28 / 04 / 2024

Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

Kiracılı konut satın alan mülk sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi sorusu merak ediliyor. Peki, Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? İşte detaylar...



Konut ve kira fiyatlarında artış devam ediyor. Son dönemde yükselen kira fiyatları vatandaşları ev almaya yönlendirirken ev alamayan eski kiracı ise yüzde 25 zam sınırından yararlanarak evden çıkmak istemiyor. Bu durum hem ev sahibini hem de kiracıyı mağdur ediyor. 

Kiracılı konut alan ev sahibi ise kiracının evden nasıl çıkarılacağını sorguluyor. Peki, Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? İşte detaylar...

Kiracıların korktuğu konulardan biri de evlerinin satılması durumudur. Kiracı varken evi satmak, kiracının oturduğu konutu satılırsa ne olur, yeni ev sahibi kiracıyı evden çıkarabilir mi gibi sorular kiracıları endişelendiriyor. 

Satışının yapılması düşünülen gayrimenkulde kiracının bulunması taşınmazın satışını engelleyici bir unsur değildir. Bu nedenle ev sahibini evin satışını engelleyici başka bir unsur bulunmadığı takdirde kira sözleşmesi devam ederken dahi evi satabilir.

Yeni ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi?

YENİ EV SAHİBİ KİRACIYI EVDEN NASIL ÇIKARIR?

Satışı gerçekleşen bir konutta oturan kiracıya yeni malik kullanma ihtiyacı mecburiyetine bağlı olarak tahliye talebinde bulunabilir. Bu halde kiracıya konut satın alındıktan sonra 1 ay içinde tebligat gönderilir. Sonrasında ise 6 aylık sürede kiracının evi boşaltması talep edilir. Kiracı bu duruma riayet etmediği durumlarda ise evin yeni sahibi dava açabilir.

İHTİYAÇ SEBEBİ İLE KİRACININ TAHLİYESİ

Mülk sahibi ve kiracı arasında en fazla karşılaşılan kiracı tahliye dava sebeplerinden biri de ihtiyaç sebebiyle tahliyelerdir.

Ahddurakhukuk'ta yer alan detaylara göre, kiraya verenin kendisi, üstsoyu, altsoyu, eşi ya da kanunen bakmakla yükümlü olduğu kişilerin taşınmaz ihtiyaçtan dolayı kiracının tahliyesi talep edilebilir.

Söz konusu ihtiyaç gerçek ve samimi olmalıdır. Örneğin kiracının yürüme sorunu oluştuysa ve evi 3. kattaysa giriş katta oturan kiracının tahliyesindeki ihtiyaç gerçek ve samimidir. 

İhtiyaç nedeni ile kiracının tahliyesinde belirli süreli kira sözleşmelerinde sürenin bitimiyle belirsiz süreli kira sözleşmelerinde ise fesih ve bildirim sürelerine uyarak 30 gün içinde dava açılabilecek. 

Yeni halka arzlarda son durum!

Hayat City Mahmutbey'de sıfır faiz, 18 ay vade fırsatı! Lansman öncesi son avantajlar!

Rezerv alan ne demek? İstanbul'da rezerv alanlar nerede?


Geri Dön