28 / 04 / 2024

Kur korumalı mevduatta rekor artış! Son bir haftada 50,2 milyar TL arttı!

Kur korumalı mevduatta rekor artış! Son bir haftada 50,2 milyar TL arttı!

Yeni ekonomi yönetiminin çıkış için ilk mesajını verdiği kur korumalı mevduat (KKM) hesapları, bir haftada 50,2 milyar TL arttı. Söz konusu hesaplar 3 trilyon 407 milyar TL’yi aştı.



Dolarizasyonu önlemek amacıyla 20 Aralık 2021 tarihinde uygulanmaya başlanan ve yeni ekonomi yönetiminin kademeli bir şekilde çıkış yapmak amacıyla ilk adımı attığı kur korumalı mevduat (KKM) hesapları son bir haftada 50,2 milyar TL yükseldi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından paylaşılan bilgilere göre, söz konusu hesaplar 18 Ağustos haftasında 3 trilyon 407 milyar 948 milyon TL’yi geçti.

Kur korumalı mevduatta rekor artış! Son bir haftada 50,2 milyar TL arttı!

dunya.com’un haberine göre, önceki hafta KKM 3 trilyon 357 milyar 708 milyon lira olarak kayıtlara geçmişti. Bireysel ve kurumsal yatırımcıların kur ataklarından korunmak amacıyla ilgi gösterdiği KKM hesapları, 2023 yılı başından bugüne kadar kesintisiz bir şekilde büyüme gösterdi. Söz konusu hesaplar, 2023’ün başında 1 trilyon 370 milyar lira bandındaydı. Böylelikle KKM hesapları 2023 yılı başından bugüne kadar yüzde 148.7 artış gösterdi.

ETKİLERİ ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GÖRÜLÜR

Dolar cinsinden toplam büyüklüğü 126 milyar 430 milyon TL’yi bulan KKM’de, son zamanlarda bütçeye yükü de çok tartışılmıştı. Kur artışlarının faiz oranını aşmadığı 2022 yılı Kasım ayı ve 2023 yılı Mart ayında kur farkı ödenmezken, diğer aylarda devamlı olarak kur fark ödendi. En yüklü kur farkı ödemesi ise KKM’nin 17’nci ayı olan 34,5 milyar lira ile 2023 yılı Temmuz ayında gerçekleşti. KKM için uygulamanın başından bugüne kadar gerçekleştirilen toplam kur farkı ödemesi ise temmuz sonu itibarıyla 152 milyar TL olarak gerçekleşti.

Kur korumalı mevduatta rekor artış! Son bir haftada 50,2 milyar TL arttı!

Bu rakamın yıl sonunda 300 milyar TL seviyelerine geleceği öngörülüyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) bunun yanı sıra, hafta sonu 125 milyar dolara yaklaşan hesaplarının (KKM) düşürülmesine ilişkin yeni bir düzenlemeye gitmişti. Düzenlemenin ilk etkileri gelecek hafta görülmeye başlanacak. KKM düzenlemesinin ardından faiz beklentisi farklılık göstermişti. Öte yandan , BDDK verileri, kredi hacmini de ortaya koydu.

Savunma Sanayii Başkanlığı yüksek maaşlı personel alımı yapacak! Başvurular başlıyor! Acele edin!

Bütün emekliler hemen SGK hizmet dökümüne baksın! Bundan sonra emekli maaşınız yatmayabilir!

Evde bakım maaşı, 65 yaş aylığı, engelli maaşı alanlara son dakika yeni zam müjdesi! Yeni zam oranı resmen belli oldu!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön