27 / 11 / 2024

Artvin Kavak HES projesindeki ÇED tartışmasında son durum!

Artvin Kavak HES projesindeki ÇED tartışmasında son durum!

Artvin’de tepki çeken HES projesinde ÇED raporu tartışması yaşanıyor. Rize İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen olumlu raporun hukuki süreci tamamlanmadan ikinci olumlu rapor alınarak projenin yüzde 30’luk kısmı bitirildi.




Artvin’in Arhavi ilçesinde yapılmak istenen Kavak HES projesi, mahkemenin iptal kararının ardından tekrar verilen Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED) nedeniyle çetrefilli bir hale dönüştü. 

Rize İdare Mahkemesi, 18 Eylül 2014’te ‘Kavak l. ll. Regülâtör ve HES Projesi’nin ÇED Olumlu kararını, hukuka ve mevzuata aykırı bulup iptal etti. Ancak HES’i yapan şirket bu karara ilişkin hukuki sürecin tamamlanmasını beklemeden projede bazı değişiklikler yaparak ikinci bir ‘ÇED Olumlu’ raporu aldı. Valiliğin de verdiği 24 saat çalışma izniyle projenin yüzde 30’luk kısmı tamamlandı.


Proje için verilen 2. ÇED raporunu Arhavi Doğa Koruma Platformu (ADOKOP) bir kez daha yargıya taşıdı. Yapılan başvurunun ardından 11 Mayıs 2015 günü Rize İdare Mahkemesi 2. Nihai ÇED Raporu’nu da iptal etti. Bu karardan yaklaşık 1 ay sonra  şirketin 1. ÇED projesi için Danıştay’a yaptığı itirazdan olumlu sonuç alması, projenin kaderini bir kez daha değiştirdi.


Hukuk karmaşası

Danıştay’ın iptal kararını bozmasının ardından HES çalışmasının tekrar başlaması üzerine, ADOKOP üyeleri de valiliğe başvurarak ‘Ortada geçerli ÇED yok’ gerekçesiyle inşaatın durdurulmasını istedi. “Projede geçerli olan mahkemenin iptal ettiği 2. ÇED Olumlu raporudur” diyen platformun başvurusuna karşın valilik inşaatı durdurmadı. Proje kapsamında yapılan denetimde de “1. ve 2. Nihai ÇED raporunda aynı olan bölümlerde çalışma yapılabileceğine” dair tutanak tutuldu.  


HES projesi doğrultusunda onanmış yasal bir ÇED raporu olmadığını ileri süren ADOKOP bileşenleri tarafından yapılan basın açıklaması ise şöyle: “Hukuk karmaşası, nihai karar verilmeden yargı kararının yok sayılarak yeniden yeniden ÇED raporlarının verilmesi nedeniyle oluşmuştur. HES’ler, geri dönüşü imkânsız olan olası zararlara rağmen yapılmak isteniyor. Hukuk ve yaşam hakkı yok sayılıyor. Bu arada HES firması bu karmaşadan yararlanarak iş makineleriyle inşaat çalışmasını başlattı. Artvin İl Çevre Müdürlüğü tarafından firmaya çalışma yapabilecekleri yönünde herhangi bir bildirim yapılmamış olup inşaat alanı Artvin İl Çevre Müdürülüğü kararı ile mühürlü durumdadır” denildi. 


Milliyet


Geri Dön