29 / 04 / 2024

Asgari ücretli vergi ödemeyecek!

Asgari ücretli vergi ödemeyecek!

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifine göre, asgari ücretli çalışanların bazı vergilerden muaf tutulması amaçlanıyor.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgının birçok iş kolunca çalışan binlerce insanı derinden etkiledi. Ekonomik ve sosyal tahribatlara neden olan COVID-19 pandemisi işsizliği daha çok artırdı. Bu dönemde asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaş zor durumda kaldı. 

Asgari ücretli vergi ödemeyecek!

Asgari ücretliyi pandemi vurdu

Ülkemizde 10 milyon civarında işçi asgari ücret ve altında veya asgari ücrete yakın bir ücretle çalışıyor. 3,3 milyon işçi (bütün ücretli çalışanların yüzde 17’si) asgari ücretin altında bir ücretle çalışırken, asgari ücretin yarısından daha az ücretle çalışan işçi sayısının 1 milyon civarında olduğu düşünülüyor. 2021 yılı asgari ücreti yüzde 21,5 artışla brüt 3.577,50 TL, net 2.825,90 TL olarak belirlendi. 

Asgari ücretle çalışan bir işçi yılın ikinci yarısında vergi dilimine giriyor ve gelir vergisi ödüyor. 2002-2003 yılında ilk vergi dilimi tarifesi asgari ücretin 15-16 katı iken şimdi ilk vergi dilimi tarifesi asgari ücretin 6,71 katına geriledi. 

Asgari ücretli vergi ödemeyecek!

Teklif verildi

Asgari ücretlinin pandemi koşullarında ferahlaması ve mağduriyetin azaltılması için asgari ücretin tümüyle vergi dışı bırakılması ve SGK prim ödemelerinin devlet tarafından karşılanması amacıyla Meclise kanun teklifi verildi. Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. 

Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile asgari ücretli çalışanların, gelir vergisi ve damga vergisinden muaf tutulmaları ve sosyal güvenlik primlerinin Hazine tarafından karşılanması amaçlanıyor.

Asgari ücretli vergi ödemeyecek!

GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ 

MADDE 1- 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23 üncü maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir. 
“18. 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesinde belirtilen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği asgari ücret karşılığında çalışan işçilerin ücretleri.” 
MADDE 2- 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun “III - İşçiler, çiftçiler ve göçmenlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümüne aşağıdaki fikra eklenmiştir. 
“11. 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununun 39 uncu maddesinde belirtilen Asgari Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği asgari ücret karşılığında çalışan işçilerin ücretleri ve primlerinin ödenmesinde düzenlenen kağıtlar." 
MADDE 3- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası 
Kanununa aşağıdaki ek madde eklenmiştir. 
“EK MADDE 20- Bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fikrasının (a) bendi kapsamında asgari ücretle çalışan sigortalıların prime esas kazançları üzerinden hesaplanacak prim tutarları Hazinece karşılanır.” 
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık yönetmelikle belirlenir. 
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer. 
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür. 

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön