27 / 04 / 2024

Asgari ücret zammı için ilk adım atılıyor: Pazarlık masasında 16 bin TL var…

Asgari ücret zammı için ilk adım atılıyor: Pazarlık masasında 16 bin TL var…

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret zammının yıl başında kapsamlı bir güncelleme ile ele alınacağını belirtmişti. Ekim ayı enflasyon rakamlarının Cuma günü açıklanması öncesinde, "Asgari ücret ne kadar olacak?" sorusu gündemi oldukça meşgul ediyor. 



Temmuz ayında asgari ücret, yüzde 34'lük bir artışla net 11.402 TL olarak belirlenmişti. Önümüzdeki Ocak ayı zammı için ise Tespit Komitesi, ilk adımını 20 Kasım'da atacak. Bu görüşmelerin 16 bin TL'den başlaması öngörülüyor.

Ocak 2024'ün yaklaşmasıyla birlikte maaş zammı düzenlemeleri gündemin önemli bir konusu haline geldi. Milyonlarca çalışan, yeni asgari ücret zammı oranını merak ederken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ücret artışlarının enflasyonun gerisinde kalmayacağının altını çizdi. Erdoğan, "Enflasyonla mücadele için geliştirdiğimiz programı uyguluyoruz. Hükümet olarak aldığımız tedbirlerin olumlu sonuçlarını görmeye başladık ve milletin desteğiyle süreç hızlanacak. Hem çalışanlarımızın hem de emeklilerimizin yararına olacak düzenlemeleri yeni yılın başında hayata geçireceğiz" açıklamasında bulundu.

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU İÇİN İLK ADIM ATILIYOR

Bilindiği üzere Temmuz ayında yapılan asgari ücret zammıyla birlikte net 11.402 TL'ye ve brüt 13.414 TL'ye yükseltilmişti. Şimdi ise gözler, Ocak 2024'te uygulanacak asgari ücret zammına çevrildi ve bu konuda Asgari Ücret Tespit Komisyonu önemli bir rol oynayacak. Komisyon, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerini bir araya getirecek ve 6 aylık enflasyon verileri belirlemelerinde etkili olacak. Ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi sendikaları ve işverenlerle ilgili gerekli anket çalışmalarını yürüterek bu iki önemli veriyi asgari ücret müzakereleri için masada kullanacak.

Ancak 20 Kasım'da toplanacak olan tespit komisyonunda bir değişiklik yapılacak. Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, bu konuya dair açıklamalarda bulunarak, "Şimdiye kadar görülmemiş bir asgari ücret komisyonu kurulacak. Komisyon, iki kadın ve iki erkek asgari ücretli çalışanı içerecek" demişti.

3 OCAK 6 AYLIK ENFLASYON NETLEŞECEK

3 Ocak'ta açıklanacak yıl sonu enflasyon verileri öncesinde, asgari ücretin ne kadar olacağı sorusu uzmanlar tarafından yanıtlandı. Konu hakkında bilgi veren Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, tahminlerini CNN Türk canlı yayınında paylaştı. İşte Bayram'ın açıklamaları:

"Devletimiz, pandemiden itibaren düşük ve orta gelirli çalışanlarımızı destekledi. Bu nedenle yüksek bir asgari ücret artışı bekliyorum. 2024'ün ortasından itibaren enflasyonun düşeceğini tahmin ediyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ve Bağ-Kur emeklileri, enflasyon farkı kadar zam alacaklar, yaklaşık yüzde 38-40 oranında olacaktır. Memur ve memur emeklileri, enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı alacaklar. Refah payı yüzde 9 oranında artacak ve memur ve memur emeklilerine yüzde 50 zam yapılacak. Diğer meslek gruplarına da yüzde 50 artış yapılmasını öngörüyoruz. Asgari ücret bu orana göre değil, piyasa şartlarına göre belirlenir.

“16 BİN LİRA MASADA”

Gıda fiyatlarındaki artışlar önemli ve fahiş fiyat artışlarına karşı önlemler alınmalı. Yeni asgari ücretin yüzde 50 civarında bir artışla belirleneceğini tahmin ediyorum. 16 bin TL’den başlamak üzere yeni asgari ücret pazarlığı başlayacaktır. 1,402 TL seviyesindeki mevcut asgari ücret artık yetersiz hale geldi, bu nedenle yeni bir asgari ücret belirlemek gerekecek."

YENİ ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Yüzde 40 zam oranına göre, Ocak 2024'te net asgari ücret 15,962 TL seviyesine çıkacak. Yüzde 45 zam oranıyla asgari ücret 16,532 TL, yüzde 50 zam oranıyla 17,103 TL, ve yüzde 55 zam oranıyla 17,673 TL seviyelerine yükseleceği tahmin ediliyor.

Ayçiçek yağına büyük indirim: Duyan o markete koşuyor

Son Dakika! Kahramanmaraş'ta korkutan deprem

Bakan Uraloğlu'ndan ücretsiz internet müjdesi


Geri Dön