Ekonomi

Asgari Ücret Komisyonu'nun önündeki ek zam miktarı ve hesaplanan miktar belli oldu!

Asgari ücrete ek zam yapılması için son kez bugün bir araya gelecek olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu milyonlarca çalışanın gelir düzeyini yeniden ele alacak. Yılbaşında yapılan yüzde 50'lik zammın 6 ayda erimesi gündeme yeni maaş miktarını getirdi.Asgari ücrete yılbaşında yapılan ek zam sonrası 4 bin 253 liraya çıkan maaşların 2022 yılının ilk 5 ayında yüzde 73,5 şeklinde hesaplanan yüksek enflasyon karşısında erimesi hükümetin ve işverenlerin "ara zam" formülünü gündeme almasına neden oldu

Asgari ücrete ek zam oranı yüzde 40 mı olacak? Maaşlar kaç lira olacak bugün toplanacak Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun gündemi bu soruların cevabını verecek.

Asgari ücrete yılbaşında yapılan ek zam sonrası 4 bin 253 liraya çıkan maaşların 2022 yılının ilk 5 ayında yüzde 73,5 şeklinde hesaplanan yüksek enflasyon karşısında erimesi hükümetin ve işverenlerin "ara zam" formülünü gündeme almasına neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücretin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yeniden değerlendirilmesini istedi.

Önceki gün yaptığı Kabine Toplantısı sonrasında "çalışanların yüksek enflasyona ezdirilmeyeceğini" ifade ederek "Bakanlığa asgari ücreti yeniden değerlendirme talimatı verdim. Çalışma Bakanım Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile bir araya gelecek, çalışmayı hafta sonuna varmadan inşallah bitirecek" dedi.

 

"HAZİRAN'DA ENFLASYON YÜZDE 75'İ AŞACAK" HESABI

Asgari ücrete ek zam aslında enflasyonun maaşlara yansıtılmasıyla yeniden belirlenencek. TÜİK, yılın ilk 5 ayında gerçekleşen enflasyonu yüzde 73,5 şeklinde açıklarken bağımsız araştırma grubu ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu), Mayıs'ta hesaplanan enflasyonun yüzde 160,72 şeklinde açıklamıştı.

Türkiye gazetesinde yer alan habere göre; 4 Temmuz'da açıklanacak Haziran istatisğiyle enflasyonun yüzde 75'i aşacağı hesaplandı. Yılbaşında asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldığından  işçilerin yüksek enflasyon karşısındaki kayıpları yüzde 25 olacak. Bu farkın asgari ücrete yansıtılacağı iddia ediliyor. Söz konusu zam oranı ile 4 bin 253 liralık asgari ücrete 1063 liralık bir artış yapılması söz konusu olacak.  Bu farkın maaşlara yansıtılmasıyla asgari ücret 5 bin 316 lira olacağı öngörülüyor.

AK Parti Genel başkanvekili Numan Kurtulmuş, geçtiğimiz günlerde katıldığı bir televizyon yayınında asgari ücrete yapılacak zam oranının yüzde 40 düzeyinde olacağını ifade etmişti.

Hükümet asgari ücrete ek zam konusunda işverenlere de bir yardım paketini gündemine aldı. Bu kapsamda asgari ücret üzerinden kesilen SGK priminin, belli sayıda işçi çalıştıran küçük işletmeler açısından devlet tarafından karşılanması düşünülüyor.

 

Asgari ücretten 2022 yılı başından itibaren vergi kesintisi yapılmıyor. İşveren sadece SGK primi ödüyor. Mevcut asgari ücrete göre, işverenin devlete ödediği prim tutarı 875 lira. Temmuzda yapılacak artıştan sonra prim maliyeti de artacak.

Bu durumda, küçük işletmelerin işçi çıkarma riski ile karşı karşıya kalmaması ve istihdamın olumsuz etkilenmemesi için prim desteği verilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

 

Emekli maaş zammı memurlara 3600 ek gösterge düzenlemesi ve öğrenci affı çalışması TBMM'de...

Hükümetten flaş yüzde yüz elektrikli TOGG adımı! Vergi sıfırlandı

TBMM'de Nureddin Nebatiye 'Rekor kırıyoruz' tepkisi: Enflasyonda rekor kırıyoruz

Asgari ücrete Temmuz'da ek zam yapılacak ama bu detay herkesin dikkatini çekiyor

Motorine bayramda dev indirim geliyor! Fiyat indirimi pompaya yansıyacak işte motorinde oluşan indirimli fiyat

Benzinli ve dizel otomobil satış yasağına Almanya'dan veto! 5 ülke daha karşı çıktı

Yüksek akaryakıt fiyatları otomobil piyasasını vurdu! Rakamlar düştü

Asgari ücrete ek zam konusunun görüşüleceği son tarih belli oldu! Artış yüzde 40 açıklanmıştı

BDDK'nın kredi adımı sonrasında şirketlerin dolar stratejisi nasıl olacak? Dövizin çıkışı sürecek!

Dolarda kıyamet tarihi açıklamasından sonra TÜSİAD'dan 'patlama' uyarısı

Societe Generale Merkez Bankası'nın faiz politikasını açıkladı: Mümkün olduğu kadar direnecek