27 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 8 gün sonra başlıyor! Hemen detayları öğrenin!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 8 gün sonra başlıyor! Hemen detayları öğrenin!

Ev sahipleriyle kiracılar arasındaki uyuşmazlıklarla yönelik arabuluculuk dönemi 1 Eylül'de başlayacak. Avukat Iyaz Çimen, arabuluculuk konusunda merak edilen soruları cevaplandırdı. İşte detaylar...



Kira tespit, tahliye, uyarlama, kontrat kaynaklı problemler, taşınmaz paylaşımı ve bunun yanı sıra, kat mülkiyetinden kaynaklı uyuşmazlıklar gibi davalar için 1 Eylül tarihinden itibaren arabuluculuk dönemi başlıyor. Bu kapsamda, ev sahibi veya kiracılar arabulucuya gitmeden dava açamayacak. Davayı açmak isteyen tarafın başlatacağı arabuluculuk sürecine ilişkin merak edilenleri Avukat Iyaz Çimen anlattı. Kiracı ve ev sahibi davaları yüzünden mahkemelerde meydana gelen yoğunluğun arabuluculukla beraber düşeceğini söyleyen Çimen, “Uzlaşıldığında da tarafların uzlaşmasına göre bu arabuluculuk tutanağı aynı bir mahkeme kararı hükmünde oluyor" dedi.  

 Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 8 gün sonra başlıyor! Hemen detayları öğrenin!

"ARABULUCULUKTA UZLAŞMA OLMAZSA DAVA YOLUNA GİDİLECEK"

Avukat Iyaz Çimen, “Arabuluculuk, alternatif çözümlerden biri. 2013ten beri ülkemizde uygulanan bir yöntem. Bazı davalarda davayı açmadan önce tarafların ilk olarak arabuluculuk yoluna müracaat etmesi gerekiyor. Burada kiracıyla ilgili olan uyuşmazlıklarda 2022’de yasalaştığı üzere 1 Eylül'den itibaren eğer bir tahliye ya da kiranın belirlenmesiyle ilgili bir uyuşmazlık söz konusuysa buna ilişkin taraflar arabuluculuk yoluna müracaat edecekler. Daha sonra ise arabuluculukta uzlaşma sağlanmazsa dava yoluna ancak öyle gidebilecekler. Zaruri olduğu için eğer ki arabuluculukta uzlaşma sağlanmazsa daha sonra dava etabında kaybeden taraf kimse o kısım arabuluculuk masrafını ödemekle yükümlü oluyor. Eğer ki bir uzlaşma sağlanırsa da arabuluculuk ücreti taraflar arasındaki anlaşmaya göre bir tarafın ya da karşılıklı ödeme şeklinde gerçekleşiyor” ifadelerini kullandı.

 Ev sahibi ve kiracılar dikkat! 8 gün sonra başlıyor! Hemen detayları öğrenin!

"MAHKEMENİN DAVA YÜKÜ SAYISI AZALMIŞ OLACAK" 

Avukat Iyaz Çimen, sözlerine şu şekilde devam etti: “Arabuluculuk müracaatı gerçekleştiğinden sonraki 3 haftalık süreçte, arabuluculuk müracaatının bir sonuca varmasına ilişkin sürecin tamamlaması gerekiyor. Zaruri durumlarda 7 günlük ilave süre, uzatma olabiliyor. Arabuluculuğa müracaat etmemizdeki temel mantığımız şu. Tarafların yargılama sürecine bilfiil dahil olması ile beraber hem onların içindeki adalet inancının pekişmesi hem de mahkemelerin iş yükünün düşürülmesi hedefleniyor. Bu yüzden, arabuluculukla yapılan müracaatlar bir nebze olsun bir anlaşma sürecine gidildiği zaman mahkemeye gidilmemiş olacak. Böylece, mahkemenin dava yükünün sayısı düşmüş olacak.”

Memur ve memur emeklisine son dakika yüzde 43.12 zam müjdesi! Kalem kalem hesaplandı!

Altın alacaklar dikkat! Yatırım yapayım derken dolandırılmayın!

7 bin 500, 8 bin ve 8 bin 750 TL emekli maaşı alanlara ek ödeme müjdesi! Hesaplarınızı kontrol edin!


Geri Dön