28 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Apartmanda gürültü yapmanın cezası var mı?

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Apartmanda gürültü yapmanın cezası var mı?

Son günlerde ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar gündemdeki yerini koruyor. Buna göre, milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren kritik karar bir daha  açıklandı. Uygulanacak yasak apartmanda ve sitede oturanlar ve kurullara uymayan herkese ceza geleceği belirtildi.



Ev sahibi ve kiracı herkesi ilgilendirern bir karar açıklandı uymayana artık 4 bin 800 Türk Lirası para cezası verileceği kaydedildi. Son dönemde apartmanlarda yaşayan vatandaşların arasında yaşanan sorunlar artarken yükselen kiralar ve satılık ev fiyatları da taşınmayı maalesef zorlaştırdı.

Özellikle de komşu gürültüsü şikayeti sayısında yaşanan yükseliş dikkat çekerken Resmi Gazete'de yayımlanan karar doğrultusunda gürültü şikayetlerine uygulanacak olan rakam iletilmişti. Buna göre, apartmanda gürültü yapmanın cezası kaydedilirken söz konusu şikayetlerin azaltılması ve para cezası ödemek istemeyen kişilerin daha dikkatli davranmaları gerektiği de belirtildi. 

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Apartmanda gürültü yapmanın cezası var mı?

APARTMANDA GÜRÜLTÜ CEZASI NE KADAR OLACAK?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında Resmi Gazete ile yayımlanarak yürürlüğe giren kararda "Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan 24 Kasım 2022 tarihli ve 32023 sayılı kanun  Resmî Gazete’de yayımlanan, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 542) uyarınca 2022 senesi için yeniden değerleme oranı yüzde 122,93 olarak tespit ve ilan edilmiştir" denilerek 2023 senesinde de uygulanacak para cezalarına yüzde 122,93 oranında zam geldiği kaydedildi.

Öre yandan, “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği’nde” (Resmi Gazete Tarihi 04.06.2010-Sayısı:27601) “Ev çalışmaları ve komşuların oluşturduğu gürültü ve ”“Konut içerisinde vatandaşların kendi davranış ve alışkanlıklarından dolayı kapı, pencere kapaması, yürüme ve konuşma, temizlik yapmak mobilya çekme sesi, televizyon seyretme sesi, radyo dinleme, eğlence amacı dışında kullanılan her türlü müzik aleti sesi, çamaşır makinesi ve buzdolabı ile elektrik süpürgesi gibi aletleri kullanma, ayrıca  evcil hayvan besleme gibi faaliyetler ile bina içinde yapılacak olan tadilatı" olarak belirtilmiştir.

KOMŞU GÜRÜLTÜSÜ NEREYE ŞİKAYET EDİLİR, NASIL KANITLANIR?

155 gürültü şikayeti hattı üzerinden komşunuz ile yaşadığınız gürültü şikayetlerini iletebilirsiniz. Yine apartman yöneticisi ile irtibata geçerek komşuluk hukuku içerisinde yaşadığınız sorunları çözmeye çalışabilir, zabıtaya komşu şikayeti içinde başvuru yapabilirsiniz.

Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Ev sahibi depozitoyu geri vermezse ne yapılabilir? İşte 6 soruda tüm detaylarıyla!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Kira anlaşmazlıklarında yeni çözüm!

Ev sahibi kiracıyı 'Ben oturacağım' diye çıkarıp evi başkasına kiralayabilir mi? Bu durumda kiracının hakları nedir?


 


Geri Dön