03 / 01 / 2025

Asi Nehri Dostluk Barajı'na ilişkin mutabakat zaptı imzalandı

Asi Nehri Dostluk Barajı'na ilişkin mutabakat zaptı imzalandı

Türkiye ve Suriye tarafından Asi Nehri üzerinde inşa edilmesi planlanan "Asi Nehri Dostluk Barajı"na ilişkin mutabakat zaptı imzalandı



Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlıkta Suriye Sulama Bakanı Nadir El Bounni ile mutabakat zaptının imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerde son yıllarda önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

Bu çerçevede 51 mutabakat zaptı imzalandığına dikkati çeken Eroğlu, meteoroloji, ormancılık ve ağaçlandırma konularında da mutabakatların bulunduğunu anlattı.

Asi Nehri'ne yapılması planlanan barajdan "yüzde 50-yüzde 50" modeliyle yararlanılacağını ifade eden Eroğlu, "Su, hayat için vazgeçilmez bir maddedir.

Susuz hayat mümkün değil. Bu nedenle, uzaydaki gezegen araştırmalarında bile ilk olarak su bulunup bulunmadığına bakıyoruz öyle değil mi? Artık birlikte hareket edip, birlikte düşünüyoruz. Birlikten kuvvet doğar" diye konuştu.

Suriye Sulama Bakanı Bounni ise imzalanan mutabakat zaptının "tarihi önemi" olduğunu belirterek, "İki ülke su kaynaklarının ortaklaşa yönetimi konusunda kesin anlaşmaya vardı. Ortak su kaynaklarının yönetilmesi konusunda, buna Irak da dahil, ülkelerin menfaatlerini gözeterek çalışmalar yapacağız" dedi.

Bounni, barajın temelinin 2010 yılı sona ermeden atılmasının planlandığını ifade ederek, "Bu da ilişkilerin iyi yönde ivme kazanması anlamında yeni bir adım olacak. Biliyorsunuz daha önce de iki ülke sınırlarındaki bariyerleri yıktık, vizeleri kaldırdık" diye konuştu.

Konuşmaların ardından her iki bakan gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı.

Mutabakat zaptında üzerinde anlaşılmayan noktalar olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Eroğlu, böyle bir durum yaşanmadığını, tam bir anlaşmanın söz konusu olduğunu söyledi. Konuk Bakan ise konuya ilişkin kesin bir anlaşmaya varıldığını vurgulayarak, diyalog devam ettiği sürece hiçbir görüş ayrılığı yaşanmayacağını ifade etti.

Eroğlu, bir başka soru üzerine, barajın yalnızca sulama amaçlı değil, enerji ve taşkın koruma için de kullanılacağını anlattı.

Barajın maliyetinin önemli olmadığını ifade eden Eroğlu, "Emin olun tek bir taşkının vereceği zarardan daha fazla değil barajın maliyeti. Baraj iki yılda kendisini amorte edecektir" dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Eroğlu, Suriye Sulama Bakanı Bounni'ye çeşitli hediyeler sundu.

Asi Nehri'nin Türkiye tarafından kalan kısmı üzerinde yapılacak baraj, iki ülke sınırından itibaren denize kadar olan bölümde yer alan tarım alanı ve yerleşim birimlerini taşkından koruyacak.

Yaklaşık 10 bin hektar tarım alanının sulanmasına yardımcı olacak baraj, yılda 16 milyon kilovat/saat enerji üretecek.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Suriye ile Dostluk Barajı'nda imzalar tamam 

Türkiye ve Suriye tarafından Asi Nehri üzerinde inşa edilmesi planlanan ‘Asi Nehri Dostluk Barajı'na ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

Asi Nehri'nin Türkiye tarafından kalan kısmı üzerinde yapılacak baraj, iki ülke sınırından itibaren denize kadar olan bölümde yer alan tarım alanı ve yerleşim birimlerini taşkından koruyacak. Yaklaşık 10 bin hektar tarım alanının sulanmasına yardımcı olacak baraj, yılda 16 milyon kilovat/saat enerji üretecek. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, bakanlıkta Suriye Sulama Bakanı Nadir El Bounni ile  zaptın imzalanmasının ardından yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilerde önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.

BU YIL TEMEL ATILACAK

Bakan Eroğlu, barajdan ‘yüzde 50-yüzde 50' modeliyle yararlanılacağını ifade etti. Suriye Sulama Bakanı Bounni ise barajın temelinin 2010 sona ermeden atılmasının planlandığını ifade etti. •  Ankara  star

İki yılda kendisini amorti eder

Konuşmaların ardından her iki bakan gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. Mutabakat zaptında üzerinde anlaşılmayan noktalar olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Eroğlu, böyle bir durum yaşanmadığını, tam bir anlaşmanın söz konusu olduğunu söyledi. Eroğlu, barajın yalnızca sulama amaçlı değil, enerji ve taşkın koruma için de kullanılacağını anlattı. Barajın maliyetinin önemli olmadığını ifade eden Eroğlu “Tek bir taşkının vereceği zarardan daha fazla değil barajın maliyeti. Baraj iki yılda kendisini amorti edecektir” diye konuştu.
Star


Geri Dön