Ekonomi

Asgari ücrete temmuz zammında geri sayım! Zam oranları netleşiyor, işte masadaki zam formülü!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın asgari ücretlilere temmuz ayında ara zam yapılacağı sözünün ardından şimdi çalışanlar heyecanla bayram öncesi açıklanması beklenen zam oranını bekliyor. Peki, asgari ücrete temmuzda ne kadar zam yapılacak? Net asgari ücret kaç TL olacak? Detaylar haberimizde…Hükümetin kurularak yeni kabinenin açıklanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teklifiyle birlikte komisyonun da toplanması bekleniyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temmuz ayında asgari ücrete zam yapılacağını açıklamasının ardından bütün gözler Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na çevrildi. Hükümetin kurularak yeni kabinenin açıklanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teklifiyle birlikte komisyonun da toplanması bekleniyor.

Peki, 2023 yılının başında yüzde 55’e yakın zamla net 8 bin liraya çıkarılan asgari ücrete ne kadar zam yapılacak? Yeni zamla birlikte asgari ücret ne kadar olacak? Asgari ücretle çalışanlar özellikle şu sıralar bu soruların yanıtlarını merak ediyor.

ASGARİ ÜCRET ZAMMINDA İLK SEÇENEK

Sabah Gazetesi’nin haberinde, asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin birinci seçenek olarak yüzde 30 zam formülü üzerinde durulduğu belirtildi. Buna göre, temmuz ayında asgari ücrete yüzde 30 zam yapılması halinde net asgari ücret 11 bin lirayı aşarak 11 bin 58 liraya ulaşacak. Brüt asgari ücret ise 13 bin 10 liraya yükselecek. Haberde geçen yıl temmuz ayında da asgari ücrete yüzde 30 civarında zam yapıldığı kaydedildi.

Temmuz ayında asgari ücrete yüzde 35 zam yapılması halinde ise net asgari ücretin 11 bin 475 liraya ulaşacağı, brüt asgari ücretin ise 13 bin 500 liraya yükseleceği belirtildi.

Haberde, bu durumda emekli ve memur maaşlarında da temmuz ayında, tıpkı ocak ayında verilen refah payına benzer bir uygulamanın söz konusu olabileceği kaydedildi.

BAYRAM ÖNCESİ GÖZLER KOMİSYONDA

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden meydana geliyor. Yıllık veya aylık zam yapma hakkı bulunan komisyonun yeni kabinenin açıklanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın teklifiyle birlikte Kurban Bayramı öncesinde toplanması bekleniyor.

Komisyondan çıkacak zam kararı ise milyonlarca insanı ilgilendiriyor. Sigortalı çalışanların yüzde 41’inin yani 7 milyon 131 bin kişinin asgari ücretle geçimini sağladığı biliniyor.

Yeni asgari ücret zammında enflasyon rakamlarının belirleyici unsurlardan biri olması beklenirken, 6 aylık enflasyon artışının yüzde 20-30 arasında olacağı öngörülüyor.

AKP hükümetinin ilk iktidara geldiği 2002 yılında 184 Türk Lirası olan net asgari ücret 2023 yılında, bir önceki yıla oranla yüzde 54,7 oranında zamlanarak brüt 10 bin 8 lira, net ise 8 bin 506 liraya yükselmişti.