Kira

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı için son 7 gün! Temmuz ayında kiralara ne kadar zam gelecek? 

Ev sahipleri ve kiracılar gözünü Temmuz ayına dikerken, kiralarda yüzde 25 zam sınırı için de son 7 güne girildi. Peki kiralar ne kadar artacak? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren o detaylar...

Hem ev sahipleri hem de kiracılar gözünü Temmuz ayına dikti. Milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kirada yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasıyla beraber zam hesabında kafalar da karıştı. Peki artık ev sahiplerini ve kiracılarını ilgilendiren artık kira zamları nasıl belirlenecek? Temmuz'da kira zammı ne kadar olacak? İşte merak edilen o soruların cevabı...

Eğer konu ile ilgili olarak yeni bir düzenleme yapılmazsa kiralardaki yüzde 25 zam sınırı 1 Temmuz 2024 tarihinde sona erecek. Söz konusu uygulama kiralardaki fahiş fiyat artışının önüne geçmek amacı ile 2 yıl önce başlamıştı.

KİRA ZAMLARI NASIL BELİRLENECEK?

2 senedir milyonlarca kişiyi yakından ilgilendiren kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulaması yapılıyordu. Uygulamanın sona ermesiyle birlitke kiralarda belirleyici faktör yeniden tüketici enflasyonu (TÜFE) olacak.

TEMMUZ AYINDA KİRA ZAMMI NE KADAR OLACAK?

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bu kapsamda konut sahipleriyle kiracılar, zam belirlerken 12 aylık enflasyona göre rakam belirleyecek. Önümüzdeki Temmuz ayının kira artış oranları ise Haziran’ın enflasyon rakamlarıyla netlik kazanmış olacak. Haziran ayı verileri Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 3 Temmuz 2024 Çarşamba günü saat 10:00’da açıklanacak.

HAZİRAN'DA KİRA ZAM TAVANI NE KADAR OLDU?

Haziran ayının kira zam tavanı Mayıs ayının enflasyonuyla belli olmuştu. Aktarılan bilgilere göre Mayıs ayında 12 aylık ortalama enflasyon %62,51 şeklinde kaydedildi.

Bu kapsamda da kontrat süresi biten iş yeri sahipleri, kiraları için yüzde 62,51 oranında zam yapabildi. Yüzde 25 zam sınırı hala uygulamada olduğu için bu oran konut kiralarında geçerli olmadı.

KİRALIK KONUTLARI NASIL ETKİLEYECEK?

Konu ile ilgili olarak önemli açıklamalar yapan uzmanların ortak görüşü zam sınırı uygulamasının kalkmasıyla kira piyasasının normalleşmesi şeklinde. Kontratların normalleşeceğini öngören uzmanlar, fiyatların bir süre sabitlenmesi ve enflasyonun gerilemesi ile kiralarda reel düşüşler olabileceğini kaydediyor. 

 

Bayram tatilinden sonra, bu hafta para piyasalarını ne bekliyor?

Yeni vergi paketine tepkiler artıyor! Bu durumda kira fiyatları daha da artacak...

Uzmanlar açıkladı! 5 yıl erken emekli olabilirsiniz...