22 / 07 / 2024

Asgari ücretli resmi tatilerde çalışırsa ek ödeme alacak! 1 defaya mahsus verilecek olan ikramiye ne kadar? 

Asgari ücretli resmi tatilerde çalışırsa ek ödeme alacak! 1 defaya mahsus verilecek olan ikramiye ne kadar? 

Sene sonuna kadar resmi tatil günlerinde çalışanların ek ödeme alacakları kaydedildi. Bu karar  kapsamında, işverenler çalışanlarına her resmi tatil günü için bir günlük ek ödeme gerçekleştirecekler.  Fakat, tatil günleri hafta tatiline denk geldiğinde, bu ödeme miktarları daha da artmış olacak.




Ülkemizde mesai saatlerinin kısaltılması taleplerinin yanı sıra, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesi resmi tatillerin takvimi gündemi meşgul ediyor. 1 Ocak tarihli resmi tatilin ardından, sene sonuna kadar 14.5 resmi tatil günü daha bulunuyor. Ancak bu tatil günlerinin bazıları hafta sonuyla birleşerek çalışanlara uzun bir tatil fırsatı sunarken, bazıları ise hafta içine denk geliyor ve bu günlerde çalışmak zorunda olanlar için önemli bir soru işareti oluşturuyor.

PEKİ BAYRAMDA ÇALIŞMAK ZORUNLU MU?

takvim.com.tr'de yer alan habere göre; İşçilerin ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalıştırılabilmesi için yazılı olarak onay almaları yada iş sözleşmelerinde bu durumun kaydedilmiş olması gerekmektedir. Bu konuda işçinin onayı yoksa, ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmak zorunda değiller.

BAYRAMDA ÇALIŞANLARIN VE ÇALIŞMAYANLARIN ÜCRET HESABI NASIL YAPILMAKTADIR?

Resmi tatillerde çalışmayan işçiler ücretlerini tam olarak kesintisiz bir şekilde alırken, çalışanlara tam ücretleri yanında her çalışılan bayram günü için ek bir günlük ücret ödenmesi lazımdır. Üstelik resmi tatilde bir saat bile çalışılsa, tam gün çalışılmış sayılıyor. Hafta tatiline denk gelen günlerde çalışanlara yüzde 50 artırımlı ilave ücret ödenmektedir.

PARA YERİNE İZİN KULLANDIRILMASI MÜMKÜN MÜ?

Bayramlarda yapılan çalışmaların ücreti nakit olarak ödenmektedir. İzin kullandırma gibi bir uygulama mevzuata aykırıdır. İşverenler, bayramda çalışan işçilere zamlı ücretlerini ödemek durumundadır.

ARİFE GÜNÜ ÇALIŞAN FAZLA MESAİ ÜCRETİ Mİ ALIR?

Arife günü genel tatil günüdür. Bu nedenle işçiye genel tatil günlerindeki ücret ödeme kriterlerine göre ödeme yapılır. Arife günü saat 13.00'ten sonra yapılan çalışmalar için yarım günlük ilave ücret ödemesi gerçekleştirilir.

BAYRAMDA FAZLA MESAİ ÜCRETİ ÖDENİR Mİ? NASIL HESAPLANIR?

Bayramda çalışanlar, genel tatil gününde ne kadar çalışırlarsa çalışsınlar tam günlük ücrete hak kazanır. Eğer bir de fazla mesai yapmışlarsa, fazla çalışma ücreti ödemesi yapılır. Fazla mesai ücreti, haftalık çalışma saatine göre hesaplanır ve yüzde 50 zamlı verilir. Öte yandan, maaşa göre alınacak ek ödeme miktarı çalışanın pozisyonuna ve günlük ücretine göre değişir. Asgari ücretli bir çalışan için günlük ilave ödeme hesabı yapılırken, hafta tatiline denk gelen günlerde daha fazla ödeme yapılmaktadır. 

 Asgari ücretli resmi tatilerde çalışırsa ek ödeme alacak! 1 defaya mahsus verilecek olan ikramiye ne kadar? 

İŞTE RESMİ TATİL GÜNLERİ

- Ramazan Bayramı: 3.5 gün olarak.

- Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı: 1 gün şeklinde.

- Emek ve Dayanışma Günü: 1 gün olarak. 

- Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı: 1 gün şeklinde.

- Kurban Bayramı: 4.5 gün olarak. 

- Demokrasi ve Milli Birlik Günü: 1 gün olarak. 

- Zafer Bayramı: 1 gün şeklinde.

- Cumhuriyet Bayramı: 1.5 gün olarak. 

ASGARİ ÜCRETLİNİN İLAVE ÖDEME HESABI

- Günlük net ücret: 17.002,12 / 30 = 566,74 Türk Lirası.

- Günlük ilave resmi tatil ücreti: 566,74 Türk Lirası.

- Günlük ilave resmi tatil ücreti (hafta tatiline denk geliyorsa): 850,11 Türk Lirası.

- Buna göre, 14.5 günlük ilave ödeme miktarı da  566,74 x 14.5 = 8.217,73 Türk Lirası.

Emekli ve asgari ücretliye zam geliyor! Tarih verildi!

Asgari ücretliye özel TOGG fırsatı! Tamamı krediyle verilecek!

 


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön