09 / 05 / 2024

Asgari ücrette 2. toplantı öncesi flaş gelişme: 'Masaya yüzde 55'in üzerinde bir rakam gelebilir'

Asgari ücrette 2. toplantı öncesi flaş gelişme: 'Masaya yüzde 55'in üzerinde bir rakam gelebilir'

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024'te geçerli olacak asgari ücret zammı için geçtiğimiz gün bir araya geldi. Peki yeni asgari ücret ne kadar, kaç lira olacak?



Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni asgari ücret zammı rakam ve oranını belirleme çalışmaları kapsamındaki merakla beklenen ilk toplantısını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, işçi heyetine TÜRK-İŞ Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Ağar, işveren heyetine ise TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol başkanlık yaptı.


ASGARİ ÜCRET İÇİN 2. TOPLANTI NE ZAMAN?

Sputniknews'te yer alan habere göre Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayı boyunca yapacağı toplam 4 toplantıda 1 Ocak tarihinden itibaren uygulanacak yeni ücreti karara bağlayacak. Yine verilen bilgilere göre bu kapsamda komisyon 18 Aralık Pazartesi saat 13.30'da yeniden bir araya gelecek.

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre ilk toplantıda yol haritası belirlenen süreç için 2. toplantının içeriğinin ne olacağı da açıklandı. Yine verilen bilgilere göre 18 Aralık tarihinde tarafların ücret önerisi verme ihtimalinin bulunduğu dile getirildi.

Asgari ücrette 2. toplantı öncesi flaş gelişme: Masaya yüzde 55 in üzerinde bir rakam gelebilir

Gündemden düşmeyen asgari ücret zammı tahminleri milyonlarca çalışanın en çok merak ettiği konuların başında bulunurken, Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman kritik bir değerlendirme yaptı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre uzman isim, ilk toplantıda vergi konusunda mutabık kalan işçi ve işveren tarafının bu konudaki taleplerini hükümete ilettiğini dile getirdi.

YÜZDE 55'İN ÜZERİNDE BİR RAKAM GELEBİLİR

Sene sonu enflasyon beklentisine atıfta bulunan Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Duman, yüzde 35’lik zam ihtimalini düşünmediğini kaydederken, “Çünkü pazarlıkların yüzde 40'tan olacağına dair bir tavırları hakim. Zaten 6 aylık enflasyonun yüzde 38 şeklinde olması bekleniyor. Hem Cumhurbaşkanı Erdoğan hem de Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan ücretlinin alım gücünün ezdirilmeyeceğinin mesajlarını verdi. Bu mantıkla yüzde 35 zammı ben düşünmüyorum. Bu sebeplere pazarlıklar yüzde 40'tan başlar. İşçi sendikaları yüzde 55'in üzerinde bir rakamı da masaya getirebilir. Daha sonra pazarlıklar neticesinde yüzde 50 oranında bir zam bana daha yakın geliyor. Yani 17 bin 103 lira gibi bir rakam olması bana daha sıcak geliyor. Ben bu konuda anlaşma sağlanacağını düşünüyorum. Asgari ücrette ikinci toplantı 18 Aralık'ta yapılacak. Orada rakamlar biraz daha öne çıkacaktır” dedi.

ASGARİ ÜCRETTE MASADA HANGİ RAKAMLAR VAR


Eğer komisyon yüzde 40 artış şeklinde karar verirse asgari ücret net 15 bin 963, brüt asgari ücret de 18 bin 780 TL'ye ulaşacak söz konusu bu ücretin işverene maliyeti ise 22 bin 66 liraya ulaşmış olacak.

Yüzde 45'lik artış durumunda net asgari ücret 16 bin 533 TL, brütü de 19 bin 451 TL'ye ulaşırken, işverene maliyeti de 22 bin 854 TL olacak.

Burada en çok konuşulan oran da yüzde 50. Bunun sebebi de memurlar ve memur emeklileri için beklenen Ocak ayı zam oranının bu seviyelerde olması.

 

Üsküdar'daki kentsel dönüşüm konutları 2024'te teslim edilecek!

EYT için yeni yasa teklifi! 1999-2008 arası kademeli emeklilik için düğmeye basıldı!

Satılık ve kiralık konut fiyatlarının fırlamasında yabancıya satışın payı var mı?


Geri Dön