Kent Haberleri

Asgari ücret için 2. zam müjdesi peş peşe geldi! Bu tarihi duyanlar resmen zil takıp oynadı! Hemen bakın!

Asgari ücret için 2. zam müjdesi peş peşe geldi... Bu tarihi duyanlar resmen zil takıp oynadı... Hemen bakın...İşverene maliyeti 11 bin 750 TL oldu

Yeni asgari ücret; yüzde 54,5 artışla net 8 bin 500 TL oldu. İşverene maliyeti 11 bin 750 TL oldu. Dünya gazetesi yazarlarından Şeref Oğuz bugünkü köşesinde komisyonda işçi kesiminin kendini dışarıda tuttuğunu belirterek, şimdiden yeterli mi yetersiz mi tartışmalarını da beraberinde getirdiğini kaydetti. Temel tartışma konusunun zammın, enflasyonun üzerinde olacağı sözü verilmesine rağmen, aşağıda kalması olduğunu belirten Şeref Oğuz, bazı önemli detaylar da verdi.

Asgari ücret için 2. zam müjdesi peş peşe geldi... Bu tarihi duyanlar resmen zil takıp oynadı... Hemen bakın...

Köşe yazısında asgari ücret gündeme geldiğinde Cumhurbaşkanının net olduğunu ve “çalışanı enflasyona ezdirmeyeceğiz.” dediğini kaydeden Şeref Oğuz, bunun da enflasyonun kaça indirilebileceğini akıllara getirdiğini kaydetti. Geçen yılın aralık ayındaki yüzde 13,6’lık dev artış gündemi terk edeceğini ve yerine yüzde 2-3 civarındaki artış gireceğini söyleyen Şeref Oğuz, "Yılsonu enflasyonu da %65,5 düzeyine indirilecekti." dedi.

Asgari ücret için 2. zam müjdesi peş peşe geldi... Bu tarihi duyanlar resmen zil takıp oynadı... Hemen bakın...

AÇLIK SINIRI YOKSULLUK SINIRI

Bunun bir tık üstü zammın 9 bin 200 lira net asgari ücreti adreslediğini fakat olmadığını ve Cumhurbaşkanının verdiği “ezdirmeyeceğiz” sözünün başka bir bahara, 2023’ün nisanına kaldığını söyleyen Şeref Oğuz, "Zaten iş dünyası da; “ücretli kadar bunu verecek olan bizleri de düşünün” ricasında idi ve dedikleri oldu." ifadelerini kullandı.

Şimdi işçi kesiminin açlık sınırı 7.785 TL liraya, yoksulluk sınırı 16 bin 864 liraya tırmanmışken bu zam karşısında nasıl davranacağını soran Şeref Oğuz, "Görünen odur ki asgari ücrete yapılan zam; çalışan kesime soluk aldırırken çok kısa sürede kullanışsız (!) hale gelecek ve zam talepleri yeniden ayyuka çıkacak." dedi.

İKİ SORU İKİ CEVAP

İşveren bu maliyetle işçi çıkarır mı?

Nakit akışını iyi yönetemeyen ve genelde hizmet sektöründeki zayıf şirketlerin bu ücret zammı karşısında zorlanabilir, bir kısmı işçi çıkarabileceğini fakat genelde istihdamın kayıt dışına kaymayacağını kaydeden Şeref Oğuz, şu cümleleri kaydetti:"Zira iş dünyasının milli gelirin yarattığı katma değerden aldığı pay, son 2 yıldır rekor düzeyde. Emeğin aldığı payın da yüzde 34’ten yüzde 23’e inmesi, “gecikmiş bir hakkın” telafisi mahiyetinde değerlendirilebilir."

Şeref Oğuz'un yazısının öne çıkan kısmı şu şekilde:

ZAMMIN BÜYÜĞÜ SEÇİMDEN AZ ÖNCE

İş dünyası “kademeli yap” çağrısını fazla seslendirmiş olmalı ki bu çağrı sarayda karşılık buldu ve bu defa 8 bin 500 lirayla yetinildi. Fakat bu artış çalışanı ve sendikaları mutlu etmeye yetmedi. Ancak bilinmeli ki zaten bizzat asgari ücreti açıklarken, Cumhurbaşkanı’nın işaret ettiği gibi yeni yılda bir ara zam düşünülebilecek.

Ben bu “düşünülebilir” sözünü; “kesin uygulanacak” diye tercüme ediyorum. Zira sandık ufukta görünmekle kalmadı, oy atma mesafesine kadar getirildi. Tam da bu süreçte sandıkta çalışanın oyu belirleyici düzeyiyle asgari ücret zammının da seviyesini belirleyecek.

 Gerçi 2 milyona yakın üyesiyle TOBB kapsamındaki işletmelerin oluşturduğu toplumsal kümenin “aşırı zam” ile vereceği tepkiler, yabana atılası değildir. Yine de ben zammın büyüğünün seçimden az önce, misal nisan ayında yapılacağına ve bu oranın sanılanın aksine, sürpriz bir şekilde yüksek olacağına inanıyorum.

2023 zamlı asgari ücret hesaba ne zaman yatırılacak? Yeni asgari ücret Ocak'ta mı yatacak? Duyan inanamadı! Hemen bakın!

İşsizlik maaşı 2023'te ne kadar oldu? İşsizlik maaşına zam geldi mi?

Asgari ücretten fazla maaş alanlar şaşkına döndü! Maaşlara yeni yılda ne kadar zam gelecek? Uzman isimden şok açıklama!