28 / 04 / 2024

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Kira anlaşmazlıklarında yeni çözüm!

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Kira anlaşmazlıklarında yeni çözüm!

Kiracılar ile mülk sahipleri arasındaki uyuşmazlıklarda mahkeme yerine ilk olarak bir arabulucuya başvurma mecburiyeti 1 Eylül'den itibaren uygulamaya başlandı. İki taraf arasında en çok kira anlaşmazlığı yaşanırken onun için de yeni çözüm geldi...



Ev sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlıklar devam ediyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 1 Eylül 2023'ten itibaren uygulamaya konulan kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemine 76 bin 780 başvuru olduğunu, bunlardan 32 bin 98'inin anlaşmayla sonuçlandığını açıkladı.

Bilindiği üzere kira anlaşmazlıklarında mahkemeden önce arabuluculuk zorunluluğu getirildi. Pek çok anlaşmazlık arabuluculuk vasıtasıyla sonuçlanırken kiracı ve ev sahiplerinin kademeli artış ile sabit kira bedeli konusunda anlaştığını belirtiliyor.

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki uyuşmazlıklarda mahkeme yerine ilk olarak bir arabulucuya başvurma mecburiyeti  devam ediyor.

Konuya dair Milliyet'e değerlendirmelerde bulunan Arabulucu Avukat Umut Metin, mülk sahibi ve kiracıların kademeli artış ve sabit kira bedeli konusunda anlaştığını belirtti. 

Avukat Umut Metin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Son dönemde konut sahibi kiracı uyuşmazlığına örnek vermek gerekirse kızının kiracısının bulunduğu eve ihtiyacı olduğunu belirten konut sahibinin açtığı tahliye talepli dava mahkemede devam ederken, mülk sahibi aynı zamanda kira bedelinin rayiç kiralara göre düşük kaldığı iddiasıyla kira tespit davası açmadan önce dava şartı kapsamında arabuluculuğa başvurmuştur.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Kira anlaşmazlıklarında yeni çözüm!

10 BİN TÜRK LİRASI KİRA 20 BİNE ÇIKTI!

Yapılan arabuluculuk toplantısında kira bedeli olarak ev sahibi 10 bin lira olan kiranın 25 bin lira olarak ödenmesini istemektedir. Bu görüşmelerde tarafların ayrıca bir tahliye davası olduğu da anlaşılmıştır. Arabulucu sorunun çözümü için bütüncül bir bakışı önermiştir"

Tarafların mahkemede devam eden tahliye davasının karşılıklı talepler olmaksızın sonlandırılması, aylık kiranın önümüzdeki yıl ve 2025 yılı için sabit 20 bin lira olması hususunda anlaşıldığı bilgisini veren Metin "Kiracı 30 Aralık 2025 tarihi için arabulucu huzurunda tahliye taahhüdü vermiştir. Bu haliyle taraflar hem kira bedeli hem de tahliye hususunda anlaşmıştır" diye belirtti.

Ev sahibi ve kiracılar dikkat: Kira anlaşmazlıklarında yeni çözüm!

İKİ TARAF KADEMELİ ARTIŞTA  ANLAŞTILAR

Mülk sahibi ile kiracı arasında iyi bir insani ilişki olmasına rağmen, kira bedeli konusunda anlaşmada tarafların buluşamaması sebebiyle mülk sahibinin arabuluculuk başvurunda bulunduğuna dikkati çeken Metin, "Aylık kira bedelinin 15 bin liradan 30 bin liraya çıkarılmasını isteyen mülk sahibi ısrarcı iken, kiracı da en fazla 20 bin lira ödeyebileceğini beyan etmiştir. Kiracı 2024 yılının 6. ayına kadar kredi ödemesinin olduğunu beyan etmiştir. Bu durumda 2024 yılı Ocak-Haziran ayları arası aylık kiranın 20 bin lira, Haziran 2024 tarihinden itibaren ise 24.000 lira olarak ödenmesi konusunda taraflar anlaşmaya varmıştır." ifadelerini kullandı.

Ev sahipleri ve kiracılar hemen bakın! Her yıl yeni kira sözleşmesi yapılır mı? 

Türkiye’de konut sektöründe rakamlar kriz yılı 2018'i solladı!


Geri Dön