28 / 04 / 2024

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacak mı? Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş'tan flaş açıklama!

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacak mı? Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş'tan flaş açıklama!

Merakla beklenen 2024 yılı asgari ücret zammı, Türkiye'nin gündemindeki en önemli konularının da başında geliyor. Geçtiğimiz sene yüzde 50'lik zam gelen asgari ücretin bu sene ne kadar zamlanacağı merak ediliyor. Peki asgari ücrete ne kadar zam gelecek?



Milyonlarca çalışan tarafından dört gözle beklenen 2024 yılı asgari ücret zammı, ülkemizin gündemindeki en önemli konularının da başında geliyor. Geçtiğimiz sene yüzde 50'lik zam yapılan asgari ücretin bu sene ne kadar zamlanacağı merak ediliyor. Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş'a göre 2024 yılı için asgari ücret zam oranı yüzde 50.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 11 Aralık 2023 tarihinde ilk toplantısını gerçekleştirecek. Verilen bilgilere göre komisyon, işçi sendikaları, enflasyona paralel olarak asgari ücretin 20 bin liraya çıkartılmasını istiyor. İşveren sendikaları ise 16 bin liranın üzerinde bir zam yapılmasını kabul etmiyor.

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacak mı? Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş tan flaş açıklama!

YÜZDE 50 ZAM ORANINDA BEKLENİYOR

Aktarılan detaylara göre Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş, Milliyet'e yaptığı açıklamada, asgari ücrete yüzde 50 zam gelmesini beklediğini dile getirdi.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre Ahmet Kurtuluş, "Merakla beklenen Kasım ayı enflasyon rakamları açıklandı. Yıllık bazda yaklaşık yüzde 62 oranında bir enflasyon gerçekleşti. 65-70 aralığında bir rakamla sene sonu enflasyonu gerçekleşecek. Bu, 2. altı aylık dönem için yüzde 41-42 oranında bir enflasyon farkı anlamı taşıyor.

"İŞÇİ TARAFI 20 BİN TÜRK LİRASI İLE MASAYA OTURACAK"

Bu bir pazarlık masasıdır. Bu masada işveren tarafının 16 bin Türk Lirası net asgari ücret teklifi ile masaya oturacağını, işçi tarafının ise 20 bin Türk Lirası net asgari ücret beklentisi ile masaya oturacağı kanaatindeyiz. Biz burada enflasyon oranının belirleyici olacağını düşünüyoruz.

Yüzde 41-42'lik enflasyon farkına 7-8 puanlık refah payı eklenmesiyle beraber yüzde 50 oranında zam gerçekleşeceğini, 17 bin 100 Türk Lirası civarında bir asgari ücretin belirleneceğini düşünüyoruz. İlk toplantıda belirlenmez fakat 2. ya da 3. toplantıda merakla beklenen bu rakam kesinleşmiş olur. Enflasyon artı refah payı ile beraber yüzde 50 oranında bir artış bekliyoruz.

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılacak mı? Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş tan flaş açıklama!

'ADİL DEĞİL AMA TEK ZAM OLABİLİR'

Ahmet Kurtuluş konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada asgari ücrete tek zam yapılmasının mümkün olabileceğini dile getirdi. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Ahmet Kurtuluş, "Hükümetin 2024 yılı hedefleri yüzde 34 oranında enflasyon. Yüzde 34 oranında sene sonu enflasyon tahmini göz önüne alındığında yılda tek asgari ücret belirlemek adil olmayacaktır" diyerek çalışan kesimin üzerindeki yükün artacağını ve yılbaşında çalışanın aldığı ücretle, hükümetin hedefleri gerçekleşse dahi eriyerek sene sonuna doğru azalacağını kaydetti.

'TEK ZAM HATALI BİR KARAR'

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre tek haneli enflasyonlu günlere dönmeden alınacak bu kararın hatalı olduğuna değinen Ahmet Kurtuluş. "İşveren tarafından bakıldığı zaman 2024 yılı bütçeleri hazırlandığı göz önüne alındığında işverenler de önünü net bir biçimde görmek istiyor. En önemli maliyet kalemi olan işçilik giderlerinde net rakamlar da belirlemek istiyorlar. Peki ‘Eğer tek bir zam olursa asgari ücret daha yüksek belirlenebilir mi?’ hayır, hükümet refah payı ile beraber 17 bin 100 Türk Lirası teklifini sunar. Söz konusu bu teklif işveren tarafından kabul görecek. Eğer işçi tarafı anlaşmayı imzalamasa dahi çoğunluk sağlandığı için asgari ücret belirlenebilir." diye konuştu.

İnşaat malzemesi sanayi üretimi 3. çeyrekte yüzde 13,5 arttı!

Trabzon Akçaabat'a Sera Lake Center Hotel geliyor!

Dar gelirliye 1250 TL müjdesi: Aralık Aile Destek ödemeleri hesaplara yattı mı? 


Geri Dön