27 / 04 / 2024

Asgari ücret zammından sonra kıdem tazminatı 500 bin lirayı geçti!

Asgari ücret zammından sonra kıdem tazminatı 500 bin lirayı geçti!

Asgari ücret zammından sonra bir çok kalemde ödemeler yeniden hesaplandı. 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle hem ücretlerde, ödeme kalemlerinde büyük değişim yaşanacak. Özellikle kıdem tazminatında...



Asgari ücret zammıyla birlikte 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle hem ücretlerde, ödeme kalemlerinde büyük değişim olacak. Asgari ücretteki artış birçok kaleme olumlu yansıyacak. Brüt ücretin 20 bin TL'yi aşmasıyla beraber 25 sene çalışan bir asgari ücretlinin kıdem tazminatı 165 bin TL artarak 500 bin TL'yi aştı.

Sabah'ın haberine göre, asgari ücret yüzde 49.11 yükselerek 17 bin 2 lira oldu. 2024 yılında brüt asgari ücret 20 bin 2 lira, işverene aylık maliyeti de 23 bin 502 lira oldu. Söz konusu zamla beraber asgari ücretlinin kıdem tazminatı da yükseldi.

 Asgari ücret zammından sonra kıdem tazminatı 500 bin lirayı geçti!

Kıdem tazminatı tabanı brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Çalışanlar her sene için bir brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı alıyor. Asgari ücretli bir çalışanın senelik kıdem tazminatı tutarı 20 bin 2 TL olacak. Böylece asgari ücret üzerinden kıdem tazminatı alacak bir çalışana 25 sene için 500 bin 50 TL olacak.

Asgari ücretli bir çalışan, bir yıllık çalışmasının karşılığında brüt asgari ücret tutarında kıdem tazminatı hak ederken yeni asgari ücretli çalışanın yıllık kıdem tazminatı 20 bin 2 lira 50 kuruşa yükselecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan' tarafından açıklanan asgari ücret ile igili son dakika gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 

Tüm çalışanların asgari ücret düzeyine kadar olan ücreti, gelir ve damga vergisi dışında tutulurken, 500 TL'den 700 TL'te çıkarılan destek sene boyunca geçerli olacak.

 Asgari ücret zammından sonra kıdem tazminatı 500 bin lirayı geçti!

Asgari ücret desteğinden yaklaşık 1 milyon 900 bine yakın işletmeyle beraber ev hizmetlisi çalıştıran işveren de faydalanacak. Asgari ücrete vergi muafiyeti sebebiyle çalışanların vergi yükü de düşecek. İşçi ve memur olmak üzere ücret geliri elde eden tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutuluyor.

Asgari ücretin vergi dışı olması yalnızca brüt ücretle çalışanlara avantaj verecek. Net ücretle çalışanlar gelir vergisi diliminden etkilenmedikleri için onlar açısından bir fırsat olmayacak. Net ücretle çalışanlarda ortaya çıkan vergi avantajından işverenleri faydalanacak.

Altın rekora doymuyor! Gram, çeyrek, yarım, tam, Ata altın ne kadar oldu? 29 Aralık 2023 altın fiyatları

Sinpaş Kızılbük Thermal projesinin ÇED raporu yeterli ve uygun bulundu!


Geri Dön