29 / 04 / 2024

Konut fiyatlarında düşüş bekleyenlerin umudu kırdı!

Konut fiyatlarında düşüş bekleyenlerin umudu kırdı!

Türkiye İstatistik Kurumu'nun inşaat maliyet endeksini açıklamasıyla birlikte konut fiyatlarının düşmesini bekleyenlerin umudu kırıldı. 



Türkiye genelinde ‘konut fiyatları düşecek’ diyenlere kara haber geldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türkiye'deki inşaat maliyet endeksini açıklarken, konut fiyatlarında düşüş bekleyenlerin umudunu kırdı.

Türkiye'deki inşaat maliyet endeksini açıklayan TÜİK, "konut fiyatları düşecek" diyenleri yalanlayan verileri açıkladı.

TÜİK tarafından paylaşılan verilerine göre, inşaat maliyet endeksi, 2023 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,20 yükseldi, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 65,93 arttı.

Konut fiyatlarında düşüş bekleyenlerin umudu kırdı!

İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ YILLIK YÜZDE 65,93 ARTTI 

İnşaat maliyet endeksi, Ekim 2023'te bir önceki aya göre yüzde 2,20 yükseldi, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 65,93 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,43 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,67 yükseldi. Öte yandan bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 52,00 arttı, işçilik endeksi yüzde 113,47 yükseldi.

BİNA İNŞAAT MALİYET ENDEKSİ ARTTI

Eskisehirekspres'te yer alan detaylara göre, Bina inşaatı maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 2,45 yükseldi, bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 65,02 arttı. 

Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 2,82 işçilik endeksi ise yüzde 1,61 yükseldi. Ayrıca bir önceki senenin aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 50,28 arttı, işçilik endeksi yüzde 113,31 yükseldi.

Konut fiyatlarında düşüş bekleyenlerin umudu kırdı!

Bina dışı yapılar için inşaat maliyet endeksi, bir önceki aya göre yüzde 1,43 yükseldi. Bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 68,88 arttı. Bir önceki aya göre malzeme endeksi yüzde 1,28 arttı, işçilik endeksi yüzde 1,85 arttı. Öte yandan bir önceki yılın aynı ayına göre malzeme endeksi yüzde 57,30 arttı, işçilik endeksi yüzde 114,04 yükseldi.

İnşaat maliyetlerindeki artış devam ettikçe konut fiyatlarında düşme beklenmiyor.

Öte yandan konut fiyatlarındaki artış devam ederken satışlar ise durağanlaştı. Fenercioğlu AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Aycan Fenercioğlu, inşaatta maliyetlerde son 2 senede olağanüstü artış olduğuna dikkati çekerek, konuta erişimde tek engelin yabancı yatırımcının olmadığını söyledi. Fenercioğlu, "Maliyetler ev almada belirleyici konumda. Örneğin Tokat’ta yabancı talebi yok ancak konuta erişim zor" dedi.

Çiftçinin suyu lüks villalara taşınıyor!

Kiralar 3 yıl sonra ilk defa düştü: Düşüş devam eder mi?


Geri Dön