17 / 05 / 2024

Asgari ücrette son dakika! Memur-Sen ve TÜRK-İŞ peş peşe açıkladı! Milyonları ilgilendiriyor! 

Asgari ücrette son dakika! Memur-Sen ve TÜRK-İŞ peş peşe açıkladı! Milyonları ilgilendiriyor! 

TÜRK-İŞ ve Memur-Sen'den, 2023 asgari ücret ile ilgili son dakika açıklamaları geldi. İşte ayrıntılar...



Memur-Sen söz konusu açıklamasında "Asgari ücrete yapılan artış örnek olmalı, diğer sabit gelirliler de korunmalıdır." talebine yer verdi. 

Merkez Bankasının enflasyon hedefi ve beklentisi arasındaki uyuşmazlık ile TÜİK'in gerçekleşen ve hissedilen enflasyon verisi arasındaki farklılığın, enflasyona karşı mutlak bir koruma gerçekleştirmenin gerekçesi olarak görülmesi gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, bu korumanın tüm sabit gelirlilerin korunmasına yönelik olması gerektiğinin altı çizildi. 

özellikle Aralık 2021 ve Ocak 2022'deki yüksek enflasyon oranlarının, sabit gelirlilerin alım gücünü düşürdüğüne vurgu yapılan açıklamada, devletin, sabit gelirlileri korumaya yönelik pek çok mekanizmayı işleme aldığı, vergi muafiyetleri ve ilave iyileştirmeler sağladığı ifade edildi. 

Asgari ücrette son dakika! Memur-Sen ve TÜRK-İŞ peş peşe açıkladı! Milyonları ilgilendiriyor! 

Gelir vergisi tutarlarında muafiyet düzenlemesinin başta kamu görevlileri olacak şekilde tüm sabit gelirliler açısından memnuniyet yarattığı aktarılan açıklamada, emek tarafında enflasyon kaynaklı oluşan kaybın, gelir dağılımında adaleti de olumsuz yönde etkileyerek gelirler arası dengesizliğe sebep olduğu dile getirildi. 

"Gelirleri artırma yönünde alınacak karar, reel gelirin artışını sağlayacak, geçmiş dönem oluşan kayıpları telafi edecek mahiyette olmalıdır. Nitekim önemli olan rakamsal artışlar değil, alım gücünü artıran ve fiyat istikrarının sağlandığı bir piyasa ortamı oluşturmaktır" denilen açıklamada, bu kapsamda Ocak 2023'te kamu görevlilerine yönelik ilave iyileştirmeler yapılması gerektiğine, kayıpları telafi eden bir sonucun oluşturulması gerektiğine dikkat çekildi. 

Asgari ücrette son dakika! Memur-Sen ve TÜRK-İŞ peş peşe açıkladı! Milyonları ilgilendiriyor! 

TÜRK-İŞ'ten asgari ücret ile ilgili yapılan açıklamada ise eni asgari ücretin işveren ve hükümet temsilcilerinin oy çokluğuyla belirlendiğine dikkat çekilerek "Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçi kesimi adına görev yapan TÜRK-İŞ temsilcileri, bugünkü mevcut sosyal ve ekonomik şartlarda, 2023 yılı için belirlenen asgari ücretin, çalışanların aileleriyle birlikte geçim şartlarını karşılamadığı görüşündedir" ifadeleri kullanıldı. 

Asgari ücrette kamuoyunun beklentisinin giderilemediğine vurgu yapılan açıklamada, asgari ücretin yürürlükte kalacağı dönem boyunca oluşacak  fiyat artışlarının gerisinde kalması söz konusu olduğu belirtildi. 

Asgari ücrette son dakika! Memur-Sen ve TÜRK-İŞ peş peşe açıkladı! Milyonları ilgilendiriyor! 

"Ücretli çalışanların satın alma gücü bu nedenle azalmaktadır. Çalışanların satın alma gücünü koruyacak tedbirler uygulanmalıdır" denilen açıklamada, asgari ücret çalışmalarında işçi kesiminin öncelikle, 'çalışanların kendileri ve aileleri için insana yakışır bir gelir' elde etmeleri için çaba gösterdiği fakat bu talebin dikkate alınmadığı ifade edildi. 

TÜRK-İŞ'ten asgari ücret ile ilgili yapılan açıklamada, "Yaklaşımımız işveren ve hükümet temsilcileri tarafından dikkate alınmış olsaydı, işçi kesiminin de onayıyla asgari ücretin oybirliğiyle tespit edilmesi ihtimali ortaya çıkabilirdi" değerlendirilmesinde bulunuldu ve işçi kesiminin alınan karara katılmadığının altı çizildi.

TÜRK-İŞ'ten konu ile ilgili olarak "Asgari ücreti belirleme çalışmaları sadece ücretli kesimi değil, toplumun tümünü yakından ve doğrudan ilgilendirmektedir. Kamuoyunun beklentisi maalesef karşılanmamıştır. Özelikle sendikasız işçilerin önemli bir bölümünün temel meselesi olan asgari ücretin işçi kesiminin savunduğu ilkeler çerçevesinde karara bağlanması, ülkemiz çalışma hayatı açısından önemli bir açılım sağlayacaktı. Anayasa'da asgari ücretin tespitinde 'çalışanların geçim şartları'nın göz önünde bulundurulması hükmü yer almaktadır. Ancak TÜİK bu konuda bir çalışma yapmaktan kaçınmıştır. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda görev yapan işçi temsilcileri, bu görüş ve düşüncelerle çalışmalara katkı yapmış ve asgari ücretin bu çerçevede belirlenmesi için çaba göstermiştir. Ancak bilimsel, objektif yöntemler ve güvenilir verilerle tespit edilen taban ücret olması gereken asgari ücret bir kez daha pazarlık konusu edilmiş ve karar oy çokluğuyla, işveren ve hükümet temsilcileri tarafından belirlenmiştir" açıklaması geldi. 

Son dakika! Asgari ücret açıklandı! 8 bin 500 TL...

2023'te Asgari Ücrete ikinci zam gelecek mi? Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan son dakika açıklaması

Kıdem tazminatı ve işsizlik maaşına asgari ücret ayarı! Resmen belli oldu! Hemen bu rakamlara bakın!

SSK, BağKur, Emekli Sandığı yeni yıl zammı ne kadar olacak? Herkes bu rakamı bekliyordu! Peş peşe hesaplandı! 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön