29 / 04 / 2024

ASELSAN son 4 yılın zirvesine yerleşiyor!

ASELSAN son 4 yılın zirvesine yerleşiyor!

ASELSAN, ABD merkezli dünyanın en prestijli savunma sanayi listesi olarak bilinen "Defense News Top 100"de 2022 verilerine göre 47’nci sıraya kadar yükseldi. Yeni sipariş konusunda başarılı bir ilk yarı performansı ortaya koyan ASELSAN, bu süreçte 1 milyar 159 milyon dolarlık yeni sipariş aldı.



ASELSAN tarafından yapılan açıklamaya göre şirket, bu yılın ilk 6 ayındaki yurt içinde ve yurt dışında askeri iletişim sistemlerinden uydu-uzay sistemlerine, aviyonik sistemlerden elektro-optik sistemlere kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesi ile talep topladı.

2023’ün ilk yarısındaki rakam neredeyse 2020’in tamamındaki sipariş rakamına karşılık geldi. ASELSAN, bu performansını devam ettirmesi durumunda son dört senenin en yüksek yeni sipariş rakamına ulaşacak. 2023’ün ilk 6 ayındaki 1 milyar 159 milyon dolarlık yeni sipariş performansının etkisiyle ASELSAN’ın elindeki bakiye sipariş tutarı 8,4 milyar dolara tırmandı.

 ASELSAN son 4 yılın zirvesine yerleşiyor!

EN BÜYÜK PAY CUMHURBAŞKANLIĞI

ASELSAN'ın elinde bulundurduğu bakiye siparişlerde en yüksek pay Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’na ait. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla pek çok proje yürüten Cumhurbaşkanlığı, ASELSAN'ın elindeki siparişlerde yüzde 49,9 seviyesindeki paya sahip.

Bunun yanı sıra, ASELSAN'ın en iyi 2’nci müşterisi ise BMC. Şirketin bakiye siparişlerinde BMC'nin payının yüzde 16,7 seviyesinde olduğu öğrenildi. Yurt dışı kaynaklı siparişlerin payı yüzde 12,6 olarak kayıtlara geçerken, Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) payı yüzde 10,9, Millî Savunma Bakanlığı’nın payı yüzde 3,6 olarak gerçekleşti. ASFAT, STM ve Roketsan'ın payı yüzde ise 6,3 seviyesinde yer aldı. Yurt dışı siparişlerin kırılımına bakıldığı zaman da ilk sırada yüzde 4,9 ile Orta Doğu ve Asya ülkeleri sıralandı.

 ASELSAN son 4 yılın zirvesine yerleşiyor!

ÖDEMELERİN YÜZDE 20'Sİ TL İLE YAPILDI

Bu ülkeleri yüzde 3,3 ile Türk cumhuriyetleri izlerken, yüzde 2,7 ile Avrupa ve Amerika ülkeleri, yüzde 1,7 ile Afrika ülkeleri takip etti. Öte yandan, alınan siparişlerin yüzde 94'ü savunma, yüzde 6'sı savunma harici ürünlerden meydana geldi. Ödeme şekline bakıldığında ise ASELSAN'ın elindeki bakiye siparişlerin sözleşmesi yüzde 45'i dolar, yüzde 35'i avro ve yüzde 20'si ise TL ile gerçekleştirildi. Bununla beraber, şirketin harcamalarının yüzde 60'ı TL, yüzde 27'si dolar, yüzde 13'ü avro ile yapıldı.

Savunma Sanayii Başkanlığı yüksek maaşlı personel alımı yapacak! Başvurular başlıyor! Acele edin!

Kur korumalı mevduatta rekor artış! Son bir haftada 50,2 milyar TL arttı!

Bütün emekliler hemen SGK hizmet dökümüne baksın! Bundan sonra emekli maaşınız yatmayabilir!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön