Ekonomi

Asgari ücrete ek zam miktarında flaş gelişme! Zamlı maaşlar hesaplara ne zaman yatacak belli oldu

Türkiye'de asgari ücrete yapılacak ek zam oranı üzerinde yapılan çalışmalarda sona gelindi. Hükümet asgari ücretteki artış miktarını kamuoyuna açıkladı. Asgari ücretin maaşlara ne zaman yansıyacağı da belli oldu.Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Temmuz'da yapılack ara zam miktarını belirleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne koydu

Hükümetin TÜRK-İŞ ve TİSK ile yaptığı asgari ücrete eke zam çalışamalarında son adım atıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Temmuz'da yapılack ara zam miktarını belirleyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önüne koydu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yeni asgari ücreti yüzde 30 zamla 4 bin 253 liradan 5 bin 500 liraya çıkarıldığını açıkladı.

Peki asgari ücrete yapılan ek zam sonrası yeni maaş hesaplara ne zaman yatacak sorusu da cevabını buldu.

Zamlı asgari ücret Temmuz ayından itibaren geçerli olacak. Buna ilişkin karar Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi..

Resmi Gazete'de kaleme alınan kararda, 4857 sayılı iş Kanunu 39. maddesi ile Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nin 522'nci maddesi gereğince, iş sözleşmesiyle çalışan ve bu kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin asgari ücretini tespit etmekle görevli Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 29 Haziran'da başladığı çalışmaların bugün sona erdiği aktarıldı.

TÜRK-İŞ ve TİSK ile birlikte yapılan 2 toplantı neticesinde milli seviyede tek asgari ücret tespitine, işçinin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücret artışının 1 Temmuz-31 Aralık 2022 arasında bin 215 lira 70 kuruş olarak belirlendiği, kararın 1 Temmuz 2022'de yürürlüğe girmek üzere Resmi Gazete'de yayımlanmasına oybirliğiyle karar verildiği ifade edildi.

Kararın gerekçesinde asgari ücretin işverenin işçiye ödemekle zorunlu olduğu en az ücret olduğu vurgulanarak, şu konulara dikkat çekildi:

Asgari ücretin belirlenmesini düzenleyen Asgari Ücret Yönetmeliği uyarınca, asgari ücret, pazarlık ücreti değildir. Asgari Ücret Tespit Komisyonu önceden belirlenmiş bulunan asgari ücreti süresinden önce değiştirmek üzere toplanmış ve önümüzdeki 6 ay için uygulanacak ücrette işçilerimizin gelir kayıplarını telafi etmek üzere iyileştirme kararı almıştır. Alınan karar uyarınca; işçinin günlük asgari ücreti 1 Temmuz 2022-31 Aralık 2022 arasında 215 lira 70 kuruş olarak belirlenmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vdeat Bilgin, asgari ücretin işçilerin işyerlerinde yetersiz sendikalaşmasından ötürü belirlenen rakam sınırında sıkışı kaldığı bunun aşılması için yasal düzenleme ve destek verileceğini açıklamıştı. Bilgin, kısaca asgari ücret konusunda işverenin işçiye çalıştğı işin alanı ve uzmanlığına göre 5 bin 500 liranın üzerine çıkması gerektiğine bunun da örgütlü işçi sendikaları sayesinde mümkün olabileceğine vurgu yaptı.

Kredi Yurtlar Kurumu 2022 ücretlerine yüzde 80 zam! Yurt ücretleri ne kadar oldu?

Asgari ücrete ek zam açlık sınırının altında kaldı! Muhalefetten 'seçim' çıkışı

Açıklanan asgari ücret milyonlarca çalışanda şok etkisi yarattı! Erdoğan'ın açıklaması şaşırttı

Elektrikli otomobil TOGG'un fiyatını aşağı çekecek karar açıklandı! Araç kaç liradan satılacak?

Merkez Bankası yeni karar aldı: Dolardan alınan komisyon oranı arttı

Yeni asgari ücretin maaşlara yansıtılmasını sağlayacak değişiklik yapıldı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda gündeme gelen maaş önerisi belli oldu