29 / 04 / 2024

Artvin'de bir bölgenin sit alanı ilan edilmesi mecliste!

Artvin'de bir bölgenin sit alanı ilan edilmesi mecliste!

Artvin ilinin Arhavi ilçesinde bulunan bir bölgenin sit alanı ilan edilmesine dair yapılan başvurular meclis gündemine taşındı. CHP'li Bayraktutan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, Artvin ilinin Arhavi ilçesinde bulunan bir bölgenin sit alanı ilan edilmesine dair yapılan başvurulara ilişkin soru önergesi hazırladı. Bayraktutan, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

CHP'li Bayraktutan, ''Artvin ili Arhavi İlçesine bağlı Balıklı Köyü sınırlarını çovreleyen ve Balıklı Ormanları olarak isimlendirilen bölge yakın tarihimizde yer alan milli mücadele ve vatan müdafaası sürecinde çetin çarpışmaların gerçekleştiği ve aziz şehitlerimizin kanlarıyla sulanmış stratejik bir bölge olma özelliğine sahiptir. Bu konu, yazar Mehmet Bilgin'in "Teşkilat-ı Mahsusa'nın Kafkasya Misyonu ve Operasyonları" isimli kitabında detaylı olarak, belgeleriyle anlatılmaktadır. 12-13 Mart 1915 tarihindeki Balıklı Tepeleri Savaşı'nda Seyyar Jandarmalar ve Teşkilat-ı Mahsusa Kuvvetleri hariç 43 şehit, 9 kayıp ve 94 yaralı askerimizin olduğu resmi kayıtlarda mevcuttur. Ayrıca Balıklı Tepesi'nde bulunan eski kilise tarihi açıdan büyük öneme sahiptir. Korunması gereken tarih mirasları arasına alınmalı ve gerek Balıklı Muharebesi Şehitleri Aniti kurulması gerekse kilisenin korunmaya alınması sayesinde Balıklı'nın sit alanı ilan edilmesi zaruri bir sorumluluk olarak kabul görmelidir. Yoğun geçen savaş sonrasında yöremizde yapılacak araştırmalarda yukarıda adı geçen mücadeleden kalan insan kemikleri, boş kovan ve mühimmat kalıntıları bulguları kolaylıkla tespit edilebilir. Bu açıdan, Balıklı Ormanları, Doğu Karadeniz'in Çanakkale Cephesi'dir demek mümkündür. Arhavi'nin Ulukent ve Balıklı Köyleri ile Balıklı Ormanları havzası gerek endemik bitki çeşitliliği açısından milli park, gerek tarihi mirası açısından sit alanı olarak ilan edilmesi adına son olarak 01.04.2020 tarihinde Bakanlığınıza başvurular yapılmıştır'' diye konuştu.

CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan'ın soruları:
1- Artvin ili Arhavi İlçesine bağlı Balıklı Köyü sınırlarını çevreleyen ve Balıklı Ormanları olarak isimlendirilen bölge hakkında bugüne kadar Bakanlığınıza ulaşmış kaç adet başvuru vardır? 
2- ilgili konulardaki başvuruların akıbeti nedir? 
3- Bakanlığınız nezdinde Artvin ili Arhavi ilçesine bağlı Balıklı Köyü sınırlarını  çevreleyen ve Balıklı Ormanları olarak isimlendirilen bölgenin milli park ve sit alanı olarak ilan edilmesi yönünde yürütülen her hangi bir çalışma var mıdır? İlgili çalışmalar hangi aşamadadır? 


Geri Dön