Kent Haberleri

Asgari ücrete bu ay yüzde 25 zam gelecek mi? Zam olmazsa memur ve işçinin vergisi artacak!

Asgari ücrete temmuzda yüzde 25 zam uygulanmazsa milyonlarca memur, kamu işçisi ve özel sektör çalışanı ikinci 6 ayda 5.100 lira fazla vergi ödemek zorunda kalacak. İşte o son dakika hesabı...

Açlık sınırının bile altına gerileyen 17 bin 2 TL'lik asgari ücrete ara zam yapılmak istenmemesinin arka planından milyonlarca memur ve işçiden daha fazla vergi toplama hesabı çıktı. 

Asgari ücrete temmuzda yüzde 25 oranında zam uygulanırsa; memurlar, kamu işçileri ve özel sektör çalışanlarının temmuz-aralık döneminde ödeyeceği Gelir Vergisi tutarı 5 bin 100 TL düşecek.

Sözcü'den Erdoğan Süzer'in haberine göre; diğer bir ifadeyle devlete gidecek bu para çalışanların cebinde kalmış olacak. Milyonlarca çalışanın lehine olacak bu durumun oluşmaması için asgari ücretin açlık sınırının altında kalmasına şimdilik sessiz kalınıyor. 

2022 yılında çıkarılan düzenlemeyle Asgari Geçim İndirimi kaldırıldı ve onun yerine asgari ücret üzerinden vergi (Gelir Vergisi) alınmamasına imkan sunuldu. Bu muafiyetten, memurlar da dahil olacak şekilde tüm çalışanların asgari ücrete karşılık gelen tutar düzeyinde faydalanmasının da önü açıldı. Bu düzenleme ile asgari ücrete yapılan her zam ile tüm ücretlilerin vergi muafiyeti tutarı otomatik şekilde yükselmeye başladı. 

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya’nın yaptığı hesaplamalara göre, geçtiğimiz sene 8 bin 506 TL olan  asgari ücretin ara zam yapılarak 11.402 liraya çıkarılmasıyla her bir devlet memuru yılın ikinci 6 ayında toplam 3 bin 477 TL daha az vergi ödedi. İlk 6 ayda aylık 1.176 lira olan istisna tutarı böylece 1.902 TL'ye yükseldi. 

Aynı şekilde bu sene de ara zam yapılırsa, her bir memurun asgari ücret kaynaklı vergi istisnası 3.400 liradan 4.251 TL'ye yükselecek ve toplamda 6 ay için 5.100 lira daha az vergi ödenmiş olacak. 

SES İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, asgari ücrete uygulanan zammın yalnızca asgari ücretlileri değil, memurlar dahil tüm çalışanları olumlu etkilediğine dolayısıyla ara zamma tüm emekçilerin destek vermesi gerektiğine dikkat çekti. 

Asgari ücrete ara zam yapılmaması halinde tüm ücretli, bordrolu çalışanların daha fazla vergi ödeyeceğinin altını çizen Yalçınkaya, konuya ilişkin "Asgari ücrete zam uygulanmaması memur ve bordrolu çalışanın temmuzda vergi dilimi kaynaklı daha fazla vergi ödeme sorununa yol açacak, vergi kesintisini 2023 yılına göre daha da yukarı yükselecek" ifadelerini kullandı. 

Ev sahipleri yeni kiracılar için sayfalar dolusu kira kontratı hazırlıyor! Neden mi? İşte örnekleri...

En düşük emekli maaşı 13 bin TL olacak mı? AK Parti'den emeklilere ek zam açıklaması: Hafta başı açıklarız!

Altın fiyatları bugün ne kadar oldu? 2,5'luk gremse altın kaç TL? Çeyrek altın ne kadar? Kapalıçarşı altın fiyatları