28 / 04 / 2024

Asgari ücreti aşan kiralar kaç yılda dengelenir?

Asgari ücreti aşan kiralar kaç yılda dengelenir?

Merkez Bankası son raporunda, enflasyonla mücadele kapmasında kira fiyatlarının düşürülmesi için konut arzının artılacağını açıkladı. Bu durumla ilgili somut adımların ne zaman atılacağı henüz kesinleşmezken, asgari ücreti aşan kiraların ne zaman dengeleneceği merakla bekleniyor.



Fiyatların artması ve yüksek kredi faizleri nedeniyle son dönemde konut satışlarında düşüş yaşanıyor. Bu düşüşün kiralara da yansıması beklense de piyasa koşulları şu an bu durumdan uzak.  Yüzde 25 kira sınırlaması ise ev sahibi ve kiracı tartışmalarını çözülemez noktalara taşıyor. Boşalan evlerini yeniden kiraya vermekten korkan ev sahipleri, kira artışının nedeni olarak gösterilmekten de şikayetçi... Ev sahipleri 3-5 yıllık kiracıların kamuoyunda yansıtılanın aksine 3 -5 bin TL gibi rakamlara oturduğunu belirterek, asıl mağdur edilenin kendilerini olduğunu belirtiyor.   

Emekli denetçi Şükran Keskin, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, 2001 yılında yaşanan ekonomik krizini örnek verdi.  

Keskin, 2001 krizinde konut fiyatı reel olarak düşerken yeni konut arzı çok düşük olduğu için 2003'de 2+1 ev kirası asgari ücretin 1,5 katı olduğunu belirterek, “Ancak 2010 yılında eşitlenmiş. Ben demiyorum "İskender Türklü" diyor. Kira artışına ev sahipleri değil ekonomik kriz neden olur” dedi.

EV SAHİPLERİNİ KİMSE HEDEFE KOYMADI!

Şükran Keskin paylaşımına gelen yorumlara cevap olarak da şunları söyledi:

Yüzde 25 artış ile asgari ücret reel olarak düşürülürken kiralar da reel olarak düşürülmüştür. Kiracı ve ev sahibi aynı ekonomi politikasının mağdurudur. Gelir dağılımında ilk yüzde 10'a giren en zenginler ve Zengin kiracılar ise bu işten yine en karlı çıkan gruptur.

2001 krizinde savaş nedeniyle göç yok, mülteci yok, arsa sorunu yok. Yağmur gibi taze para girişinin de olduğu bir dönem. Kiralar iyi semtlerde asgari ücretin 2 katından fazlaydı. Kira artışına krizin neden olduğunu herkes biliyordu Kimse de çıkıp ev sahiplerini hedefe koymadı.

KONUT AĞAÇTA KENDİLİĞİNDEN YETİŞMİYOR!

Konut kredisinde bankaların açıkladığı geri ödeme rakamları korkuttu!

Ev sahiplerinden tahliye talebi: 5'nci yılda konut sahibi evine geçebilmeli!

2024 yılı inşaat metrekare maliyet fiyatları belli oldu! 

İstanbul'da konut sitesi aidatları 2 yılda yüzde 300 arttı! Beşiktaş, Şişli, Üsküdar... İlçe ilçe aidatlar açıklandı!


Geri Dön