28 / 04 / 2024

SGK resmen duyurdu! Emeklilik hayalleriniz suya düşebilir! Hemen hizmet dökümünüze bakın!

SGK resmen duyurdu! Emeklilik hayalleriniz suya düşebilir! Hemen hizmet dökümünüze bakın!

Emeklilik hakkı kazanmak için gün, prim ve yıl koşullarını yerine getirmek önemli. Fakat hizmet dökümünüzde yer alan bazı harf kodlamaları da emekliliğinizi etkileyebilir. Özellikle "S," "Ş," ve "K" gibi harfler, emeklilik müracaatınızın iptal edilmesine veya ertelenmesine neden olabilir.



Emeklilik müracaatınızı gerçekleştirirken dikkat etmeniz gereken bazı önemli ayrıntılar bulunuyor. Özellikle Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan çalışanların veya borçlanmayla başlangıç tarihini bu tarihlere alan çalışanların, emeklilik müracaatlarında "S," "Ş," ve "K" gibi harf kodlamalarına dikkat etmesi gerekiyor. Bu harf kodlamaları, emeklilik hakkınızı askıya alabilir ya da ertelenebilir.

Türkiye’de emekli olabilmek amacıyla çalışarak veya kendi işini yaparak ya da tercihe bağlı sigorta ile prim yatırmak gerekiyor. Çalışmamasına rağmen bir işyerinde sigortalı gösterilmek ise 'sahte sigortalılığa' giriyor. Bu sigorta süreleri belirlendiği zaman iptal ediliyor.

Ödenen primlerini iade alamayandan, sigortalılık boyunca hem kendi hem de yakınları adına ödenen sağlık giderleri de iade etmeleri isteniyor. Eğer emekli olunmuşsa emeklilik de iptal olduğu gibi, söz konusu emekliye ödenmiş maaşlar da faiziyle geri alınıyor. Aynı zamanda, suç duyurusunda da bulunuluyor.

 SGK resmen duyurdu! Emeklilik hayalleriniz suya düşebilir! Hemen hizmet dökümünüze bakın!

HANGİ HARFLER KRİTİK

SGK, yaptığı denetimlerden sonra bazı kriterlere göre iş yerlerini S (Sahte iş yeri), Ş (Şüpheli iş yeri) ve K (Kontrollü iş yeri) harfleri ile kodluyor. 'Ş' harfi, iş yerinin şüpheli işyeri çerçevesinde olduğu ve hakkında denetim/inceleme gerçekleştirileceği anlamı taşıyor.

Ş HARFİ VARSA NE OLACAK?

Eğer bir iş yerine 'Ş-Şüpheli' kodu verilmişse, buraya ilişkin bir denetim süreci başlıyor. Bahsi geçen denetimin amacı, bu iş yerinden sahte sigortalı bildiriminde bulunup bulunulmadığını belirlemek.

Yapılan denetimlerden sonra sahte sigortalı bildirimi yapıldığı belirlenirse 'Ş' kodu 'S' (sahte iş yeri) olarak değiştiriliyor ve buradan gerçekleştirilen sahte hizmet bildirimleri iptal ediliyor. Herhangi bir problem olmadığı belirlenirse 'Ş' kodu tümüyle kaldırılıyor. Bunun yanı sıra, bu iş yerinden gerçekleştirilen hizmet bildirimleri geçerli kabul ediliyor.

AYLIK BAĞLANIR MI?

Hizmet dökümünde 'Ş' harfinin olmaması emekliliğe mani değil. Bu iş yerinden bildirilen sigortalılar denetim neticelenmeden de emeklilik talebinde bulunabiliyor. Ayrıca, maaşları da bağlanıyor.

Fakat denetim neticesinde bildirilen hizmetlerin sahte olduğu anlaşılırsa, ilgili primler iptal ediliyor. Bu iptal sonucu emeklilik hakkını kaybedenlerin maaşları kesiliyor. Bununla beraber, yersiz ödenmiş olan maaşlar da geri isteniyor. Hatta tedavi için gerçekleşmiş ödeme varsa onlar da geri alınıyor.

 SGK resmen duyurdu! Emeklilik hayalleriniz suya düşebilir! Hemen hizmet dökümünüze bakın!

NE YAPILMALI?

'Ş' harfi ile gösterilen iş yerlerinden hizmetleri olan çalışanların eğer bu süreler fiili çalışmaya dayanıyorsa korkmasına gerek yok. SGK'ya giderek durumu öğrenebilirsiniz. Aynı zamanda, inceleme sonucunu takip edebilirsiniz.

'K' KODU NEDEN KONULUYOR?

Her ay düzenli bir şekilde prim hizmet belgesi iletmelerine karşın SGK'nın gönderdiği yazıları tebellüğ etmeyen, primlerini yatırmayan veya cüzi miktarda ödeme yapan iş yerleri "K" koduyla işaretleniyor. Bu iş yerlerinin sahte olup olmadığı da denetmenlerce inceleniyor. İnceleme neticesinde iş yerinin sahte olduğunun belirlenmesi durumunda bu iş yerinden yapılan sigorta bildirimleri kabul edilmiyor.

7 milyon kiracıya düşük faizle konut müjdesi! Teslime yakın konut projeleri de kampanyaya dahil olacak mı?

KKM’den çıkanlar dikkat! Eylül ayı mevduat faiz oranları belli oldu! İşte banka banka mevduat faiz oranları...

Trafik sigortasında yeni dönem! Sistem sil baştan değişiyor! Kimi, nasıl ilgilendirecek? Detaylar tek tek açıklandı!


Geri Dön