Kent Haberleri

Asgari ücrete Temmuz'da zam var mı? Uzmanlar 20 bin TL'ye işaret etti! İşte 1 kg un hesabıyla yeni maaşlar...

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, emekli ve asgari ücretliye yılbaşında yapılan  zamların enflasyon karşısında erdiğini un hesabıyla anlatarak yapılması gerekenlere dikkat çekti. İşte detaylar...

Ekonomi gazetesi yazarı Dr. Şeref Oğuz, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Bumin Doğrusöz ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, gündem ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Özellikle enflasyonun alım gücünü düşürdüğüne dikkat çeken uzman isimler, emeklinin ve  asgari ücretlinin zor bir dönemden geçtiğini dile getirdi. 

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; uzman isimler, hükümetin bu kesimi rahatlatacak tedbirler alması gerektiğine vurgu yaptı. 

Özgür Erdursun, 'Emekliye ve asgari ücretliye ek bir zam bekliyor musunuz? Temmuz ayı çok konuşuluyor, sizin beklentiniz nedir?' sorusunu da yanıtladı ve "TÜİK diyor ki yüzde 6,7 enflasyon, 17 bin TL ile başlayan bir kişinin ocak ayı enflasyonuyla beraber parasının satın alma gücü yüzde 6,7 oranında düşmüş. Şubat'ta 4,53 düşmüş, mart ayında 3,16 düşmüş, bu şekilde sürerse zaten 17 bin lira olarak başlayan asgari ücret alım gücü açısından haziran ayının sonunda 13 bin TL olacak" ifadelerini kullandı.

"Asgari ücretliye 5 bin TL bir yükseliş yapılsa da asgari ücrete bir artış olmuyor bu, sadece TÜİK’in belirlediği enflasyon farkını vermiş olurlar. Çünkü alım gücü değeri her ne kadar cebindeki para 17 bin lira olsa da alım gücü değeri 13 bin, 13 bin 500 TL" diye konuşan Erdursun, bu nedenle asgari ücrete zam yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

Erdursun,  ücret ve diğer ücretleri de ele aldığınızda enflasyonla beraber her şeyin fiyatı arttıysa, parası değer kaybı yaşadıysa, memura, memur emeklisine enflasyon farkı verileceğini ve yüzde 20 gibi bir tahmin olduğunu dile getirdi. 

SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine yüzde 25 bir enflasyon farkı verileceğini aktaran Özgür Erdursun, "Nasıl ki memuru, memur emeklisi enflasyon farkı alacaksa, muhakkak asgari ücret ve diğer ücretlilere de bu yaşanan enflasyonun faturası kesilmeden en azından bir enflasyon farkı verilmesi gerekiyor diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, asgari ücrette artış olmazsa diğer ücretlerde de artış olmayacağını belirttir ve "Normalde ocak ayında bir kişi maaşıyla bir çuval un alıyorsa, artış sonrasında 1,5 un alabiliyorsa o artıştır ama aynısını alıyorsa o bir artış değildir" ifadelerini kullandı.

Dr. Bumin Doğrusöz de asgari ücret ve emekli maaş zammı ile ilgili konuştu. Doğrusöz, "Asgari ücret veya emekli maaşı 1 Ocak’ta verildiği değerini bile bugün korumuyor ki. Bırakın zammı hiç olmazsa 1 Ocak tarihindeki satın alma gücüne artırılması gerek. Aksi durumda insanlarınızı, emeklilerinizi sefalete sürüklüyorsunuz" açıklamasında bulundu. 

Doğrusöz, asgari ücrette hiç olmazsa 1 Ocak’taki satın alma gücüne yükseliş beklediğinin altını çizdi. 

Dr. Şeref Oğuz da asgari ücretin 7 bin 2 lira, 4 aylık enflasyon 18,7 ve şu anda 20 bin TL'yi geçmiş olması gerektiğinin altını çizerek, "Yılbaşındaki 17 bin 2 liralık alım gücünü ancak 20 bin lirayla yerine koyabiliyoruz. Hızlı bir şekilde giderek satın alma gücü düşerken,  ihtiyaç ortaya çıkıyor. Enflasyon çerçevesinde artırılsa bile şu an 20 bin TL olması lazım" diye konuştu. 

Şeref Oğuz , Eylül ayında düzenleme yapılabileceğini söyledi. 

Konut fiyatları reel olarak düşüyor, şimdi ev almak için doğru zaman mı?

Deprem bilimci, 'Tarih tekerrür edecek' dedi: Beklenen İstanbul, Bingöl-Karlıova ve Tunceli depremlerinde süre doldu!

Mağdur ev sahibinden kiracıya yüzde 25 çıkışı: Bu sizin fırsatçılığınız  kusura bakmayın!