Kent Haberleri

Asgari ücret zammı için masadaki 3 rakam ayyuka çıktı!

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı Ocak 2025 asgari ücret rakamındayken, hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da enflasyon hedefleri belli oldu.  İşte asgari ücret hesaplamalarında öne çıkan 3 rakam…


Milyonlarca çalışanın gündeminden düşmeyen yeni asgari ücretin belli olmasına 3.5 ay kaldı. Asgari ücret her sene 2 defa zamlanıyordu. Fakat hükümetin son açıklamalarına göre bundan böyle asgari ücrete senede bir defa zam yapılacak.

2023 yılının Haziran ayında yapılan zamla birlikte asgari ücret 11.402 Türk Lirası şeklinde olmuştu ve 31 Aralık 2023 tarihine kadar bu tutar geçerli oldu.

2023 yılının Aralık ayında alınan kararla birlikte 1 Ocak 2024 - 31 Aralık 2024 arasında ise asgari ücret tutarı 17.002,12 Türk Lirası şeklinde oldu. Milyonların merakla beklediği yeni asgari ücret tutarı, 2025 yılının Ocak ayından itibaren yürürlükte olacak.

Ekonomi yönetimi, geçtiğimiz günlerde açıkladığı Türkiye'nin 3 senelik yol haritası olan Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyon hedefini açıkladı. Orta Vadeli Program’a göre 2024 sonunda enflasyonun yüzde 41,5'e gerilemesi bekleniyor.


ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA ALT SINIR YÜZDE 40

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, hükümetin "Çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz" demecinden yola çıkarak asgari ücrete en az yüzde 40 zam gelmesi bekleniyor. Fakat yapılacak artış tüm seneyi kapsayacağı için bir refah payının da gündeme gelmesi bekleniyor. Refah payı eklemesi ile yüzde 40'lık zam yüzde 45 ya da 50 civarlarına yükselebilir.

ASGARİ ÜCRET KAÇ TL OLACAK?

Halktv’de yer alan habere göre yüzde 40 zam yapılması halinde asgari ücret 23 bin 802 Türk Lirası’na yüzde 45 zam gelmesi halinde 24 bin 652 Türk Lirası’na yükselecek. Eğer yüzde 50 oranında zam yapılırsa asgari ücret 25 bin 503 Türk Lirası’na  yükselecek.

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Milyonlarca kişinin merak ettiği ve araştırdığı asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olacak şekilde 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Söz konusu komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında 4 defa toplanıyor.

Bakanlığın belirlemiş olduğu üyelerden bir tanesinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği durumunda da başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 

Ortak konut kredisi olanlar aile içi şiddete 'dur' diyemiyor!

Hazine, Başkent’te 16 adet arsayı yüzde 20 indirim ve 8 taksit fırsatıyla satyor!

GYO ve GYF’lerde yeni vergi düzeni nasıl işleyecek? Düzenlemede değişiklik olabilir mi?