Satılık ve kiralık konut fiyatlarının fırlamasında yabancıya satışın payı var mı?
Barınma sorunu gün geçtikçe yayılıyor ve sık sık gündem oluyor. Peki satılık ve kiralık konut krizinde yabancıya satışın payı var mı? İşte detaylar...
Fahiş kira yükselişleri, alım gücü düşmüş olan vatandaşları zorlamaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl uygulamaya alınan yüzde 25 zam sınırına da pek uyulmuyor. Durum bu şekilde olunca, ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tartışmalar katlanarak büyüyor.
Konut sektöründe son durum böyle iken, ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan sorunların nedenlerinin saptanması ve gerekli "önlemlerin" alınması için verilen önerge Meclis'ten geçemiyor.
Peki kiralık konutlarda fahiş artış neden engellenemedi?
Habersol'da yer alan habere göre; kira yükselişlerinde en büyük pay elbette emlak piyasasının uçmasına neden olan spekülasyonun kendisi olarak ifade ediliyor. Boş kalan daireler de cabası oldu. Birkaç ay öncesinin verilerine göre sadece İstanbul'daki boş ev sayısı 400 bini geçti.
Fakat bu kadar yüksek kiralar ödeniyor olmasının bir başka önemli sebebinin de yabancıya gayrimenkul satışı olduğu belirtildi.
Hükümet uzun zamandır yabancılara gayrimenkul satışını destekliyor fakat bu destek özellikle son 2 senede zirveyi gördü. Nisan 2022'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararla yurtdışına gayrimenkul pazarlayan emlakçılara "çeşitli destekler" sunulmaya başlandı.
Yabancı ajanslar Türkiye'deki gayrimenkul satışı ile ilgili "Emekliler için harika bir seçenek" ifadelerini kullanırken, gayrimenkul alanlar vatandaşlık almayı da sürdürdü.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ağustos'ta Türkiye’de konut ve arazi satın alan yabancıların ülkelerini ve sayılarını duyurdu. Buna göre, 180 ülke vatandaşına 1 Ocak 2002’den 19 Temmuz 2023’e kadar; 28 milyon 320 bin 28 metrekare araziyle 289 bin 412 adet konut-işyeri satışı yapıldı. Bu dönemde satılan arazi satış adediyse 15 bin 812 olarak belirlendi.
Arazi satın alan yabancılar arasında Ürdünlüler ve Ruslar zirvede yer alıyor. Bu şekilde de "Ümraniye'deki konut fiyatı Miami'deki villa fiyatlarını geride bıraktı."
Günübirlik konut kiralamaya ceza kesilirken, "Airbnb yasası" için de alkış tutuluyor. Dün Bloomberg'de yer alan "Kira fiyatları üç yıl sonunda geriledi" başlıklı haberde de yasanın "kiralardaki hızlı artışa karşı çıkarıldığı ve amacına ulaştığı" ifade edildi.
Günlük kiralıktaki evlerin normal kiralık piyasasına dönmeye başladığının altı çizilerek, bunun kiralık konut sayısını artırdığı böylelikle de İstanbul’da kiralar düşmeye başladığı ileri sürüldü.
"Konut krizi"nin asıl sorumlusunun ise yabancıya döviz karşılığı vatandaşlık satışı olduğu ifade ediliyor.
Dün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile yatırım karşılığı yabancılara vatandaşlık imkanı veren yönetmelikte düzenleme yapıldı. İlgili yönetmelikte yer alan "döviz tutarındaki taşınmazı" ibaresi "döviz tutarındaki kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulmuş ya da üzerinde yapı bulunan arsa vasıflı taşınmazı" şeklinde değiştirildi.
Konut fiyatlarında düşüş bekleyenlerin umudu kırdı!