29 / 04 / 2024

Son Dakika! Kahramanmaraş'ta korkutan deprem

Son Dakika! Kahramanmaraş'ta korkutan deprem

AFAD duyurdu: Kahramanmaraş'ta 4.2 büyüklüğünde yeni bir deprem oldu. İşte detaylar...



Kahramanmaraş'ta, 6 Şubat'ta yaşanan ve yüreklerimizi kavuran depremlerin üzerinden neredeyse 9 ay geçti. 50 bin 783 canımızı yitirdiğimiz, yüz binlerce insanımızın yaralanmasına sebep olan deprem yüreklerimizi enkaza çevirdi. Bu felaket nedeniyle 4.1 milyon insan evlerini terk etmek zorunda kaldı ve 1.5 milyon insan evsiz kaldı.

Depremin üzerinden neredeyse 9 ay geçmesine rağmen bölge hala artçı sarsıntılarla sallanmaya devam ediyor. Bugün de bu sarsıntılardan biri gerçekleşti. AFAD'ın verdiği bilgilere göre merkez üssü Kaharamanmaraş'ın Göksun ilçesi olan 4,2 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Saat 19:25 gerçekleşen depremin yerin 7.07 km altında olduğu bilgisi verildi.

AFAD'dan yapılan açıklama:

#DEPREM
Büyüklük:4.2 (Mw)
Yer:Göksun (Kahramanmaraş)
Tarih:2023-10-30
Saat:19:25:47 TSİ
Enlem:37.995 N
Boylam:36.404 E
Derinlik:7.07 km

 

#DEPREM
Büyüklük:4.2 (Mw)
Yer:Göksun (Kahramanmaraş)
Tarih:2023-10-30
Saat:19:25:47 TSİ
Enlem:37.995 N
Boylam:36.404 E
Derinlik:7.07 km
Detay:https://t.co/166DY0osiD@afadbaskanlik @trthaber @anadoluajansi

— AFAD Deprem (@DepremDairesi) October 30, 2023


ARTÇI DEPREM NEDİR?

Artçı deprem, ana depremin (birincil deprem) hemen ardından meydana gelen depremlerdir. Ana depremin enerji ve stresini rahatlatmaya yönelik olarak gerçekleşirler. Ana depremin oluşturduğu yer yüzeyinin yeniden düzenlenmesi ve yer değiştirmesi sırasında artçı depremler meydana gelir. Bu artçı depremler, ana depremin oluşturduğu gerilimi azaltma ve yavaş yavaş dengeye getirme işlevi görür.

Artçı depremler, ana depremin büyüklüğüne ve derinliğine bağlı olarak farklı büyüklüklerde olabilir. Genellikle ana depremi takip eden saatler, günler, haftalar ve hatta aylar boyunca meydana gelebilirler. Artçı depremler, ana depremin etkilerini artırabilir ve binaların zaten hasar görmüş olan yapılarına zarar verebilir.

Ana deprem ve artçı depremler, depremin oluştuğu fay hattı boyunca gerçekleşen tek bir olayın parçalarıdır. Bu nedenle deprem bölgelerinde artçı depremlere dikkat etmek önemlidir, çünkü bu artçı depremler de ciddi hasara neden olabilir.


DEPREM ANINDA NASIL HAREKET EDİLMELİ?

Deprem anında doğru davranışlar sergilemek hayat kurtarabilir. İşte deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda bazı temel bilgiler:

Sakin Kalın: Deprem başladığında panik yapmayın. Sakin kalın ve kendinizi kontrol altında tutun.

Drop, Cover, and Hold On (Çök, Kapan, Ve Sıkıca Tutun): Eğer içerideyseniz, hemen yerde çökün, başınızı ve boyununuzu korumak için kollarınızı başınızın üstüne koyun, ve kendinizi koruyacak bir nesnenin altına saklanın. Eğer koruyacak bir nesne yoksa, başınızı ve boyununuzu kollarınızla kapatın ve sıkıca tutun. Cam, ayna ve sarkıtıcı nesnelerden uzak durun.

Kapı ve Pencere Yakınında Durmayın: Deprem sırasında kapı veya pencere yakınında durmaktan kaçının, çünkü cam kırabilir ve sizi yaralayabilir.

Asansörleri Kullanmayın: Asansörleri deprem anında kullanmaktan kaçının, çünkü sıkışabilirsiniz. Eğer asansördeyseniz, hemen düşen durakta kalın ve yardım bekleyin.

Evden Çıkarken Dikkat Edin: Deprem sırasında dengenizi kaybetmeyin ve sarsıntının durmasını bekleyin. Ardından evden çıkarken dikkatli olun, çünkü elektrik telleri, ağaçlar veya yapıların yıkılan parçaları tehlikeli olabilir.

Açık Alanlarda Güvende Olun: Eğer dışarıdaysanız, açık bir alanda enkaz ve binalardan uzak durun. Sarsıntılar devam edebilir, bu yüzden korunaklı bir alana gitmeye çalışmayın.

Telefonları Kullanmayın: Deprem sırasında telefonlarınızı kullanmaktan kaçının, çünkü iletişim hatları yoğun olabilir. Acil durumlar için cep telefonunu kullanın.

Yardım Bekleyin: Deprem sona erdikten sonra yardım bekleyin. İlk yardım eğitimi almışsanız, yaralılara yardım edebilirsiniz, ancak diğer durumlarda beklemek en iyisi olabilir.

Unutmayın ki her deprem farklıdır ve her durumda dikkatli ve hazırlıklı olmak önemlidir. Deprem sırasında can ve mal güvenliği en öncelikli konudur.

Bakan Uraloğlu'ndan ücretsiz internet müjdesi

Son dakika! Cumhurbaşkanı açıkladı: Okullar tatil edildi!

Dünyaca ünlü ekonomistten bomba tahmin: Dolar 7 lira birden düşecek!


Geri Dön