27 / 04 / 2024

Asgari ücrette 2024 Ocak zammı ne kadar olacak? Net asgari ücret 17 bin TL'yi aşacak mı? Çalışanlar dikkat! 

Asgari ücrette 2024 Ocak zammı ne kadar olacak? Net asgari ücret 17 bin TL'yi aşacak mı? Çalışanlar dikkat! 

Temmuz ayında yapılan zamla net 11 bin 402 TL'ye yükselen asgari ücrette, Ocak zammı için hazırlıklar başlıyor. Peki asgari ücrette 2024 Ocak zammı ne kadar olacak? İşte o son dakika rakamları...




Asgari ücrete Ocak 2024 itibarıyla yeni zam yapılacak. En son geçtiğimiz Temmuz ayında yapılan zamla net 11 bin 402 TL'ye yükselen asgari ücrete yılbaşında ne kadar zam yapılacağı merak konusu oldu. 

Gelecek ay toplanması planlanan  Asgari Ücret Tespit Komisyonu öncesinde hem işçi kesimi hem de işveren kesimi hazırlıklara start verdi. 

Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in aktardığına göre; hükümet tarafından asgari ücret ile ilgili yapılan açıklamalarda enflasyon vurgusu ön plana çıkıyor.

Asgari ücrette 2024 Ocak zammı ne kadar olacak? Net asgari ücret 17 bin TL yi aşacak mı? Çalışanlar dikkat! 

Faruk Erdem, bugün kaleme aldığı yazısında "Yeni asgari ücret nasıl belirlenecek? Kaç lira olacak? Masaya gelecek rakamlar neler?" sorularının yanıtlarını verdi. 

Erdem, söz konusu açıklamasında, asgari ücretin 7-8 milyon işçinin yanı sıra, diğer çalışanları, işsizleri, sosyal yardım alanları da etkilediğini söyledi. 

"Asgari ücretteki artış işsizlik maaşından sosyal yardımların gelir kriterine kadar her türlü ödemeyi değiştirirken, çalışanlar açısından da maaş zammı anlamına geliyor" diyen Erdem, Asgari Ücret Tespit komisyonu öncesinde  Hem işçi kesimini temsil edecek olan TürkİŞ'in hem de işveren kesimini temsil edecek olan TİSK'in hazırlıklara başladığını aktardı. 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun bugüne kadar yaptığı toplantılarda ücret tespitinde en çok baktığı verinin enflasyon olduğuna dikkat çeken Erdem, bu sebeple bu seneki toplantıda da hem 6 aylık enflasyon hem de yıl sonu enflasyon rakamlarının önemli olacağını dile getirdi. 

Asgari ücrette 2024 Ocak zammı ne kadar olacak? Net asgari ücret 17 bin TL yi aşacak mı? Çalışanlar dikkat! 

6 AYLIK ENFLASYON RAKAMLARI ÖNEMLİ 

Faruk Erdem, iki senedir asgari üceetin yılda iki defa Haziran ve Ocak aylarında belirlendiğine, dolayısıyla son 6 aylık enflasyonun zam oranını belirlemede etkili olduğuna vurgu yaptı ve "Bu yüzden komisyonun son 6 aylık enflasyonu da baz alacağı yine 2024 için öngörüler ve alım gücü noktasında da çalışma yapması öngörülüyor" ifadelerine yer verdi.

Hem OVP'nin hem de Merkez Bankası'nın öngörüsü 2023 yılının sonu için yüzde 65 enflasyon beklentisi oldu. Faruk Erdem,  Merkez Bankası'nın yaptığı piyasa katılımcıları anketinde de beklentinin yüzde 68 civarında çıktığını vurguladı ve "Yüzde 65'lik yıl sonu enflasyon öngörüsüne göre 6 aylık enflasyonun yüzde 38'e yakın olması öngörülüyor.  Memurlar ve memur emeklileri için toplu sözleşme ile birlikte artış oranı ise yüzde 49'u aşıyor" bilgilerini paylaştı. 

Asgari ücrette 2024 Ocak zammı ne kadar olacak? Net asgari ücret 17 bin TL yi aşacak mı? Çalışanlar dikkat! 

ASGARİ ÜCRET 17 BİN TL'Yİ AŞACAK

Faruk Erdem, şu anda net asgari ücretin 11.402,32 TL olarak uygulandığını, memur maaş artışı baz alınırsa yüzde 50 artış durumunda net rakamın 17 bin 103,48 liraya yükseleceğine dikkat çekti. 

6 aylık enflasyona göre artış yapılması halinde de yeni asgari ücretin net 15 bin 735,20 lira olacağını aktaran Erdem, "Hükümetten yapılan açıklamalarda ve bugüne kadar yapılan artışlara bakıldığında asgari ücret artışlarının hep enflasyondan fazla olduğu görülüyor. Bu nedenle yüzde 38'lik 6 aylık enflasyon oranının refah payı ile yüzde 50'ye yükseltilmesi beklenen sonuç oluyor" diye konuştu. 

Faruk Erdem, bunun olması durumunda da yeni asgari ücretin 17 bin TL'yi aşabileceğinin altını çizdi. 

Asgari ücrette 2024 Ocak zammı ne kadar olacak? Net asgari ücret 17 bin TL yi aşacak mı? Çalışanlar dikkat! 

TARAFLARIN TALEPLERİ NELER? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda 15 temsilci olduğunu dile getiren Faruk Erdem, "Bunların 5'i işçi, 5'i işveren ve 5'i de hükümetten olan temsilciler. İşçileri temsil eden Türk-İş masaya getireceği rakamı 2'si kadın 2'si erkek 4 asgari ücretliden oluşacak komisyonun tespit edeceğini duyurdu" diye konuştu. 

Erdem, Türk-İş'in daha önceki komisyonlara en alt pazarlık rakamı olarak kendi hazırladığı yaşam maliyeti rakamını getirdiğini aktardı ve bu sene yapılan hesaplamaya göre bekar bir çalışanın yaşam maliyetinin 17 bin 803 lira olduğunu, Türk-İş masada pazarlığa bu rakamla başlayacağının tahmin edildiğini açıkladı. 

ASGARİ ÜCRETE ARA ZAM GELECEK Mİ? 

"Asgari ücret uzun bir süredir yıllık olarak belirleniyordu. Ancak son 2 yıldır enflasyon dolayısıyla Haziran aylarında ara zam uygulandı. Gelecek sene için ara zam uygulamasının olup olmayacağı belli henüz netleşmedi" ifadelerini kullanan Faruk Erdem, bu nedenle masada yıllık enflasyonun konuşulmasının beklendiğini vurguladı. 

İlk kez ev alacaklar dikkat! 1.20 faizli konut kredisi başvuru tarihleri açıklandı mı? 

65 yaş maaşı, engelli aylığı, hasta ve evde bakım parasına zam müjdesi! Yeni rakamlar bir bir belli oldu!

Milyonlarca emekliye son dakika duyurusu yapıldı! Bankaya gidene 12 bin 500 TL verilecek, süresi bitmeden yetişin!


Geri Dön