22 / 12 / 2024

Aşçıoğlu İnşaat sektöre tuğla üretimiyle girdi!

Aşçıoğlu İnşaat sektöre tuğla üretimiyle girdi!

Bayram Aşçıoğlu ve oğlu Selahattin Aşçıoğlu'nun 1955'te Samsun Bafra'da tuğlacılıkla başlayan serüvenin, bugün Yaşar Aşçıoğlu ile oğulları İrfan ve Cenk'in birlikte geliştirdikleri projelerle devam ediyor...



İnşaat sektöründe 1967 yılından bu yana faaliyet gösteren Aşçıoğlu Ailesi, "Selenyum" markası ile bugün Türkiye'nin en lüks rezidanslarına imza atıyor. Bayram Aşçıoğlu ve oğlu Selahattin Aşçıoğlu'nun 1955'te Samsun Bafra'da tuğlacılıkla başlayan serüvenin, bugün Yaşar Aşçıoğlu ile oğulları İrfan ve Cenk'in birlikte geliştirdikleri projelerle devam ediyor. 


Kimi zaman yaşanan felaketler, tatsızlıklar insanların hayatlarında yeni bir yola girmelerine ve başarılı olmalarına vesile olabiliyor. İşte inşaat sektöründe Türkiye'nin ilk rezidanslanndan biri olan Selenyum Rezidans'ı inşa ederek lüks inşaat teriminin Türkiye'deki ilk uygulayıcılarından biri olan Aşçıoğlu İnşaat'ın ortaya çıkma hikayesi de böyle bir trajediden doğmuş. 


Trabzon'un Hayrat ilçesinin Yığa köyünde yaşayan Aşçıoğlu ailesinin erkeklerinin neredeyse tamamına yakını Çanakkale Savaşı, 93 Harbi ve Kurtuluş Savaşı'nın çeşitli cephelerinde şehit oluyor. 

Kalanların bir kısmı da veremden ölüyor. 

Yaşanan bu üzücü ölümler sonrasında Yaşar Aşçıoğlu'nun dedesi Bayram bey ile Yaşar beyin babası Selahattin bey 1955 yılında Samsun'un Bafra ilçesine göç edip harman tuğlası üretimine başlıyorlar. 


Ancak Yaşar beyin babaannesi, eşinin İrfan ve oğlunun kendi dayısı olan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hocam olarak adlandırdığı İhsan efendinin de yaşadığı Adapazarı'nın Akyazı ilçesine taşınıp 1 ailesini de yanına almasını istiyor. Aile yılında Akyazı'da bir araya gelirken, kamyon taşımacılığı, tuğla mm': ocağı işletmeciliği, kerestecilik ve inşaat taahhüt işleri başlıyor. Hatta ilk taahhüt işleri Yeniköy Akyazı'da bir ilkokul inşaatı oluyor. 


1967'de İstanbul'a göç ediyorlar 


Yaşar Aşçıoğlu'nun babası 1967'de İstanbul'a gelip arkadaşı İbrahim Akyazıcı ile ortak olup Güvenyııva İnşaat şirketini kuruyor ve Mecidiyeköy civarında apartmanlar inşa etmeye başlıyorlar. 1974 yılına kadar süren bu ortaklığın ardından Selahattin bey tek başına yoluna devam ediyor. 

1970 yılında kendisi 10 yaşındayken anneleri ve 6 kardeşi ile birlikte İstanbul'a babalarının yanına geldiklerini belirten Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, "Benim okumada gözüm yoktu. Dünya için faydalı bir buluş yapma hayalim vardı. İlkokulu 6 yıl, ortaokulu 6 yıl okudum ama hala ortaokulu bitirebilmiş değilim" diyor. 

1959 doğumlu olmasına karşın annesinin mahkeme kararı ile yaşını 3 yaş büyütüp 17 yaşında askere gönderdiğini belirten 

Aşçıoğlu, 1980 yılında askerden döndüğünde ilk işi olan Mecidiyeköy'deki Aşçıoğlu Apartmanı'nı ve ardından da Nişantaşı'nda çeşitli apartmanlar yaptığını söylüyor. 

1988'de kendi kanatlarıyla uçtu 1988 yılına gelindiğinde babasına, "Ben artık kendi kanatlarımla uçmak istiyorum" deyip 500 bin TL'lik sermaye ile kendi yoluna devam ettiğini vurgulayan Yaşar Aşçıoğlu, o süreci şöyle anlatıyor: "Babam ben ayrıldıktan sonra inşaat işine devam etmedi. Bir nevi emekliye ayrıldı. Ben de Aşçıoğlu olarak bilinen ama bir türlü resmi ad olarak kullanılmayan bu ismi Aşçıoğlu inşaat olarak 1988 yılında şirketleştirdim. Dördü kız biri erkek toplam altı kardeşiz ama diğer kardeşlerim çalışmıyorlar. 

Çocuklarımla birlikte çalışma hevesim vardı ve şu anda birlikte çalışıyoruz. Çocuklarımla birliktelik bana güç katıyor." inşaat serüvenlerinin babası, kendisi ve çocukları olmak üzere üç kuşaktır devam ettiğine işaret eden Aşçıoğlu, sadece konut değil, iş merkezi, plaza ve rezidans gibi alanlarda da yüzbinlerce metrekarelik başarılı çalışmalar yürüttüklerini vurguluyor. 

Aşçıoğlu olarak Türkiye'nin gerçek anlamda ilklerinden olan Selenium Rezidans'ı inşa ettiklerini belirten Aşçıoğlu, yeni rezidans projelerini dünyadaki son teknolojik gelişmeler doğrultusunda büyük bir titizlikle inşa ettiklerini de özenle vurguluyor. 


Üçüncü kuşak üniversiteli 


Üçüncü kuşaktan İrfan Aşçıoğlu Yeditepe Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım bölümünden mezun olurken, şirketin yurtiçi iş geliştirme ve inşaat satın alma sorumlusu. 

Cenk Aşçıoğlu ise, Yeditepe Üniversitesi'nde iki yıl Uluslararası Ticaret okuduktan sonra dört yıl da Görüntü Sanatları bölümünde okumuş. Şu anda şirketin satış, pazarlama, finans ve yurtdışı iş geliştirme sorumlusu olarak görev yapıyor. 

Ailenin en küçük çocuğu olan Tuğçe Aşçıoğlu ise, İç Mimarlık eğitimi almış. Yeni evlenen Tuğçe hanımın şirkette çalışıp çalışmayacağı ise önümüzdeki dönemde kendi kararının ardından belli olacak. 

Yaşar Aşçıoğlu, oğullarının şirkete gelmesi ile birlikte patronluk yapmaya başladığını da gururla söylüyor. Aşçıoğlu, "Oğullarım şirkete gelemeden önce şirketin herhangi bir çalışanı gibiyken şimdi patron gibiyim" diyor. 

Şirkette iş bölümü Aynı kültürde insanları aynı çatı altında toplayacak projeler yapma misyonu ile hareket ettiklerini belirten Aşçıoğlu, hangi bölgede inşaat yapıyorlarsa o bölgenin en konforlu yapısını üretme konusunda çaba sarf ettiklerini de vurguluyor. 

Şirketin yurtiçi projelerini geliştirme işi İrfan Aşçıoğlu'na ait. Babasının kendilerini daha çocukken inşaatlara götürdüğünü ve işe ısınmalarını sağladığını belirten İrfan bey, "Biz çocukken hiçbir zaman üç ay tatil yapmadık hep kısa tatiller yapıp babamızla birlikte inşaatlara giderdik" diyor. 

Cenk Aşçıoğlu ise, "Arkadaşlarımız uzun uzun tatil yaparken biz onlara özenil dik ama babamızın bize neden böyle davrandığını şimdi anlıyorum. Şu anda işlerimize hakimsek bunu çocukluk yıllarından gelen tecrübelerimize borçluyuz" diyor. 

Baba Aşçıoğlu ise, çocuklarına işlerine aşık olmalarını öğııtlediğini, insanın aşık olduğu şeye daha çok ilgi gösterip daha başarılı olacağına inandığını söylüyor. 

Yeni projeler yolda Şu anda 320 dairelik Selenyum Ataköy Rezidans projesini yürüten Aşçıoğlu, hemen bu projenin yanında yer alan ve 8 bin 700 metrekarelik bir alana sahip olan arsayı da satın almış. 

Bakırköy bölgesine yoğunlaştıklarını ve burada projeler geliştirmek için çalışmalar yaptıklarını belirten Yaşar Aşçıoğlu, "Öz-Ak GYO tarafından alınan Zeytinburnu'ndaki araziye çok odaklandık ancak çok küçük bir bedelle elimizden kaçırdık. ÖzAk GYO'ya hayırlı olmasını diliyorum" diyor. 

Aşçıoğlu'nda iş geliştirmeden sorumlu olan İrfan Aşçıoğlu, Beşiktaş ve Şişli bölgesinde büyük sitelerle görüşmeler yaptıklarını ve kentsel dönüşüm için yer arayışında olduklarını söylüyor. 

Her gün kendilerine 5-10 siteden teklif geldiğini, bugüne kadar yaklaşık 100 siteyi incelediklerini belirten Aşçıoğlu, "İnsanlar bir daireye üç daire istemek gibi ilginç tekliflerle geliyorlar. İşe tamamen rant kapısı olarak bakıyorlar. Daha kentsel dönüşüm yapmadan kentsel dönüşümden yıldık" diyor. 

Levent'te, Sarıyer'de ve Fulya'da ilgilendikleri yerler olduğunu belirten Aşçıoğlu, Sarıyer Maden'de 4 bin 700 m2'lik bir arsa satın aldıklarını ancak buranın gelişmesinden sonra bu bölgeye yatırım yapmayı düşündüklerini de vurguluyor. 

46 yıllık portföy Zekeriyaköy ve Kadıköy'de şirketin yatırım yapmak üzere araştırma yaptığı semtler arasında yerlerini alıyor. 

Aşçıoğlu,  TOKİ  ve Emlak Konut'un arazi satış ihaleleri ile de yakından ilgilendiklerini vurguluyor. 

Şimdiye kadar yaptıkları projelerinin daha temelleri kazılmadan yüzde 60'ının saüşının tamamlandığına işaret eden Yaşar Aşçıoğlu, "Sektörde 46 yıldan bu yana yaptığımız işlerle ciddi bir portföy oluşturduk. Bu portföyümüzdeki müşterilerimiz bize son derece güveniyorlar. 

Onların güvenini şimdiye kadar boşa çıkarmadık şimdiden sonra da çıkarmayacağız. Bu portföy sayesinde satış sorunu yaşamıyoruz" diyor. 


Levent Gökmen/Ekonomist Mortgage 


Geri Dön