilmesi gereken bölgelerdeki hak sahibi vatandaşlarımız yüklenici firma tarafından anlaşma sağlanarak istimlak işlemleri sağlanarak mağdur edilmedi." 


Yeni Söz Gazetesi



Haber Bizim Gazete'de şu şekilde yer aldı;


Çoruh Nehri'nin ana kolu üzerinde yaklaşık 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı ve HES, bugün düzenlenecek törenle hizmete alınacak.


Çoruh Nehri'nin ana kolu üzerinde bulunan 10 baraj ve hidroelektrik santrali (HES) projelerinden biri olan ve yaklaşık 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı, bugün törenle hizmete girecek.


Barajın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle katılacağı törenle hizmete alınması bekleniyor. Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ tarafından 7 Aralık 2010'da temeli atılan ve 5 yılda yapımı tamamlanan Artvin Barajı ve HES'in, TBMM 75. Yıl Muratlı, Borçka ve Deriner barajlarından sonra il sınırlarında Çoruh Nehri'nin dördüncü gerdanlığı olacağını söyledi.


Artvin Barajı'nın ülke ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyar 26 bin kilovatlık enerji üretimi ile yaklaşık 350 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacağını belirten Cirit, "Artvin Barajı ve HES projesi, Orta Çoruh Havzası'nda ve Çoruh Nehri üzerinde yer almaktadır. Proje, 332 megavat kurulu gücü, yıllık 1 milyar 26 kilovat saat yıllık enerji ile yaklaşık 350 bin kişinin enerji ihtiyacını karşılayacaktır" dedi.


"Türkiye'nin hidroelektrik potansiyelinin yüzde 21'i Çoruh Havzası'ndan karşılanacak"


Çoruh Nehri'nde faaliyet yürüten Muratlı, Borçka ve Deriner barajları ile HES'lerin yanı sıra yapımı süren ya da yeni yapılacak baraj ve HES'lerin hizmete girmesiyle Türkiye'nin hidroelektrik santral enerji potansiyelinin yüzde 21'inin Çoruh Havzası'ndan karşılanacağı ifade eden Cirit, "Temelden itibaren 180 metre yüksekliğe sahip olan Artvin Barajı ve HES inşaatı yaklaşık 1 milyar 486 milyon liraya mal oldu. Yusufeli ilçesine bağlı Narlık ve Zeytincik köyleri sınırları içerisinde inşa edilen baraj, yaklaşık 3 ay önce su tutmaya başladı. Dere yatağından 135 metre, temelden ise 180 metre yüksekliğe sahip olan beton ağırlık tipindeki baraj 2 üniteden oluşuyor" diye konuştu.


Vali Cirit, Artvin Barajı ve HES inşaatında çoğunluğu yöre insanından olmak üzere yaklaşık 2 bin kişinin istihdam edildiğini belirtti.


Bizim Gazete


Geri Dön