03 / 05 / 2024

Bütün emekliler hemen SGK hizmet dökümüne baksın! Bundan sonra emekli maaşınız yatmayabilir!

Bütün emekliler hemen SGK hizmet dökümüne baksın! Bundan sonra emekli maaşınız yatmayabilir!

1999 yılı Eylül ve öncesinde sigortalı olan kişiler ya da borçlanmayla başlangıcını bu tarih aralığına alanlar, prim ve yıl şartlarını sağladıkları zaman emeklilik maaşı için müracaat ederken beklenmedik sürprizlerle karşılaşabilirler. Bu 3 harf yüzünden emekliliğiniz iptal olabilir. İşte detaylar..



8 Eylül 1999 yılı ve öncesinde sigortalı olup veya borçlanmayla girişini bu tarihlere alıp prim ve yıl şartını sağlayan kişiler emekli maaşı için başvuru yaparken, SGK hizmet dökümündeki bazı harfler, emekliliği askıya alıyor.

HANGİ HARFLER KRİTİK

SGK, yaptığı denetimlerden sonra bazı kriterlere göre iş yerlerini S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve son olarak K (Kontrollü iş yeri) harfleriyle kodluyor. 'Ş' harfi, iş yerinin şüpheli işyeri çerçevesinde olduğu ve hakkında denetim/inceleme gerçekleştirileceği anlamı taşıyor.

Bütün emekliler hemen SGK hizmet dökümüne baksın! Bundan sonra emekli maaşınız yatmayabilir!

Ş HARFİ VARSA NE OLACAK?

Eğer bir iş yerine 'Ş-Şüpheli' kodu verilmişse, burası hakkında bir denetim sürecinin başlayacağı anlamına geliyor. Bahsi geçen denetimin hedefi, bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığını anlamak.

Yapılan denetimlerden sahte sigortalı bildirimi gerçekleştirildiği tespit edilirse 'Ş' kodu 'S' (sahte iş yeri) olarak değiştiriliyor ve daha sonra ise buradan gerçekleştirilen sahte hizmet bildirimleri askıya alınıyor.

Herhangi bir problem bulunmadığı anlaşılırsa 'Ş' kodu tümüyle kaldırılıyor. Bu iş yerinden gerçekleştirilen hizmet bildirimleri geçerli sayılıyor.

MAAŞ BAĞLANIR MI?

SGK hizmet dökümünde 'Ş' harfinin olması emekliliğe mani değil. Bu iş yerinden bildirilen sigortalılar denetim neticelenmeden de emeklilik talebinde bulunabiliyor. Ayrıca, maaşları da bağlanıyor.

Fakat denetim bittiğinde bildirilen hizmetlerin sahte olduğu tespit edilirse, ilgili primler iptal ediliyor.

Bu iptal neticesinde emeklilik hakkını kaybeden kişilerin maaşları kesiliyor ve yersiz ödenmiş olan maaşlar da geri alınıyor. Hatta tedavi için gerçekleştirilmiş ödeme varsa onlar da geri isteniyor.

Bütün emekliler hemen SGK hizmet dökümüne baksın! Bundan sonra emekli maaşınız yatmayabilir!

NE YAPILMALI?

'Ş' harfiyle kodlanan iş yerlerinden hizmetleri olan kişilerin eğer bu süreler fiili çalışmaya dayanıyorsa tedirgin olmaya gerek kalmıyor. SGK'ya giderek durumu öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz.

'K' KODU NEDEN KONULUYOR?

Her ay düzenli bir şekilde prim hizmet belgesi iletmelerine karşın SGK'nın ilettiği yazıları tebellüğ etmeyen, primlerini yatırmayan ya da cüzi miktarda ödeyen iş yerleri "K" harfiyle kodlanıyor.

Bu iş yerlerinin sahte olup olmadığı da denetmenlerce denetleniyor. Denetleme neticesinde iş yerinin sahte olduğunun ispatlanması durumunda bu iş yerinden gerçekleştirilen sigorta bildirimleri iptal ediliyor.

Evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı, engelli maaşı alanlara son dakika yeni zam müjdesi! Yeni zam oranı resmen belli oldu!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 8 gün sonra başlıyor! Hemen detayları öğrenin!

Hakmar’da Ace çamaşır suyu 64,95 TL’ye, Papia tuvalet kağıdı 86,95 TL’ye, Bingo matik 169,95 TL’ye düştü!


Geri Dön