19 / 05 / 2024

Asgari ücrete ara zam! Asgari ücret 11 bin 760 TL mi olacak? Asgari ücrete zam gelecek mi?

Asgari ücrete ara zam! Asgari ücret 11 bin 760 TL mi olacak? Asgari ücrete zam gelecek mi?

Asgari ücrete ara zammın yapılıp yapılmayacağı merakla soruluyor. İşte asgari ücrete dair detaylar!



PRİM DESTEĞİNDE BULUNULACAK!

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre, Depremde zarar gören fabrikaların tekrardan inşası, sanayi bölgelerinin ayağa kaldırılması adına acil eylem planı yaşama geçirilirken, çalışma hayatında da yeni tedbirler alınıyor. Bölgedeki istihdam kayıplarını önlemek için de en yüksek teşvikler uygulanacak, işletmelere 10 yıllık prim desteğinde bulunulacak. Kurumlar Vergisi yüzde 90 indirimli uygulanması kararı alındı.

İstihdamın korunması için brüt asgari ücretin net ücret olarak ödenmesi, mücbir neden oluşan illerde sosyal güvenlik primlerinin belirli bir süre Sosyal Güvenlik Kurumu yerine çalışana ödenmesi de istekler arasında bulunuyor.

1.9 MİLYON ÇALIŞAN VAR

Uzmanlar, 11 ilde brüt asgari ücret uygulamasını bölgesel olarak nitelendirmemek gerektiğini söyleyerek, "Yoğun göç yaşanan depremzede 11 ilde 3 milyon 250 bin sigortalı çalışan yer almaktadır. Bunun da yaklaşık 500 binini memurlar, 440 binini esnaf, tarımda kendi hesabına çalışanlardan meydana geliyor.

Bütün bunların dışında bir ya da daha fazla işverene hizmet akdiyle bağlı ücret karşılığı sigortalı çalışan sayısı da 2 milyon 300 bini aşıyor. Binlerce çalışanın yaşamını yitirdiği bu kentlerden göçün önlenmesi için belirli bir süre brüt asgari ücret ödenmesi istihdamda kalıcılığı artırmaktadır. Buna bölgesel asgari ücret demek doğru değildir. OHAL döneminde devreye alınan bir tedbir olarak görülmeli" değerlendirmeleri yapıldı.

İŞVERENE MALİYETİ DİKKATE ALINMALI

İçinde bulunduğumuz yılda asgari ücret 8 bin 506 lira olup brüt asgari ücret de 10 bin 8 lira. Bunun 1401 lirası 12 kuruşunu SGK primi, 100 lira 8 kuruşunu işsizlik sigortası primi meydana getiriyor. Brüt ödeme talebinin karşılık bulması durumunda çalışana ödenecek tutar 10 bin 8 lira olur.

İşverene maliyet de 11 bin 760 lira olup işverenler SGK ve işsizlik sigorta primi paylarının da doğrudan çalışana ödenmesini öneriyor. Bunun kabulü halinde çalışanın eline geçen tutar da 11 bin 760 lira olacak. Öte yandan 14 bin lira ücret alan çalışan için 11 bin 760 lirayı geçen üzerinden vergi muafiyeti sağlanacak. Uzmanlar bu talebin karşılanması için yasal düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığını, OHAL döneminde Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yaşama geçirilebileceğini belirtti.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön