23 / 12 / 2024

Yaz aylarında beton dökümüne dikkat!

Yaz aylarında beton dökümüne dikkat!

İMO Adana Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, yaz aylarında beton dökümüne dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyardı. Turanbayburt,  projenin doğru uygulanması, yapı denetiminin eksiksiz yapılması ve konutun anahtar teslimine varıncaya kadar yapı üretim sürecinin bir bütün olduğunu ifade etti.



İMO  Adana  Şube Başkanı Zekeriya Turanbayburt, beton dökümüne dikkat edilmesi çağrısında bulundu. Turanbayburt'un konu ile ilgili yaptığı açıklamada planlama aşamasından başlayarak projenin doğru uygulanması, yapı denetiminin eksiksiz yapılması ve konutun anahtar teslimine varıncaya kadar yapı üretim sürecinin bir bütün olduğu belirtildi.

Karar Gazetesi'nde yer alan habere göre, Turanbayburt, “Adana gibi sıcak havaya sahip kentlerde ve bölgelerde ise en az diğer aşamalar kadar önem arz eden konu beton dökümüdür. Bu işlem asıl olarak taşıyıcı sistemi teşkil eden demir-beton ikilisinin standartlara uygun bileşiminin sağlanması olduğundan, yapının sağlamlığını dolayısıyla can ve mal güvenliğini doğrudan etkilemektedir” şeklinde konuştu.

Türkiye'nin büyük kısmının deprem kuşağında yer aldığını söyleyen Turanbayburt, “Depremlerde yıkılan binalarda yapılan teknik araştırmalar, standart dışı, kalitesiz beton kullanımının ve bilinçsiz uygulamaların bu yıkımlarda önemli bir neden teşkil ettiğini ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle yapıların güvenliği açısından betonun kalitesi vazgeçilmez bir unsur olarak sürekli ön plana çıkmaktadır. Betonu oluşturan yapı malzemelerini bir arada tutan ve dayanım kazandıran, çimento ve su arasında gerçekleşen “hidratasyon reaksiyonu” dur. Bu reaksiyonun gerçekleşmesi için yeterli miktarda su ve sıcaklık gerekmektedir. Su miktarını ve sıcaklığı etkileyen tüm faktörler dolayısıyla betonun özeliklerini de etkilemiş olur. Özellikle de sıcak havasıyla dikkati çeken Adana’da yapı üretim sürecinde daha hassas olmak gerekmektedir. Adana gibi sıcak iklime sahip tüm kentlerimizde, yapı üretim aşamalarında hava şartları mutlak dikkate alınmalıdır. Sıcak hava, TS 1248 (Anormal Hava Koşullarında Beton Yapım, Döküm ve Bakım Kuralları) standardında art arda 3 günlük hava sıcaklığı ortalamasının 30C’nin üzerinde olması durumu olarak ifade edilir. Hava sıcaklığının fazla olması beton içindeki suyun hızla buharlaşıp azalmasına, betonun kıvamının ve işlenebilirliğinin azalmasına, reaksiyon için gerekli şartların sağlanamamasından dolayı dayanım kaybına, betonun dökümünde, yerleştirilmesinde, vibrasyonunda ve bitirilmesinde zorluklara, beton yüzeyinde daha fazla rötre çatlağı oluşup betonun daha geçirimli olmasına neden olur. Bu nedenle öncelikle beton üretimi ve inşaat sahasına taşınması kurallara uygun olarak yapılmalıdır. İnşaat sahasında da zemin önceden ıslatılmalı, güneş ve rüzgarın durumuna göre ihtiyaç hasıl olması durumunda kullanılacak gölgelik, rüzgar kırıcı ekipmanlar, tüm işçiler ve gerekli tüm diğer ekipmanlar beton dökümü için hazır olmalıdır. Gün içinde sıcaklığın azaldığı saatlerde beton dökümü yapılmalıdır. Beton dökümünde, beton sıcaklığı sürekli olarak kontrol edilmeli, aşırı vibrasyon yapılmamalı ve döküm en kısa sürede gerçekleştirilmelidir. Bitirme işlemi yüzeyde terleyen su kalmayınca hemen yapılmalıdır. Beton dökümünden sonra, beton sertleşmeye başlar başlamaz su ile kür edilmelidir. Kür süresi en az 3-4 gün olmalıdır” dedi.


Geri Dön