29 / 04 / 2024

Artvin'de hidroelektrik santralinin durdurulması halkı sokağa döktü!

Artvin'de hidroelektrik santralinin durdurulması halkı sokağa döktü!

Artvin'in Arhavi ilçesinde belediyenin imar değişikliğiyle önünü açtığı şehir merkezindeki HES projesi için Rize idare Mahkemesi'nin, ÇED olumlu' raporunun yürütmesini durdurması, ilçe sakinlerini sokağa döktü.



Kamilet Vadisi'nde geçen yıl yapımına başlanan hidroelektrik santral (HES) projesiyle, Çifteköprü ve Kapisre derelerinin sularının beş kilometre boyunca tünel ve borularla Cumhuriyet mahallesinde yapılacak HES'e taşınması ve üretilecek elektriğin de aynı bölgede kurulacak santralle dağıtılması planlanmıştı. Geçen yıl HES yapımı için 'ÇED olumlu' raporu alan şirket, imar mevzuatı uygun olmadığı için belediyeye başvurdu. Arhavi Belediyesi de, 4 Eylül 2013 günü imar değişikliği kararı aldı. 


Vatandaşlar dava açtı Belediye meclisinde oy çokluğuyla, daha önce tarım alanı olan Cumhuriyet mahallesinin bir bölümü, 'konul dışı kentsel çalışma alanı' ilan edilerek HES projesine onay verildi. Bölgede protesto ve eylemlerle HES inşaatına karşı çıkan vatandaşlar, Rize İdare Mahkemesi'ne başvurarak HES projesi için verilen 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı. Mahkeme, bilirkişi raporuna dayanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verdiği 'ÇED olumlu' raporunun yürütmesini durdurdu. 


Karara sevinen Arhavililer ilçe meydanında toplanarak HES ve şirket aleyhine sloganlar attı. Kalabalık daha sonra Arhavi sokaklarında alkışlarla tempo tutarak yürüyüş gerçekleştirdi. İlçe meydanında sona eren yürüyüşün ardından vatandaşlar, dev boyutlarda 'HES'e Hayır' pankartı önünde tulum eşliğinde horon oynadı, türküler söyledi. Grup daha sonra dağıldı. 


Milliyet Ek 


Geri Dön