27 / 04 / 2024

Çiftçinin suyu lüks villalara taşınıyor!

Çiftçinin suyu lüks villalara taşınıyor!

İzmir Büyükşehir Belediyesi (İzBB)'nin vermiş olduğu ruhsatlarla Seferihisar’ın Düzce, Ulamış ve Turgut köyleri üzerine konutlar yapıldı. Ancak bu konutların su ihtiyacını karşılamak yerine tarımda kullanılan suyu buralara içme suyu olarak verdikleri iddia edildi.



Seferihisar’ın Düzce, Turgut ve Ulamış köylerinde çiftçi tarım suyundan neredeyse yararlanamıyor. Köylerin yukarısına inşa edilen lüks binalar gün geçtikçe arttığı için  İzmir  Büyükşehir Belediyesi (İzBB), konutlara tarımda kullanılan suyu içme suyu olarak vermeye başladı.

Son yıllarda köylünün başına dert olan bu durumla baş edemeyen üretici çözümü mahkemede aradı. Fakat Büyükşehir yasasından dolayı mahkeme de iptal edildi. 

Aydınlık'ta yer alan habere göre, devlet yetkililerine seslenen Seferihisar Kalkınma Kooperatifi (Sefe-Ko) Başkanı Ahmet Sayar, geçmişte hayata geçirilmesi planlanan Sivrikaya barajının sorunu çözeceğini işaret etti.

DEVLET SU İŞLERİ BU YAPILANLARI GÖRMEDİ

Sayar, devletin İzBB’den hesap sormamasından rahatsızlık duyduğuna dikkati çekerek, Büyükşehir’in vermiş olduğu ruhsatlarla Seferihisar’ın Turgut, Düzce ve Ulamış köyleri üzerine konutlar yapıldığını söyledi.

Bu konutların su ihtiyacını karşılamak yerine tarımda kullanılan suyu buralara içme suyu olarak verdiklerini iddia eden Sayar, "Büyükşehir bu iş için 3-4 tane artezyen çaktı. Devlet Su İşleri bunları görmedi bile. Türkiye’de yurttaş bahçesine artezyen çakacağı zaman kıyamet kopuyor. Belediye dünyayı beslemek için artezyen çaktığında kimse bir şey demiyor. Bir tane devlet yetkilisi çiftçinin suyunu neden alıyorsun diye hesap sormuyor. Bura 180 dönümlük bir bölge. Binlerce ağaç o bölgenin suyuyla sulanıyor. Buna bir çare bulmak lazım.” diye sitem etti.

Çiftçinin suyu lüks villalara taşınıyor!

ÇİFTÇİNİN SUYU BU KONUTLARA TAŞINACAK

Büyükşehir yasasıyla beraber köylerin mahalleye dönüşmesi, üreticinin hakkını aramasına da engel oldu. Köylünün İzBB’ye dava açmakta zorlandığını ifade eden Sayar, “Büyükşehir'in 2008'de de bu meseleyi gündeme getirdiğini, ancak köyde dava açtıkları için engellediklerini hatırlattı.

Şimdi dava açılmasının da imkansız olduğunu söyleyen Sayar, "Büyükşehir yasasıyla köyler mahalle oldu. Dediler ki bir kurum olarak dava açılması lazım. Vatandaşın açmış olduğu dava yeterli değil. 2008'de engellenen su alımını şimdi maalesef engelleyemiyoruz. Bu konutlara çiftçinin suyu taşınacak. Çiftçi ne yapacak? Belli değil.” diye ifade etti.

SİVRİKAYA BARAJI SU SORUNUNU ÇÖZECEK

Sayar bölgenin su sorununun çözülmesi için yetkililere seslenerek şunları kaydetti: “Seferihisar’da geçmiş yıllarda planlanan Sivrikaya barajı var. 35-40 seneden beri yapılmayı bekliyor. O baraj yapılırsa bölgenin su sıkıntısı kalmayacak. Aydınlık aracılığıyla tüm yetkililere sesleniyorum. Sivrikaya barajı projesini lütfen devreye sokun ve çiftçiyi zor durumda bırakmayın. Üreticinin suyunu alıp konutlara vermeyin.”

Vatandaş neden ev alamıyor? 

Kirasını ödemeyen kiracılara son dakika şoku! 30 gün süresi var!

Kiralık daire sayısı artıyor ama kiralar düşmüyor!


Geri Dön