03 / 05 / 2024

Asım Kocabıyık Camii temeli atıldı!

Asım Kocabıyık Camii temeli atıldı!

70. yılını kutlayan Borusan, Kurucu ve de Onursal Başkanı merhum Asım Kocabıyık’ın anısını yaşatacak olan Asım Kocabıyık camii temel atma töreni, geniş katılıma sahne oldu.



Törene Bursa Vali Yardımcısı Ergün Güngör, Gemlik Kaymakamı Cahit Işık, Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz, İlçe Emniyet Müdürü Ramiz Erçetin, TSO Başkanı Kemal Akıt, TSO Meclis Başkanı Paşa Ağdemir, Gemlik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Beki, AKP İlçe Başkanı Necdet Yılmaz, CHP İlçe Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, MHP İlçe Başkanı Osman Durdu, İl Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, İlçe Müftüsü Muammer Turan, Belediye Meclis üyeleri, Sivil Toplum Örgütü temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Borusan Grubu adına da, Borusan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Demircioğlu ve Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, törene iştirak eden isimler oldu.


Programın sunumunu Gemlik Çarşı Camii İmamı Süleyman Yedek yaparken,  tören öncesi  Umurbey Çarşı Camii İmamı Süleyman Gül tarafından Kur’an okundu. 


Açılış konuşmasında Gemlik Müftüsü Muammer Turan; ‘’Bizleri uzun zamandır beklediğimiz bu güne kavuşturan Allah’a şükürler olsun. İki buçuk yıl önce, Gemlik’te göreve başladığımda, Gemlik’in adına yakışır bir çarşı camiinin eksikliği beni üzmüştü, bu gün, bu nedenle sevinçliyim’’ dedi.


‘’Cami bir yıl içinde tamamlanacak’’


Ardından söz alan Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Demircioğlu; ‘’40 yıldır Gemlik’te hizmet veriyoruz, Gemlik bizim evimiz ve bizler Gemlik’te ev sahibiyiz. Gemlik’in sosyal ve ekonomik kalkınmasını desteklemek, altyapısını geliştirmek için, Borusan Grubu olarak bugüne kadar birçok çalışma yürüttük. İlköğretimden, Yükseköğretime uzanan bir yelpazede eğitime destek verdik. İlçemize kamu tesisleri kazandırdık.  Şimdi de Gemlikliler için büyük kıymet taşıyan, Gemlik Asım Kocabıyık Camii’nin temelini atıyor olmak, bizler için bir gurur kaynağı oldu. Kurucu ve onursal Balkanımızın hatırasını yaşatacak ve onun vasiyetini yerine getirecek camimizin, bir yıl içerisinde tamamlanarak Gemliklilere kazandırılmasını arzu ediyoruz. Projede emeği geçen, tüm kurum var kuruluş ve kişilere teşekkürlerimizi sunarız’’ şeklinde konuştu.


‘’Asım Bey’in köşesi ebediyette hazırdır’’


Gemlik Belediye Başkanı Refik Yılmaz ise; ‘’Bu hizmeti yapan ve Gemlik’e müstesna eseri kazandıran Borusan Grubuna teşekkür ederim. Asım Kocabıyık’a hemşerilik beratını vermek için Borusan Holding’e gittiğimizde, mevcut çarşı camiinin, Cuma namazlarında ve bayram namazlarındaki halini göstermiştik, o da bizi kırmadı. Bugünlerde siyasi çekişmelere konu olan arsa satışları, o zamanlar gündemde bile değildi. Asım bey bizi ikiletmeden, bu caminin yapımını üstlendi.


Asım bey aramızdan ayrıldı. Peygamber efendimizin, ‘Cami yapanın yeri ahrette hazırdır’ sözünden yola çıkarak, Asım Bey’in de, ahrette yeri bize göre hazırdır. Yeni çıkan yasa gereği Belediyeler, resmi kurumlara arsa verebiliyor.  Bizden önceki Belediye Başkanı, bu alanı imara açmış ve ibadet olarak işlemiş, buradan kendisine teşekkür ediyorum.

Bu dönemde sadece cami ile uğraşmadık. Aynı zamanda 6 okulun protokolünü imzaladık, bitenler, devam edenler ve proje aşamasında olanlar var. 2 protokol daha yakında imzalayacağız. Herkes kendine yakışanı yapar, cami temeli dokuz ay önce atılacaktı, lüzumsuz şikayetler buna engel oldu. Asım Kocabıyık Camii Gemlik’e hayırlı olsun’’ dedi.


‘’Asım Amca insanların gönlünde taht kurmuştur’’


Gemlik Kaymakamı Cahit Işık; ‘’Borusan ilçemizin en eski ve en önemli kuruluşlarından. Hem eğitim alanında, hem hayır işlerinde öncü olmasıyla da dikkat çekiyor. İnsanların gönlünde taht kurmuş Asım Amcamızın, bir eserinin daha temelini atıyor olmaktan mutluyuz’’ ifadelerini kullandı.


Son sözü alan Vali Yardımcısı Ergün Güngör; ‘’Bu mübarek ayda, müstesna bir temel atma töreninde sizlerle bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bu güzel mekanın birlik ve beraberliğimizi artıracağına inancımız tam. Dileğimiz camini en kısa sürede tamamlanmasıdır’’ şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından İl Müftüsü Mehmet Emin Ay’ın duası sonrasında, protokol tarafından butona basılarak caminin temeli atıldı.


Nuruosmaniye modeli olarak inşa edilecek olan Asım Kocabıyık Camii 3400 Metrekarelik alan içinde, 900 Metrekaresine inşa edilecek. 2600 metrekare ise, yeşil alan olarak düzenlenecek. Caminin kapasitesinin 1500 kişi olacağını düşünülürken, proje süresinin bir yıl olacağı bildirildi.


Gündem Gazetesi


Geri Dön